News Flash:

La Multi Ani tuturor celor ce poarta numele de Ioan sau Ioana! Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul

7 Ianuarie 2015
1364 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfantul Ioan
Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului are loc a doua zi dupa Boboteaza, la 7 ianuarie, potrivit obiceiului ca dupa marile praznice imparatesti sa fie cinstite si persoanele care au luat parte la respectivul eveniment.
Adunarea (soborul) credinciosilor sarbatoreste pe Sfantul Ioan Inaintemergatorul Domnului, care prooroceste venirea lui Iisus Hristos, il boteaza si il descopera lumii ca Mesia: ''Si a marturisit Ioan zicand: Am vazut Duhul coborandu-se din cer ca un porumbel si a ramas peste El. Si eu nu-l stiam pe El, dar cel ce m-a trimis sa botez cu apa, Acela mi-a zis: Peste (cel) care vei vedea Duhul coborandu-se si ramanand peste El, Acesta este cel ce se boteaza cu Duhul Sfant. Si eu am vazut si am marturisit ca acesta este Fiul lui Dumnezeu'' (Ioan 1, 32-34). Sfantul Ioan este considerat cel mai important profet si cel care face legatura dintre Vechiul si Noul Testament.
Fiul preotului Zaharia si al Elisabetei (verisoara Sfintei Fecioare Maria), a carui nastere fusese anuntata de ingerul Gavriil, Ioan duce din tinerete o viata ascetica (purta o haina confectionata din par de camila si se hranea cu lacuste si miere salbatica), retragandu-se in desertul Bethabara unde petrece in rugaciune si meditatie. In anul 26 d.Hr incepe sa propovaduiasca si sa boteze, vestind venirea lui Mesia-Iisus (Izbavitorul), fapt pentru care este numit Inaintemergator.
Momentul cel mai important al activitatii sale este intalnirea cu Iisus. La botezul Mantuitorului in raul Iordan, Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul asista la prezenta Duhului Sfant sub infatisarea unui porumbel si are revelatia implinirii profetiei sale privind venirea adevaratului Mesia. In predicile sale, care au un pronuntat caracter moral si social, polemizeaza cu partidele religioase (saducheii si fariseii) propunand indreptarea moravurilor, dreptatea, cinstea, buna convietuire. Il acuza de incest pe Irod Antipa, regele Iudeii, fapt pentru care este incarcerat si decapitat, la cererea sotiei lui Irod, Irodiada si a fiicei vitrege a acestuia, Salomeea.

Biserica Crestina a fixat mai multe sarbatori in amintirea sa: zamislirea (23 sep, in Rasarit), ca botezator (7 ian, in Rasarit), ziua nasterii (24 iun, in Rasarit si in Apus) si ziua mortii sale (29 aug, in Rasarit si in Apus).
AGERPRES

adunarea biserica crestina
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1373 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005116 (s)