News Flash:

Cum luptam cu pofta de dulce a copiilor

27 Septembrie 2017
919 Vizualizari | 0 Comentarii
copil dulciuri mare
Incidența obezitații infantile este în crestere atat la nivel internațional, cat si național, principala cauza a majoritații cazurilor de adipozitate sau de supraponderabilitate în randul copiilor de toate varstele fiind aportul caloric, afirma Luciana Gavrizi, medic specialist diabet si boli de nutriție la Institutul Național de Endocrinologie "C.I. Parhon".

„Ultimele cifre spun ca obezitatea infantila în Romania atinge si 12 - 13% în randul copiilor de toate varstele, ceea ce e mult, iar gradul de supraponderabilitate poate ajunge si pana la 25%. Putem spune ca în ultimii 10 ani aproape s-a dublat", a explicat Gavrizi.


Potrivit acesteia, sunt foarte puține situațiile în care obezitatea infantila se poate justifica medical - situații endocrinologice sau obezitați genetice, procentul fiind de 2 - 3% din cazuri.


„Restul, pana la suta la suta, reprezinta o problema de aport - aport alimentar. si aici ma refer la aportul cantitativ - hipercaloric, la un program dezorganizat al meselor, la acel obicei total nepotrivit al copiilor de a ciuguli tot timpul cate ceva. si nu ma refer la fructe, ci la o porție de cartofi prajiți sau chipsuri, sucurile din comerț, extrem de tentante pentru copii pentru ca au gust delicios, dar si un aport caloric excesiv pentru necesarul varstei lor. Obezitatea în sine este considerata o boala, iar aportul caloric excesiv duce la ea", a mai spus medicul citat de Agerpres.


Ea trage un semnal de alarma si arata ca obiceiurile alimentare se educa din primii ani ai vieții. Cum se vor alimenta parinții, asa se vor alimenta si copiii, adauga medicul.


Obiceiurile alimentare se educa din primii ani ai vieții
„Copilului nu trebuie sa i se permita orice, dar nici sa i se interzica. Secretul ar fi echilibrul. Nu trebuie sa-i spunem copilului: ‘nu ai voie aia, nu ai voie aia', trebuie sa-i dam sa guste din toate. Sa dozam cantitativ tot ceea ce copilul doreste sa manance, sa bea si ceea ce-i place, bineînțeles.

Sfatul meu ar fi un orar al meselor foarte bine pus la punct. Regula cu trei mese si doua gustari ramane în picioare, indiferent de situație. Un copil care mananca foarte mult seara, dimineața se va trezi cu o pofta scazuta de mancare, la micul dejun aproape ca va ciuguli te miri ce, iar apoi se va duce la scoala unde va avea o gustare pe care o mananca sau nu, la pranz nu putem controla ce se întampla, iar cand vine acasa, la orele 16,00 - 17,00, rupe. Deci, aportul majoritar va fi seara, intra într-un ciclu vicios si a doua zi o luam de la capat", a menționat Gavrizi, amintind ca exista pentru fiecare categorie de varsta o recomandare de numar de calorii, iar majoritatea cazurilor de obezitate sunt întalnite la copiii pana la 8 ani.


Luciana Gavrizi susține ca intrarea în colectivitate a celor mici este un risc, pentru ca ei vad ce fac alți copii si încep sa copieze.


„S-a demonstrat în studii ca alaptatul reprezinta un factor de protecție pentru obezitate. În ceea ce priveste copiii între 2 si 10 ani, aportul caloric ar fi de 100 de Kcal pe kilogram", a mai explicat Gavrizi.


În ceea ce priveste modul în care poate fi "învinsa" boala, medicul subliniaza ca, în afara de regimul alimentar, care este prima linie terapeutica, activitatea fizica este foarte importanta.


„Sedentarismul este un factor de risc al obezitații. Activitatea fizica ar trebui desfasurata minim de trei ori pe saptamana si nu ma refer la copiii care fac sport de performanța", a precizat medicul.


Ea vorbeste si despre afecțiunile endocrinologice la copii. „În general, afecțiunile endocrinologice, care creeaza obezitate, apar si cu un regres în cresterea copilului. Foarte rar se întampla ca un copil dezvoltat normal ca si înalțime, ca si cauza de obezitate sa fie o afecțiune endocrinologica. În general, sunt descoperite în prima parte a copilariei. De multe ori ne gandim: ‘copilul meu este obez, sigur are probleme cu glanda tiroida'. Dar, la un copil dezvoltat normal sansele sunt foarte mici. Trebuie sa vedem mai întai daca nu sunt probleme de ordin alimentar", a mai spus Gavrizi.


De unde vine pofta de dulce a copiilor?
„Odata cu îngurgitarea unei cantitați mari de glucide, pancreasul este stimulat. El secreta insulina, pentru ca primeste semnale ca în sange a crescut zaharul. Secreta insulina, normalizeaza glucoza din sange. Însa, de foarte multe ori poate depasi acest prag - scade glicemia mai mult decat în mod normal - si atunci copilului i se face pofta de ceva dulce. Dulcele acela concentrat, consumat îi creste în continuare secreția de insulina. Se produce un cerc vicios si tot timpul vrea sa manance ceva dulce. În schimb, daca în loc de o prajitura îi dam un mar, secreția de insulina nu va mai fi la fel de puternica, pentru ca marul are un indice glicemic mai scazut decat zaharul", a detaliat Luciana Gavrizi.


Medicul îsi aminteste despre ultimul caz cu care s-a confruntat, un baiețel de opt ani - 49 de kg si o înalțime de 110 cm.


„A avut niste probleme respiratorii care i-au limitat activitatea fizica, dar copilul ciugulea tot timpul. Tot timpul avea cate ceva, un croissant, peste o jumatate de ora o bucațica de ciocolata, o înghețata. Cred ca lua cel puțin 10 gustari pe zi. I-am prescris un regim normal de viața, cu trei mese si doua gustari. I-am limitat dulciurile. Am negociat cu el o schema de ‘ciuguleli' si mese si i-am permis de trei ori pe saptamana ceva dulce, iar o data pe luna cartofi prajiți, pentru ca erau preferații lui. Nu i-am impus un regim alimentar, i-am explicat cum sta situația", a aratat ea.


Aceasta atrage atenția ca parinții trebuie sa fie atenți la ceea ce consuma copilul si ce reprezinta numarul de calorii consumate.


„Un copil inteligent ar spune: ok, am voie sa consum 1.500 de calorii pe zi, mananc trei ciocolate. Nu este în regula, pentru ca ciocolata nu ne atinge aportul de proteine, lipide si carbohidrați necesari organismului", a punctat dr. Luciana Gavrizi.


aportul caloric
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004582 (s)