News Flash:

Cu ce curat tapiteria de la canapea?

22 Februarie 2018
1366 Vizualizari | 0 Comentarii
tapiterie

Atunci cand cumparati o canapea, v-ati dori ca aceasta sa se pastreze pentru cat mai mult timp ca noua.
Pe langa procesul natural de uzura, minunatele demonstratii de creativitate ale bebelusului, neatentia sotului care varsa cafeaua sau mancarea pe canapea sau entuziasmul animalului tau de casa fac foarte repede canapeaua cea noua de nerecunoscut.
Fiindca este inutil sa te superi pe copilas, sot sau micutul tau patruped, noi am cautat cateva solutii eficiente de indepartate a petelor de pe toate tipurile de tapiterii.

Tapiterie din piele

Tapiteria din piele este cea mai pretentioasa in privinta intretinerii. Solutiile pentru curatarea acestui tip de canapele se aleg in functie de tipul si de calitatea pielii din care sunt facute. Pentru canapelele tapitate cu piele intoarsa sau imitatie de piele sunt recomandate aceleasi produse de curatat ca pentru tapiteriile din materiale textile (vezi mai jos)

Pentru canapelele tapitate cu piele naturala se alege solutia de curatare in functie de substanta cu care a fost vopsita pielea. Pentru a afla cu ce substanta a fost vopsita pielea canapelei folositi urmatorul test: inmuiati un betisor de vata in decapant special pentru piele si frecati putin o particica mai putin vizibila a canapelei (1 cm). Daca nu se constata nici o modificare a culorii, atunci inseamna ca pielea a fost vopsita cu anilina si puteti curata, fara grija, toata canapeaua cu o carpa din bumbac inmuiata in decapant. In cazul in care, in urma testului, pielea s-a decolorat, inseamna ca pielea a fost colorata cu niste pigmenti speciali, iar pentru curatarea ei se recomanda folosirea unui lapte special pentru curatarea si intretinerea pielii (Leather Care de la Sano). Acest produs se aplica pe o laveta, dupa care se curata suprafata murdara. La final se lustruieste cu o laveta curata. Atat decapantul, cat si laptele de intretinere pentru piele indeparteaza petele de pix, marker, cat si mizeria impregnata in canapea de-a lungul timpului. Aceste produse pot fi achizitionate din magazine si supermarketuri la preturi cuprinse intre 7 si 120 RON.

Tapiteria din material textil

Canapelele tapitate cu materiale textile sunt mult mai usor de intretinut decat cele din piele si, dupa parerea unora, mult mai rezistente si confortabile. Pe piata se gasesc mai multe produse de curatat tapiteria din materiale textile: Vanish Carpet, Bio Carpet, Tapi etc. Aceste produse scot petele de: vin, cafea, ceai, sange, pix si indeparteaza fara a decolora murdaria de pe toata suprafata canapelei. In cazul petelor mai dificile este recomandat a se folosi solutie nediluata direct pe pata, iar pentru curatarea canapelei in intregime folositi solutia diluata, cu apa, dupa recomandarile facute de producator.
Atentie, in cazul in care produsul pe care il folositi necesita limpezire, trebuie sa clatiti foarte bine canapeaua, deoarece detergentul ramas in tapiterie va roade si va deteriora materialul din care este facuta. Pretul acestor produse variaza intre 7 si 20 RON, in functie de producator si de magazinul din care il achizitionati.

Firme care curata tapiteriile

In cazul in care nu aveti timp sau dispozitia necesara pentru a va baga la smotru, puteti apela la o firma specializata in servicii de curatenie. Elisabeta Dumitrescu, managerul firmei Danymond, firma care ofera astfel de servicii, recomanda ca macar o data pe an sa curatati tapiteria apeland la servicii profesionale. Acest lucru este necesar, deoarece firmele de acest gen folosesc echipamente speciale, cum ar fi sistemul de injectie-extractie (un fel de aspirator care introduce si scoate apa din canapea pana cand apa folosita la curatat devine curata) si solutii chimice speciale care curata tapiteria in profunzime.

Monica Tabacaru, directorul firmei ECOTAB SERV, intareste spusele doamnei Dumitrescu, afirmand ca solutiile din comert, chiar daca sunt eficiente pentru anumite pete, pot decolora tapiteriile, fiind indicat a fi folosite substante de curatare profesioniste si utilaje specializate, care sa curete canapelele in profunzime.
Pretul pe care il platiti unei firme specializate pentru a va curata canapeaua variaza intre 80 si 140 RON, in functie de gradul de murdarire si de firma la care apelati.

SFATURI DE LA BUNICA
- Nu lasati petele sa se usuce. Curatati suprafata canapelei imediat dupa murdarire;
- Pentru a curata petele de pe canapelele tapitate cu piele imbibati o carpa alba, din bumbac, in bere blonda, lapte sau amoniac si curatati delicat pata. Pentru canapelele tapitate cu piele mai delicata puteti folosi pentru curatarea petelor albus de ou.
- Pentru a curata canapelele tapitate cu materiale textile folositi o solutie formata dim doua parti egale de amoniac si apa. Aceasta solutie, pe langa faptul ca inlatura petele, improspateaza si culorile canapelelor din catifea si plus.
- Pentru a elimina mirosurile neplacute (pipi de pisica sau de caine) frecati canapeaua cu o perdea inmuiata in otet si apoi aerisiti camera. 
 


monica tabacaru
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006104 (s)