News Flash:

Cum va fi vremea in tara pana pe data de 27 octombrie

15 Octombrie 2013
1326 Vizualizari | 0 Comentarii

Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce în intervalul 14 - 27 octombrie, în fiecare regiune a tarii. Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

In primele doua zile ale intervalului regimul termic va fi caracterizat de valori usor peste mediile multianuale, respectiv maxime în jurul a 21 de grade si minime nocturne de 10...12 grade. La mijlocul saptamanii, în intervalul 16...18 octombrie, temperaturile vor scadea semnificativ, astfel ca valorile medii diurne, respectiv de 14...16 grade, se vor situa sub cele climatologic normale, iar valorile minime de 6...8 grade vor caracteriza dimineti normale. Incepand cu data de 19 octombrie, încalzirea vremii va mentine, cel mai probabil pana în jurul datei de 25 octombrie, regimul termic peste cel obisnuit, atat în privinta maximelor, ce vor fi de 19...23 de grade, cat si a minimelor, anticipate în jurul a 10 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în zilele de 15 si 16 octombrie, cand vor fi posibile cantitati de apa mai însemnate si, din nou, în jurul datei de 22 octombrie.

CRISANA

In primele doua zile ale intervalului regimul termic va fi caracterizat de valori usor peste mediile multianuale, respectiv maxime în jurul a 20 de grade si minime nocturne de 10...11 grade. La mijlocul saptamanii, în intervalul 16...18 octombrie, temperaturile vor scadea semnificativ, astfel ca valorile medii diurne, respectiv de 14...16 grade, se vor situa sub cele specifice datei, iar valorile minime de 6...8 grade vor caracteriza dimineti normale termic. Incepand cu data de 19 octombrie, se va încalzi, vor fi maxime de 18...21 de grade, si minime anticipate în jurul a 9 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în zilele de 15 si 16 octombrie, cand vor fi local cantitati de apa mai însemnate si, din nou, între 22 si 24 octombrie, cand se anticipeaza ploi slabe.

TRANSILVANIA

In primele zile ale intervalului vremea se mentine mult mai calda decat în mod obisnuit la mijlocul lunii octombrie, media valorilor maxime urmand a se situa între 17 si 19 grade, iar a minimelor între 7 si 9 grade. Din 17 octombrie temperaturile vor scadea semnificativ, astfel ca valorile medii din cursul zilelor, respectiv de 12...14 grade, se vor situa sub cele specifice datei, iar valorile minime de 4...6 grade vor caracteriza dimineti normale. Incepand cu data de 19 octombrie si posibil pana spre sfarsitul intervalului de prognoza, regimul termic se va situa peste cel obisnuit, atat în privinta maximelor, ce vor fi de 15...19 grade, cat si a minimelor, anticipate a se situa între 4 si 8 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 16 octombrie cand vor fi local cantitati de apa mai însemnate, dar si în 23 octombrie cand sunt posibile ploi slabe.

MARAMURES

Intervalul de prognoza debuteaza cu un regim termic peste cel mediu multianual, respectiv valori medii ziua de 18...20 de grade si 8...9 grade noaptea. Vremea se va raci apoi destul de mult, astfel ca între 16 si 18 octombrie temperaturile medii în jur de 13 grade ziua si de 4...6 grade noaptea se vor situa sub pragul obisnuit. Incepand cu data de 19 octombrie, vremea se va încalzi treptat, astfel ca regimul termic se va mentine peste cel obisnuit, atat în privinta maximelor, ce vor fi în medie de 16...18 grade, cat si a minimelor, anticipate a fi între 6 si 8 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicata pe tot parcursul intervalului, însa în 15 si 16 octombrie ploile pot fi mai însemnate cantitativ.

MOLDOVA

In primele zile ale intervalului valorile de temperatura se vor mentine usor mai ridicate decat cele înregistrate în mod obisnuit la mijlocul lunii octombrie, atat ziua, cand se anticipeaza ca media valorilor maxime se va situa între 17 si 19 grade, dar si noaptea, cand minimele vor fi între 7 si 9 grade. In data de 17 octombrie temperaturile vor scadea semnificativ, astfel ca valorile medii din cursul zilelor, respectiv de 12...14 grade, se vor situa sub cele specifice datei. Ulterior, pana spre sfarsitul intervalului de prognoza, regimul termic va fi apropiat de cel obisnuit, cu maxime în medie de 14...16 grade si minime între 5 si 8 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 16 octombrie cand vor fi cantitati de apa mai însemnate, dar si în 22....23 octombrie cand sunt posibile ploi slabe.

DOBROGEA

Intervalul de prognoza debuteaza cu un regim termic în jurul celui mediu multianual specific, respectiv valori medii de 17...19 grade ziua si 10...12 grade noaptea. Dupa scaderea de temperatura anticipata pentru data de 17 octombrie, va creste probabilitatea de a se înregistra, din nou, un regim apropiat de cel specific, atat în privinta maximelor, ce vor fi în medie de 15...17 grade, cat si a minimelor, anticipate a fi între 8 si 10 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în intervalul 16-17 octombrie cand se vor cumula cantitati de apa mai însemnate.

MUNTENIA

In primele trei zile ale intervalului de prognoza regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime de 18...20 de grade si minime nocturne de 10...11 grade. In intervalul 17-18 octombrie, temperaturile vor scadea, astfel ca valorile medii din cursul zilelor vor fi de 16...17 grade, în timp ce minimele nocturne se vor încadra între 6 si 10 grade.

Incepand cu data de 19 octombrie, vremea se va încalzi usor, apoi temperaturile vor evolua în limitele normalului climatologic.
Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 16 octombrie, cand vor fi posibile cantitati de apa mai însemnate.

OLTENIA

In primele trei zile ale intervalului de prognoza regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime de 18...20 de grade si minime nocturne de 10...11 grade. In intervalul 17-18 octombrie, temperaturile vor scadea, astfel ca valorile medii din cursul zilelor vor fi de 16...17 grade, în timp ce minimele nocturne de 6...10 grade vor caracteriza dimineti normale pentru aceasta perioada din an. Incepand cu data de 19 octombrie, regimul termic se va mentine peste cel obisnuit, atat în privinta maximelor, ce vor fi de 18...22 de grade, cat si a minimelor, anticipate în jurul a 8...10 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în 15 si 16 octombrie, dar si în jurul datei de 22 octombrie.

LA MUNTE

In general regimul termic se va mentine apropiat de cel climatologic normal, cu valori maxime în medie de 9...14 grade si minime între 3 si 7 grade. Ceva mai rece va fi vremea în intervalul 16-19 octombrie, cand media valorilor nocturne va fi în jurul a 0 grade, iar cea a temperaturilor maxime va fi de 5...8 grade.

Vor fi posibile precipitatii slabe în mare parte a intervalului, însa în jurul datei de 16 octombrie acestea vor fi mai frecvente si mai însemnate cantitativ. In aceeasi perioada, pe fondul scaderii de temperatura, vor fi posibile si precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, cu precadere la altitudini mari.

 


banat crisana transilvania maramures moldova dobrogea muntenia oltenia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1170 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006901 (s)