News Flash:

Te simti balonat tot timpul? Iata cinci obiceiuri care te împiedică să ai o digestie ușoară

1 Iunie 2022
542 Vizualizari | 0 Comentarii
cauze balonare

Afecțiunile digestive sunt printre cele mai frecvente boli moderne, în ciuda diversității enorme de produse aimentare.

Din păcate, acest avantaj se dovedește a fi un adevărat dușman, pentru că o mare parte a produselor de pe piață sunt, de fapt, pline de substanțe nocive, chiar dacă eticheta spune că sunt sănătoase.

Alimentele pline de chimicale și obiceiurile dăunătoare pe care cei mai mulți oameni le au conduc la instalarea unor afecțiuni cronice care pot degrada serios starea generală de sănătate.

Iată câteva greșeli frecvente care împiedică digestia ușoară!

Digestia ușoară: ce greșeli să eviți

1. Consumi multe lichide în timpul mesei

Există o idee greșită conform căreia trebuie să bei cât mai multă apă în timpul mesei, ca să te simți sătulă mai repede.

Aceasta nu este o metodă bună pentru a slăbi, dar este o metodă sigură de a îngreuna digestia. Sigur că poți să bei câteva înghițituri de apă în timpul mesei, ca să „alunece” mâncarea mai ușor, însă cei mai mulți oameni exagerează cu cantitatea de lichid.

Când mâncarea ajunge în stomac, acesta secretă un acid care o descompune și ajută digestia. Dacă bei multă apă, acest acid va fi diluat și stomacul nu va reuși să mărunțească mâncarea in ritmul obișnuit, ceea ce va duce la indigestie.

Soluția pentru o digestie ușoară? Bea apă mai multă cu o oră înainte sau după masă. În timpul mesei, nu consuma mai mult de 200 de mililitri de apă și bea cu înghițituri mici.

2. Mesteci prea puțin

Cu alte cuvinte, „halești” mâncarea, cum se spune în popor. Chit că nu ai timp să mănânci încet sau pur și simplu ești prea pofticioasă pentru a savura cu adevărat mâncarea, ține minte că aceasta este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face.

Stomacul este efectiv „bombardat” cu cantități enorme de mâncare, pe care nu le poate procesa cum trebuie. De aici vin și durerile de stomac și senzația de balonare după fiecare masă.

Iată un alt dezavantaj major al mâncatului foarte rapid: creierul are nevoie de un răgaz pentru a primi semnale de la stomac și a transmite mai departe senzația de sațietate.

Dacă tu mănânci tot în cinci minute, nu te vei simți sătulă și îți vei mai pune o porție, apoi încă una, pentru că pur și simplu mănânci mai repede decât poate procesa creierul. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale îngrășării.

Soluția? Ia exemplu de la francezi! Franțuzoaicele nu țin nicio dietă specifică, dar iubesc mâncarea de calitate și știu să savureze într-adevăr fiecare preparat. Mâncatul este un tabiet sacru pentru acest popor care nu își refuză nicio plăcere.

3. Faci combinații alimentare greșite

Poate ai mai auzit că una dintre cele mai apreciate combinații alimentare – friptura cu cartofi – nu este o variantă prea sănătoasă. Același lucru îl putem spune despre orice combinație de carbohidrați (pâine, paste, cartofi, orez etc.) și proteine (pește, ouă, friptură, lactate etc.).

Proteinele sunt digerate mult mai lent, în vreme ce carbohidrații sunt imediat asimilați și transformați în zaharuri.

În mod normal, aceștia ar fi foarte repede eliminați din stomac, însă, din cauza proteinelor, rămân pentru mult timp în sistemul digestiv. Mai departe, fermentează și provoacă gaze și disconfort abdominal.

Pentru o digestie ușoară, consumă carbohidrații la începutul mesei și abia apoi proteinele. Acestea din urmă pot fi combinate cu legume. Sfat: nu mânca fructe imediat după masă, pentru că și ele fermentează și produc efecte nedorite.

4. Stai jos sau te culci imediat după masă

Asiaticii sunt de părere că persoanele care fac cel puțin 1000 de pași după masă trăiesc mult mai mult. Și poate că nu sunt deloc departe de adevăr! Din păcate, cei mai mulți avem un stil de viață foarte sedentar, din cauza căruia nu putem avea o digestie ușoară.

Dacă la prânz luăm masa și revenim imediat la birou, urmând să mai stăm jos câteva ore bune, acasă suntem prea obosiți și de obicei ne luăm cina pe canapea, după care lenevim până la ora de culcare.

Îți recomandăm să îți găsești câteva pretexte pentru a face mișcare, oricât de puțin. De exemplu, la muncă, urcă scările în loc să iei liftul, iar acasă fă puțin sport, joacă-te cu copiii sau fă puțină ordine în casă. Astfel, digestia se pune în mișcare și tu te vei simți mult mai ușoară!

5. Mănânci prea mult

Iată un motiv evident pentru care digestia ta nu este ușoară: exagerezi cu cantitatea. Și o știi și tu, chiar dacă nu recunoști. De câte ori nu ți s-a întâmplat să mănânci până la refuz, mai degrabă de poftă, și nu de foame?

Ca să nu mai menționăm toate gustările nesănătoase de la care nu te poți abține. Toate acestea contribuie la indigestie și duc în cele din urmă la îngrășare. Aici nu există soluție simplă, ci va trebui să te lupți cu tine ca să devii mai cumpătată.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1171 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007350 (s)