News Flash:

Cum alegi cel mai sanatos peste - De ce nu trebuie sa cumperi macrou

14 Octombrie 2017
1387 Vizualizari | 0 Comentarii
peste
Cu totii stim sau am auzit cel putin o data pe cineva care a spus cat de sanatos este pestele, ca este plin de “grasimi bune”, ca fosforul pe care-l contine face minuni pentru organism si de importanta elementelor nutritive pe care le aduce  corpului nostru. Pestele este o sursa excelenta de proteine si acizi grasi Omega 3, care au proprietatea de a reduce nivelul de colesterol, mentin inima sanatoasa si ajuta chiar si la prevenirea depresiei. De asemenea, este un sortiment de carne cu foarte putine calorii dar delicios in aceeasi masura, si este recomandat in special femeilor gravide, datorita continutului crescut de vitamine (A, D, E, B12), minerale (fosfor, iod, potasiu) si grasimi sanatoase, care nu pot fi sintetizati in organism si trebuie adusi prin alimentatie. Indicat mai ales persoanelor care sufera de boli cardiovasculare, pestele ajuta prin continutul bogat de acizi grasi esentiali Omega 3. Un aliment esential pentru sanatate, pestele are efecte benefice pe termen lung asupra intregului organism, dar pentru asta, trebuie ales cu grija.

Consumul de peste este sanatos pentru sanatate, insa nu orice alegere pe care o faci este benefica pentru organism. Potrivit specialistilor, cel mai bun peste pe care-l poti consuma este cel pescuit salbatic, de preferat proaspat, dar si congelat. Conform unui studiu, pestele prelungeste viata cu aproximativ doi ani, insa exista cateva aspecte pe care trebuie sa le stii pentru a putea alege cel mai potrivit peste pentru tine. Iata cateva reguli care iti pot usura munca:

1. Nu cumpara niciodata peste de acvacultura, ci cauta pestele salbatic si de preferat sa fie proaspat;
2. Alege numai pestele care are ochii limpezi si bombati, dar fara un miros intepator;
3. Alege doar somonul salbatic, nicidecum cel de crescatorie. De asemenea, poti sa consumi conserva de somon, deoarece majoritatea provin din Alaska si sunt mai putin contaminati decat cei de crescatorie;
4. Ocoleste pangasius, deoarece contine multe toxine si este injectat cu hormoni de crestere;
5. Opteaza pentru macrou (dar nu macroul regal), hering, sardine, midii, stridii, ansoa si pastrav, somon salbatic (Pacific), cambula, crab albastru din Atlantic, egrefin, creveti;
6. Curata grasimea de peste, deoarece acolo sunt stocati contaminantii;
7. Branhiile trebuie sa fie rosii, nicidecum albe.
De asemenea, inainte sa cumparati pestele, fiti atenti sa aiba ochii stralucitori, limpezi, branhiile roz sau rosii, carnea ferma si solzii nelipiciosi, pentru ca aceste semne indica faptul ca pestele este proaspat.

Un alt aspect important il constituie felul in care gatim pestele. Este important sa retinem ca pane-urile sau pestele prajit in ulei devin adevarate bombe calorice, iar prin uscare si afumare pestele pierde mare parte din acizii grasi Omega 3. De aceea, este indicat sa preparati pestele la cuptor, in folie de aluminiu, la gratar sau la aburi, sa nu adaugati maioneza si alte dressing-uri, nu folositi ulei in cantitati industriale pentru a face o salata de icre, ci mai degraba mancati-le pe paine unsa cu putin unt.

Atentie la continutul de mercur

In carnea pestelui oceanic se pot gasi urme de mercur si de alte metale grele. Pestii mari, ajunsi la maturitate, acumuleaza mai mult mercur in tesuturi decat pestele puiet. Metalele grele nu pot fi distruse prin gatire, dar specialistii spun ca, in cazul a doua mese de peste oceanic pe saptamana, beneficiile sunt net superioare efectelor toxice.

Potrivit celebrul Dr. Oz daca pestele nu e pradator, atunci nu contine mult mercur. Cu cat e mai mare pestele, cu atat contine mai mult mercur, iar cei mai multi dintre noi il asimilam rapid in metabolism. Unii reusessc sa-l elimine, insa altii s-ar putea sa nu-l elimine usor, avertizeaza specialistul.

Mercurul este toxic pentru creier, inima si sistemul nervos. In special femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa fie foarte atente la consumul de peste, deoarece mercurul impiedica dezvoltarea neurologica a fatului. Pestii care au un continut ridicat de mercur: rechin; peste-spada; macroul regal; codul; ton; halibutul; stiuca.

vitamine grasimi sanatoase pangasius macrou macroul regal dr oz stiuca
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1312 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007528 (s)