News Flash:

Trei sferturi dintre cei afectati de aceasta boala crunta nu stiu ca o au. Prof. Streinu-Cercel: ”Este o epidemie surda, muta, iar cand apar simptomele vorbim deja de o faza avansata”

7 Ianuarie 2018
1333 Vizualizari | 0 Comentarii
Adrian Streinu Cercel

Trei sferturi dintre cei infectati cu virusul hepatitei C nu au nici cea mai mica idee ca au aceasta boala, a declarat managerul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, Adrian Streinu Cercel.
Aflat la Iasi pentru a lansa campania „Hepatita C. Testeaza-te acum, testeaza-te aici”, Adrian Streinu Cercel a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca 75% dintre cei infectati cu virusul hepatitei C nu au nici cea mai mica idee ca au o astfel de afectiune intrucat nu prezinta niciun fel de simptome.

„Este o epidemie surda, muta, iar in momentul in care apar simptomele vorbim deja de o faza avansata. Vorbim de fapt de ciroza hepatica sau, si mai rau, de cancer hepatic. Din cei care stiu ca sunt infectati doar 3 pana la 5% primesc terapie, motiv pentru care trebuie sa facem un pas inainte si sa oferim acestor pacienti posibilitatea de a se vindeca. Vorbim de terapie cu tableta, terapie orala, si o rata de vindecare care depaseste 98%”, a precizat Adrian Streinu Cercel.

In opinia sa, este nevoie de o abordare complexa a acestei problematici pentru a permite depistarea cat mai precoce cu putinta a infectarilor cu virusul hepatitei C, dar si „pentru a da dreptul la o noua sansa la viata, si o viata mai sanatoasa acestor persoane”.
El a explicat ca se afla la Iasi pentru a lansa o campanie de screening bazata pe trei componente: stradala, in farmacii, dar si in unitatile spitalicesti pentru personalul medical si nu numai.


„Avem un tratament care nu mai este injectabil, este cu tablete si dureaza 12 saptamani. Din experienta noastra, in 2016, din cei aproape 6.000 de pacienti tratati 99,32% dintre ei s-au vindecat. E un lucru deosebit de important. De aceea am cautat sa identificam persoanele infectate cu hepatita C si sa le vindecam”, a punctat managerul Institutului de Boli Infectioase.

Citand un raport al OMS, Adrian Streinu Cercel a spus ca in fiecare an sunt inregistrate intre 3 si 4 milioane de cazuri noi de infectare cu virusul hepatitei C.
„Mai mult decat atat, aceste cazuri de imbolnaviri cu hepatita C se traduc in morti, intre 300.000 si 500.000 de morti anual pe aceasta planeta. (…) Romania detine o pozitie destul de importanta din punct de vedere al infectarii cu virusul hepatitei C. Pe studiile noastre, in cinci judete prevalenta este de peste 8%. Prin urmare, nu putem sta cu mainile incrucisate si sa nu facem nimic. Am demarat o campanie de screening tocmai pentru a veni in ajutorul populatiei. Intentionam sa largim acest orizont de testare la nivelul intregii tari. Nu in ultimul rand, pentru Iasi, estimam ca vom testa intre 500 si 750 de persoane, iar pentru colegii din spitale vom pune la dispozitie 1.800 de teste. Este vorba de un test oral, se preleveaza din saliva, se face doar avand consimtamantul pacientului, test care dureaza maxim 20 de minute”, a mai declarat Adrian Streinu Cercel.

Totodata, el a tras atentia ca acesta este un rezultat estimativ. „Testul este de screening. Nu spune daca persoana mai are virusul in continuare sau nu. Spune doar ca a trecut de infectia cu virusul hepatitei C, motiv pentru care persoana depistata cu virus C pozitiv trebuie sa se adreseze colegilor de la Infectioase sau Gastroenterologie, unde se va stabili daca virusul mai este prezent sau nu. Stim ca 15-25% din cei care trec prin infectie acuta cu hepatita C se vindeca spontan, dar ramane un bulb pe pacient, de 75-80%. Neavand niciun simptom, pot transmite mai departe virusul”, a spus Adrian Streinu Cercel.
O campanie similara celei de la Iasi urmeaza a fi lansata si in alte mari orase ale tarii.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1240 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006214 (s)