News Flash:

Studentii de la Medicina din Timisoara ameninta cu proteste

3 Februarie 2016
1597 Vizualizari | 2 Comentarii
studenti medicina
Studentii de la Medicina atrag atentia intr-o scrisoare deschisa adresata luni Ministerului Sanatatii, ca s-ar putea ajunge la proteste daca nu se aduc clarificari privind bibliografia pentru examenul de Rezidentiat 2016, dupa ce a aparut zvonul ca aceasta s-ar fi schimbat pe ultima suta de metri.
Bibliografia dupa care invata studentii de la Medicina pentru examenul de Rezidentiat de anul acesta va ramane aceeasi ca anul trecut, potrivit Departamentului de Rezidentiat al Facultatii de Medicina al Universitatii de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara.
Aceasta, in conditiile in care Ministerul Sanatatii publicase pe site o noua bibliografie dupa care studentii s-au apucat deja sa invete pentru examenul de Rezidentiat din noiembrie 2016.
In aceste conditii, peste 1.200 de studenti de la facultatile de Medicina din toata tara au semnat o petitie online prin care cer lamuriri vizavi de bibliografia pentru examen, iar Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania a transmis Ministerului Sanatatii o scrisoare deschisa in care cere lamuriri vizavi de bibliografia pentru examenul de Rezidentiat 2016.
Zvonurile conform carora bibliografia s-ar fi schimbat peste noapte au aparut la Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara, au explicat pentru MEDIAFAX reprezentantii Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania. Studentii au reactionat imediat si au lansat in weekend o petitie online, pe care au semnat-o peste 1.200 de studenti pana la ora difuzarii acestei stiri. Studentii spun ca vor sa sustina rezidentiatul dupa manualul nou – "Compendiu de specialitati medico-chirurgicale".
„In data de 8 ianuarie, a aparut un comunicat care prezenta Compendiu de specialitati medico-chirurgicale ca unic material pentru examenul de rezidentiat. Aceasta carte a fost realizata la nivel national si este asteptata de multi ani. Discutiile lansate se refera la revenirea la ECN (Book Des ECN), o carte mult contestata, aparuta in 2011, plina de greseli, tradusa din franceza de catre editura Universitatii din Cluj. Nu suntem de acord cu scoaterea din tematica de rezidentiat a unei carti de actualitate, cu contributia nationala si inlocuirea ei cu una veche, plina de greseli, tradusa si multiplicata de un singur centru”, se arata in petitia lansata de studentii de la Medicina.
De asemenea, studentii mai spun ca doresc ca Rezidentiatul sa fie sustinut in continuare in sase centre din mai multe considerente. "In primul rand, riscul unei fraude creste avand in vedere dificultatea distribuirii simultane a subiectelor. Acest aspect are un precedent, motiv pentru care s-a si renuntat la el. In al doilea rand, realizarea subiectelor se va face ceva mai dificil", mai arata studentii in petitie.
Adelaida Marcu, studenta in anul VI la Medicina Generala si fostul presedinte al Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania, a explicat pentru MEDIAFAX ca initial, studentilor le-a fost comunicat ca pentru examenul de anul acesta trebuie sa invete din Compendiu.
"Cartea a fost aprobata pe 17 iulie 2015 de catre Colegiul Medicilor si pe 21 iulie de catre Ministerul Sanatatii. Desi trebuia sa apara prin noiembrie-decembrie, Compendiul a aparut abia la mijlocul lunii ianuarie. Din ce am inteles de la colegii mei de la Timisoara, vineri au fost anuntati de catre rector ca pentru rezidentiat nu mai trebuie sa invete din Compendiu, ci din vechiul manual. Studentii din toata tara sunt revoltati", a explicat Adelaida Marcu.
Reprezentantii departamentului care se ocupa cu organizarea Rezidentiatului la Universitatea de Medicina de la Timisoara au confirmat pentru MEDIAFAX ca studentii trebuie sa invete dupa manualul vechi. Unul din motive ar fi pentru ca anul acesta trebuie sa iasa pe piata materiale noi si pentru studentii de la Stomatologie si Farmacie si ar fi vorba de o schimbare simultana a bibliografiei.
Insa, situatia ramane confuza la nivel national.
Academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, spune ca asteapta o lamurire din partea Ministerului Sanatatii vizavi de aceasta problema, inainte sa-i informeze pe studenti daca bibliografia pentru Rezidentiat s-a schimbat sau nu.
Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii Biroului de Presa al Ministerului Sanatatii spun ca nu au inca un raspuns oficial, dar ca in zilele urmatoare, conducerea ministerului va lamuri situatia.
Intre timp, studentii medicinisti au transmis Ministerului si o scrisoare deschisa in care atrag atentia asupra problemei.
"Prin aceasta scrisoare deschisa, Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania solicita Ministerului Sanatatii clarificarea situatiei privind bibliografia pentru examenul de Rezidentiat, sesiunea noiembrie 2016. Conform ultimului comunicat din partea Ministerului, aparut online pe data de 8 ianuarie 2016, bibliografia o reprezinta cele doua volume intitulate „Compendiu de specialitati medico-chirurgicale”, elaborate de un colectiv multidisciplinar din toate centrele universitare, sub coordonarea Prof. Dr. Victor Stoica si Prof. Dr. Viorel Scripcaru. Dupa multiple insistente din partea studentilor, cartea a aparut pe piata si se poate achizitiona de la Editura Medicala Bucuresti, precum si din unele centre universitare. Recent, au aparut informatii cu privire la o noua modificare a bibliografiei, in sensul revenirii la volumul utilizat anterior, «Book Des ECN», editia in limba romana", se arata in scrisoarea deschisa a reprezentantilor studentilor de la facultatile de medicina.
Mai departe, studentii solicita "clarificarea situatiei recent aparute si mentinerea celor doua volume intitulate «Compendiu de specialitati medicochirurgicale» ca bibliografie pentru examenul de Rezidentiat, sesiunea 2016".
La fel ca in petitia online, studentii mai cer si mentinerea structurii actuale a organizarii examenului de Rezidentiat, adica pe centre universitare.
Nu in ultimul rand, studentii amintesc ca situatia din centrele universitare de Medicina este destul de tensionata, iar lipsa unei pozitii oficiale a Ministerului Sanatatii contribuie la asta.
"Astfel, Federatia nu va putea garanta ca studentii nu vor recurge la forme de exprimare sub forma de protest, individual sau organizat, in vederea clarificarii situatiei acestui examen, de o importanta deosebit de mare pentru viitoarele noastre cariere in domeniul medical", atrag atentia reprezentantii studentilor in scrisoarea deschisa.
Nu in ultimul rand, studentii cer o pozitie definitiva privind bibliografia, din partea Ministerului Sanatatii.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1367 (s) | 43 queries | Mysql time :0.020898 (s)