News Flash:

Creste pretul gigacaloriei la Timisoara. Abonatii Colterm vor avea facturi mai mari din 1 ianuarie

24 Decembrie 2021
357 Vizualizari | 0 Comentarii
calorifer

Consilierii locali au decis majorarea pretului gigacaloriei la Timisoara, din 1 ianuarie 2022.
 
 
In sedinta de plen de joi, autoritatile locale au adoptat proiectul care prevede majorarea costului gigacaloriei la Timisoara. Proiectul a trecut cu 14 voturi pentru si 8 impotriva.

Prin urmare, din 1 ianuarie 2022, pretul gigacaloriei suportat de populatie va fi de 416,24 de lei/MWh, fata de pretul actual de 207,27 lei/MWh.

„Ultima majorare a acestui pret a fost acum 12 ani, in 2009. Tariful real de termoficare este de 851 de lei/MWh, din care bugetul local suporta mai bine de jumatate, adica 435 de lei/MWh, iar restul de 416 lei plateste populatia. Colterm a continuat sa mearga in pierdere, prin vanzarea energiei termice sub pretul de productie. […] Nu poti sa produci cu 10 lei si sa vinzi cu 1 leu”, a explicat primarul Dominic Fritz.

In cadrul sedintei de plen, viceprimarul Ruben Latcau a spus ca actualizarea pretului a fost ceruta de Curtea de Conturi, in urma unui control.

„Unul dintre lucrurile pe care Curtea de Conturi, pe buna dreptate, le-a imputat atat Colterm, cat si administratiei locale, este faptul ca pretul pentru gigacalorie nu a fost actualizat de foarte multa vreme, din 2009 […] Compania avea costuri de productie mai mari decat cele estimate si reglementate. Una dintre masurile pe care Curtea de Conturi le vede urgente este tocmai actualizarea pretului”, a declarat Latcau.

Printr-un amendament initiat de viceprimarul Latcau, se va dubla valoarea subventiei oferita din bugetul local pentru a acoperi diferenta „dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei”.

Tot in proiect se prevede ca plata subventiilor nu va depasi plafonul anual de 15 milioane de euro, echivalent in lei, care poate fi acordat Colterm, „astfel incat sa fie respectate dispozitiile legale in materie de ajutor de stat”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1177 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004843 (s)