News Flash:

Volum inchinat cladirilor istorice ale Timisoarei, lansat la Universitatea de Vest

26 Februarie 2015
1600 Vizualizari | 1 Comentarii
Un volum impresionant dedicat 'Arhitecturii istorice din Timisoara' a fost lansat, miercuri, la Universitatea de Vest din Timisoara (UVT), in prezenta autorilor, arhitectii Mihai Opris si Mihai Botescu. Lucrarea este rodul activitatii celor doi, timp de patru decenii, din care jumatate petrecuti in arhivele din tara si din strainatate. 
'In aceasta carte descoperi aproape un alt oras, cu detaliile sale faste, imaginea unei Timisoare asa cum ar trebui sa fie, cum o visam cu totii, conturata din miracolul luminii si al cuvantului', apreciaza scriitoarea Adriana Babeti, care a facut prezentarea noii tiparituri. 
Dupa alte doua volume care au vazut lumina tiparului in 1987 ('Timisoara - Mina monografie urbanistica') si in 2007 ('Timisoara - monografie urbanistica'), arhitectul Mihai Opris a adaugat la datele deja cunoscute altele noi, in pas cu timpul, iar descoperirile recente din maruntaiele santierelor arheologice au dus la spulberarea unor mituri, cum ar fi unele localizari eronate ale unor edificii, cum ar fi 'casa turceasca' din perioada pasalacului otoman din Timisoara, sau confuzia intre 'glacis' (portiune fortificata din exteriorul zidurilor cetatii) si esplanada aflata in continuarea acesteia. 
Mihai Botescu contribuie cu observatii asupra cladirilor orasului, pentru a surprinde, dupa cum spune, 'momentele in care lumina le definea si le punea in valoare cel mai bine'. 
'Din patrimoniul de 14.500 de cladiri istorice ale Timisoarei, au fost selectate cele mai reprezentative, care inca mai pot scoate in evidenta acele ansambluri arhitecturale care dau orasului o personalitate unica', spune arhitectul Mihai Botescu. 
Volumul puncteaza particularitatile orasului, evolutia sa urbanistica si arhitecturala, de la vestigiile arheologice, orasul medieval, cetatea otomana si cea habsburgica, pana la orasul deschis din timpul monarhiei austro-ungare, la arhitectura interbelica, apoi la blocurile din 'cartierele dormitor', zonele industriale si constructiile din panouri prefabricate si pana la orasul contemporan din perioada de tranzitie. 
Un capitol aparte este dedicat cartierelor istorice, pozele cladirilor fiind insotite de cate un scurt istoric al acestora, nelipsind monumentele si siturile istorice din cartierele mai noi. 
Volumul este intregit de mai multe planse care arata evolutia istorica planimetrica a Timisoarei, de la orasul medieval pana la cel actual. 
Aparut cu sprijinul Primariei Timisoara si al sponsorilor, volumul este editat intr-un tiraj de 700 de exemplare si poate fi considerat o adevarata carte de vizita pentru candidatura orasului la titlul de Capitala Culturala Europeana. AGERPRES

mihai botescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1297 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006187 (s)