News Flash:

Cum va fi vremea in urmatoarele doua saptamani in fiecare regiune a tarii

13 Februarie 2017
1298 Vizualizari | 0 Comentarii
ninge2
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.


BANAT


In prima saptamana, regimul termic va fi in crestere usoara si treptata. Astfel, de la temperaturi maxime diurne de aproximativ 3 grade la inceput, se vor atinge, in medie, 8...10 grade in ultimele doua zile. Temperaturile medii nocturne vor creste, de asemenea, de la -6 la 0 grade in primele 7 zile.


In cea de a doua saptamana, valorile de temperatura nu vor avea variatii importante si se vor mentine in jurul unei medii regionale de 11 grade, ziua si 2 grade, noaptea, caracterizand o vreme calda pentru a doua jumatate a lunii februarie.


In intervalul 13-18 februarie nu vor fi precipitatii, dar in intervalul 19 – 26 februarie acestea, mai ales ploi, se pot semnala zilnic, cu o probabilitate mai ridicata de a fi mai insemnate cantitativ in jurul datei de 20 februarie.


CRISANA


Vremea va intra intr-un proces de incalzire, ce se va concretiza prin temperaturi maxime in crestere, de la o medie de 4 grade la inceputul intervalului, pana la 10 grade pe 17 februarie. Regimul termic nocturn va avea o evolutie similara, astfel incat temperaturile minime vor creste, in medie, de la -7...-6 grade, pana la 0...2 grade la mijlocul intervalului de prognoza.


In cea de a doua saptamana, vremea va fi calda, iar valorile termice se vor mentine relativ constante, in jurul unei medii regionale de 9 grade, ziua si aproximativ 1 grad, noaptea.


In prima saptamana a intervalului de prognoza probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa. Ulterior, pana pe 26 februarie, vor fi mai ales ploi, iar in jurul datei de 20 februarie acestea pot fi moderate cantitativ.


TRANSILVANIA


In prima saptamana a intervalului de prognoza, valorile termice vor fi in crestere de la o zi la alta, astfel incat maximele diurne vor atinge 7...8 grade in jurul datei de 18 februarie. Temperaturile nocturne vor caracteriza o vreme geroasa la inceputul intervalului, cand se vor inregistra, in medie, -14...-12 grade, apoi vor fi in crestere, spre o valoare medie regionala de -2...0 grade pe 20 – 21 februarie.


Pe parcursul celei de a doua saptamani, regimul termic va fi apropiat de norme, cu medii ale temperaturii maxime de 7...8 grade si minime de -2...0 grade.


La inceputul intervalului, probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa, dar dupa data de 18 februarie acestea se vor semnala aproape zilnic, la nivel local. In jurul datei de 20 februarie se pot cumula cantitati de apa mai importante.


MARAMURES


In intervalul 13-20 februarie va avea loc un proces de incalzire a vremii, astfel incat temperaturile maxime vor creste de la 3 grade la inceput, pana la 7...8 grade in cea de a doua saptamana a intervalului de prognoza, cand vremea va fi calda pentru aceasta perioada a anului. Temperaturile minime vor avea o evolutie similara, fiind in crestere de la -10...-8 grade la inceput, pana in jurul a 0 grade in cea de a doua saptamana de prognoza.


In primele zile nu vor fi precipitatii, dar dupa data de 17 februarie acestea se vor semnala pe arii relativ extinse, iar pe 20 – 21 februarie se pot cumula cantitati de apa mai insemnate.


MOLDOVA


In prima jumatate a primei saptamani, vremea va fi deosebit de rece, cu medii ale maximelor termice de -4...0 grade si ale temperaturilor nocturne situate intre -12 si -4 grade.


Dupa data de 16 februarie, cand valorile termice se vor apropia de cele climatologic specifice perioadei, respectiv maxime in jurul unei medii de 0 grade si minime medii de -9...-8 grade, vremea va deveni calda pentru aceasta perioada, astfel incat temperaturile maxime vor creste de la 3 grade in data de 17 februarie pana la oi medie in jurul a 8 grade pe 24-26

februarie.


Mediile temperaturilor minime vor evolua similar in cea de-a doua saptamana, fiind in crestere treptata, de la -4 grade pana la -1 grad.


In primele zile ale intervalului, trecator vor fi posibile fulguieli, iar pe parcursul celei de-a doua saptamani, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor in general slabe, predominant sub forma de ploaie, va fi relativ ridicata in toate zilele.


DOBROGEA


Vremea va intra intr-un proces de incalzire incepand cu data de 15 februarie, urmand ca valorile medii ale temperaturilor maxime sa creasca de la 0...3 grade pana la 8...10 grade spre sfarsitul primei saptamani.


Minimele nocturne vor creste, in medie, de la -10...-8 grade la inceput, spre -5...-2 grade in intervalul 15- 17 februarie, iar ulterior procesul de incalzire va continua astfel ca vor fi valori medii termice nocturne de -2...0 grade in zilele de 17 si 18 februarie si 2...4 grade, la sfarsitul celei de-a doua saptamani.


Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor slabe cantitativ, mai ales ploi, va fi relativ ridicata in cea de-a doua saptamana, in special in intervalul 20- 22 februarie.


MUNTENIA


In primele zile ale intervalului, vremea va fi deosebit de rece, geroasa noaptea. Vor fi valori medii ale temperaturilor maxime intre -3 si 0 grade si ale celor minime intre -14...-11 grade.


Incepand din 15 februarie, vremea va intra intr-un proces de incalzire si, treptat, va deveni calda pentru aceasta perioada. Temperatura medie diurna va fi de 2...4 grade la inceput, atingand 10...12 grade in jurul datei de 23 februarie. Temperaturile nocturne, vor creste de la -8...-6 grade pe 16 si 17 februarie, spre 0 grade, in cea mai mare parte a celei

de-a doua saptamani.


Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor in general slabe, mai ales sub forma de ploaie, va fi relativ ridicata in cea de-a doua saptamana, cu deosebire in intervalul 20-22 februarie.


OLTENIA


Vremea va fi geroasa la inceputul intervalului, apoi va intra intr-un proces de incalzire. Astfel, valorile medii ale temperaturilor maxime vor creste de la 4...8 grade, spre 11...13 grade in a doua jumatatea a celei de-a doua saptamani.


Valorile medii ale temperaturilor minime vor urma aceeasi evolutie, crescand de la -12...-10 grade la inceputul primei

saptamani, spre -6...-4 grade in intervalul 15-19 februarie si ulterior spre 0...2 grade.


Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor slabe, predominant sub forma de ploaie, va fi relativ ridicata in unele zile ale celei de-a doua saptamani, in special in jurul datei de 20 februarie.


LA MUNTE


Vremea va fi deosebit de rece, geroasa noaptea si dimineata in majoritatea masivelor montane la inceputul intervalului, apoi va intra intr-un proces de incalzire incepand cu 15 februarie.


Valorile medii ale temperaturilor maxime vor creste de la 0...1 grad de la mijlocul primei saptamani, pana la 2...3 grade spre sfarsitul intervalului, iar cele minime de la -8...-5 grade, pana la valori medii in jur de -4 grade, spre sfarsitul celei de-a doua saptamani.


Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in intervalul 18 - 26 februarie.

banat crisana transilvania maramures moldova dobrogea muntenia oltenia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1168 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007337 (s)