News Flash:

Cum afli daca ai intoleranta sau alergie la gluten

29 Iunie 2018
920 Vizualizari | 0 Comentarii
gluten

Victoria Beckham, Jessica Alba si Gwyneth Paltrow au renuntat la gluten, numarul de hashtag-uri #glutenfree in instagram in curand va ajunge la 20 de milioane, iar in 2018 doar locuitorii SUA vor cumpara produse fara gluten in valoare de 6 mlrd de dolari.

Cu 20 de ani in urma, lumea nici nu auzise de acest termen. Ce este el – un nou inamic al sanatatii sau un mit raspandit de marketeri? Haideti sa vedem.

Ce este glutenul?

Este o proteina care se gaseste in cereale si in produsele din cereale: paine, paste, copturi, bere, terciuri s.a. De asemenea, el se mai gaseste in condimente, sosuri, iaurturi si chiar in ruj. Glutenul are o consistenta cleioasa, de aceea este adaugat in unele produse pentru a le imbunatati aspectul si a lega compozitia.

Fara gluten, multe produse ar avea un termen mult mai mic de valabilitate, chiflele n-ar fi atat de pufoase si gingase si, in general, produsele de panificatie ar fi prea faramicioase. Aceste plusuri insa se pot transforma in minusuri pentru organism, pentru ca glutenul poate „incleia” si continutul stomacului, poate ingreuna digestia si provoca o alergie serioasa.

Deci, e daunator?

Deocamdata nu exista studii care sa confirme dauna glutenului pentru persoanele care nu au alergie la el.

Unii medici sunt de parere ca organismul omului este destul de bine adaptat la digestia cerealelor, doar ca graul pe care il consumam astazi se deosebeste prea mult de cel care era alta data. Din cauza selectiei, concentratia de substanta cleioasa a devenit prea mare si daunatoare. Dar, iarasi, nu exista cercetari care sa dovedeasca acest fapt.

Cum sa inteleg daca am intoleranta la gluten?
Boala celiaca sau intoleranta la gluten se intalneste la doar 1% dintre maturi. Se considera ca aceasta este o boala genetica, la fel ca si intoleranta la lactoza. Daca parintii tai sufera de aceasta boala, s-ar putea sa se manifeste si la tine prin: balonare permanenta, diaree frecventa, scaun deschis la culoare, cu miros intepator, si alte dereglari al sistemului digestiv. In cazul alergiei la gluten pot aparea simptome precum: dureri de cap, caderea parului, scaderea imunitatii.

Uneori simptomele pot fi neobservabile, dar poti face un test care sa arate daca ai o problema in acest sens: renunta pentru cateva zile la produsele care contin gluten si apoi reincepe sa le intrebuintezi. Daca odata cu reluarea consumului de gluten au aparut si problemele enumerate mai sus inseamna ca, intr-adevar, glutenul iti este contraindicat.

Pentru a confirma presupunerile poti merge la medic sa dai niste analize.

Daca doctorul imi va recomanda sa renunt la gluten, ce voi manca?

In primul rand, va trebui sa citesti atent eticheta produselor la magazin. Prin proteina vegetala texturata sau hidrolizata se are in vedere anume glutenul. In ultimii ani, piata produselor fara gluten s-a extins foarte mult, de aceea n-o sa fie foarte greu sa te adaptezi, poti gasi chiar si paste fara gluten.

Iar in ceea ce priveste carnea, ouale, orezul, boboasele, nucile, fructele, legumele si lactatele – vor ramane in continuare baza alimentatiei tale.


glutenul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1262 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005608 (s)