News Flash:

Consumul de alcool la volan ar putea fi INTERZIS cu desavarsire. Comisiile Senatului decid marti

10 Februarie 2014
1117 Vizualizari | 0 Comentarii
Senatorii din Comisiile juridica, pentru administratie publica si pentru aparare din Senat vor decide marti daca prin noul Cod Rutier va fi interzis cu desavârsire consumul de alcool înainte de urcarea la volan, dupa ce în sedinta de luni acestui amendament i-a lipsit un singur vot pentru adoptare.
Proiectul de lege pentru modificarea Ordonantei de urgenta 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, pentru care cele trei comisii senatoriale urmeaza sa redacteze un raport, prevede interdictia conducerii unui vehicul de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, având o concentratie alcoolica de peste 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat sau 0,2 g/l alcool pur în sânge ori a substantelor, produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Guvernul, care este initiatorul proiectului, a explicat ca aceasta completare a Codului Rutier în vigoare este necesara deoarece reglementarile actuale nu prevad în mod distinct si imperativ" aceasta interdictie, ea fiind dedusa din existenta unei norma de sanctionare cu caracter penal sau contraventional, dupa caz.
Executivul a mai propus, prin proiect, reducerea pragului nivelului alcoolemiei de la care fapta este considerata infractiune de la 0,8 g/l alcool pur în sânge în prezent, la 0,5 g/l alcool pur în sânge.
La dezbaterile din comisii, senatorul PSD ?erban Nicolae, a propus interzicerea cu desavârsire a consumului de alcool, amendament sustinut si de presedintele Comisiei pentru administratie, Darius Vâlcov.
Amendamentul sau, prin care "se interzice conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de catre o persoana aflata sub influenta substantelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, precum si sub influenta bauturilor alcoolice", a întrunit numai opt voturi "pentru", cu unul mai putin decât ar fi fost necesar pentru a fi adoptat.
La propunerea vicepresedintelui Comisiei juridice, Ovidiu Dontu (PSD), membrii celor trei comisii au decis sa reia votul la amendamentul lui Serban Nicolae marti, înainte de votul final asupra proiectului.
Nicolae a spus, în timpul dezbaterilor, ca, desi legislatia altor tari permite, cu o limita, consumul de bauturi alcoolice, urmat de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, reglementarea în aceasta materie trebuie sa tina cont "de specificul poporului român, care nu are o educatie în sensul moderatiei".
"O gluma spune asa, ca un tip care avea acest viciu, e întrebat de un prieten de ce bea atât de mult, iar acesta i-a raspuns: «Mie doctorul mi-a spus ca fiecare om are dreptul la un pahar de vin pe zi». «Bine, dar tu bei foarte mult», «Da, dar dupa ce beau un pahar de vin sunt alt om si are si el dreptul lui»", le-a spus social-democratul colegilor de comisie.
El a subliniat ca, din acest punct de vedere, exista un risc important pe drumurile publice, adaugând ca orice fel de "concesie" ar duce la cresterea gradului de risc.
"Nu am observat ca soferii români sa aiba constiinta nivelului pâna la care pot bea, urmat de conducerea unui autovehicul", a mentionat Nicolae.
La rândul sau, senatorul PNL Sebastian Grapa a afirmat ca "nu are ce cauta alcoolul la volan". "Cel care vrea sa bea, trebuie sa mearga cu un taxi. Suna la 112 sau la 991, îsi ia un taxi si face exact ce vrea", a spus, ironic, Grapa.
"Este adevarat ca au trecut o mie noua sute si un pic de ani de când am ars viile, dar nu le-am ars pentru ca am avut nevoie de teren arabil, ci era un narav al poporului român si trebuie sa acceptam chestiunea aceasta", a comentat liberalul.
Reprezentantii MAI s-au pronuntat pentru mentinerea prevederilor propuse, prin proiectul de lege, de Guvern, precizând ca, potrivit datelor furnizate de INML, între testul pe aerul expirat si cel pe mostre de sânge sunt diferente, astfel încât unei valori pâna la 0,08 mg/l alcool pur în aerul expirat îi corespunde, de obicei, o valoare 0 g/l alcool pur în sânge. Mediafax.ro

guvernul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1069 (s) | 33 queries | Mysql time :0.036280 (s)