News Flash:

Gelatina, mai sanatoasa decat se credea

27 Iunie 2018
1218 Vizualizari | 0 Comentarii
gelatina

Majoritatea oamenilor sint familiarizati cu gelatina aromatizata, colorata. Dar poate fi surprinzator sa afli ca gelatina adevarata este in mare parte alcatuita din proteine si are beneficii neasteptate pentru sanatate.

Ce este gelatina?
Gelatina se obtine prin fierberea oaselor, a cartilajelor si a pielii de animale, pentru extragerea colagenului. Colagenul este o proteina fibroasa care conecteaza muschii, oasele si pielea. Atunci cind este procesat, colagenul devine o substanta incolora numita gelatina. Dupa ce se raceste, are o textura asemanatoare unui jeleu. Spre deosebire de colagen, gelatina se dizolva in apa fierbinte, iar textura o face utila in sosuri si deserturi.
Beneficiile pentru sanatate ale gelatinei sint similare cu beneficiile colagenului, deoarece gelatina contine aceiasi aminoacizi (compusi care se combina pentru a produce proteine), esentiali pentru buna functionare a diferitelor organe, precum si pentru furnizarea de energie. Majoritatea aminoacizilor trebuie obtinuti prin dieta.

Aminoacizii din gelatina sint cei din oasele si organele animalelor. Deoarece majoritatea oamenilor nu maninca acele parti ale animalului, adaugarea de gelatina la o dieta variata si nutritiva poate fi benefica.
Aminoacizii din gelatina pot varia, in functie de metoda de preparare si de tesuturile animale utilizate. De obicei, sunt: glicina, prolina si valina, lizina, alanina si arginina.

Cum se obtine?
Se fierb carcasele si oasele de vita sau de la pasarile de curte. Stratul care se aduna deasupra, dupa racire, este gelatina. Se adauga la supe, tocana, sosuri, smantana sau se utilizeaza ca unguent direct pe piele. 
Gelatina poate fi utilizata in produse alimentare, medicamente si cosmetice, ca agent de gelifiere. O intalnim si sub forma de supliment.

Citeste si 

Beneficii pentru sanatate

1. Imbunatatirea sanatatii pielii. Colagenul confera pielii un aspect sanatos si tinar. Pe masura ce oamenii imbatrinesc, pierd in mod natural colagenul, ceea ce face ca pielea sa devina mai putin ferma. Rezultatul este pielea cu riduri. Deoarece gelatina este o sursa importanta de colagen, poate fi o modalitate naturala de a imbunatati aspectul pielii. 
2. Furnizarea de proteine. Un avantaj al gelatinei este faptul ca furnizeaza aproape 2 grame de proteine la o jumatate de ceasca. Proteina este considerata macronutrient, ceea ce inseamna ca organismul are nevoie de o cantitate mare. Unele surse animale de proteine contin si cantitati semnificative de grasimi nesanatoase. Gelatina este o sursa de proteine care nu contine grasime.
3. Stimularea functiei digestive. Gelatina poate ajuta digestia in mai multe feluri. De exemplu, glicina din gelatina poate sustine o mucoasa sanatoasa a stomacului. De asemenea, stimuleaza producerea de sucuri gastrice, ceea ce faciliteaza digestia adecvata. Fara enzime digestive adecvate, pot aparea probleme gastrointestinale, cum ar fi refluxul de acid. De asemenea, gelatina se leaga de apa si poate ajuta alimentele sa treaca eficient prin sistemul digestiv.

4. Imbunatatirea durerii articulare. Unele studii clinice arata ca gelatina poate reduce durerea asociata cu inflamatia si poate imbunatati functia articulara la persoanele cu osteoartrita. 
5. Ajutarea zaharului din sange. Un studiu arata ca glicina, care este unul dintre aminoacizii abundenti in gelatina, poate imbunatati controlul glicemiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
6. Mentinerea oaselor sanatoase. Lizina, care se gaseste in gelatina, ajuta la intarirea oaselor. Ajuta corpul sa absoarba calciul, care este necesar pentru a mentine oase puternice si pentru a preveni pierderea osoasa. Deoarece organismul nu poate produce lizina, este esential sa se obtina cantitati adecvate prin dieta.

7. Imbunatatirea calitatii somnului. Gelatina poate imbunatati calitatea somnului, la unele persoane, datorita abundentei de glicina. Citeva linguri de gelatina pot furniza aproximativ 3 g de glicina.
8. Ajuta la scaderea in greutate. Gelatina poate contribui la promovarea pierderii in greutate din cauza continutului de proteine si a continutului redus de calorii. Proteinele dau senzatia de satietate, ceea ce scade probabilitatea supraalimentarii. Gelatina poate juca, de asemenea, un rol in controlul hormonilor asociati cu foamea.

Atentie!
Gelatina este adesea gasita in dulciuri cu continut ridicat de zahar. Este mai bine sa alegeti surse de gelatina sanatoase, cu continut scazut de zahar.
– Starea de sanatate a animalului utilizat pentru obtinerea gelatinei afecteaza colagenul stocat in corpul acesteia. Nu putem sti intotdeauna cum au fost crescute animalele din care s-a obtinut gelatina. Cele crescute in conditii naturale, vor avea un colagen de calitate superioara.
 


gelatina sosuri deserturi beneficiile sanatate
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1281 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005352 (s)