News Flash:

Spectacol la Festivalul International Timisoara Muzicala

19 Aprilie 2015
1170 Vizualizari | 0 Comentarii
Festivalul International Timisoara Muzicala
Festivalului International Timisoara Muzicala al Filarmonicii Banatul a ajuns la cea de-a 40-a editie, jubileu care prilejuieste intalnirea publicului meloman cu solisti de marca si cu auditii de exceptie. 
Sute de muzicieni de pe mapamond vor fi prezenti pe scena timisoreana in cadrul zecilor de concerte care vor avea loc pana la gongul final al Festivalului. 
Concertul inaugural a avut loc vineri seara, la Sala Capitol, acordurile lui Brahms lasandu-se ascultate sub bagheta dirijorala a maestrului Radu Popa, avandu-i ca solisti de exceptie pe Martin Munch (pian), Gabriel Popa (vioara) si Filip Papa (violoncel). Concertul Filarmonicii Banatul a fost realizat in colaborare cu Centrul Cultural German din Timisoara si sustinut de Institutul Goethe si de Ministerul German de Externe. 
Concertele continua duminica, de la ora 19.00, cu o serata dedicata muzicii de camera, un Trio Syrinx (Dorel Baciu - flaut, Dorin Gliga - oboi, Pavel Ionescu - fagot), care vor interpreta Triourile 1,2,3,4 de J. Haydn; Luminita Burca (vioara) si Dragos Mihailescu (pian), care vor interpreta Tema cu variatiuni de O. Messiaen 
si Sonata pentru vioara si pian nr 3, op. 25, de G. Enescu. 
Festivalul va continua, marti, 21 aprilie, cu recitalul 'Canzoni Italiane', in interpretarea sopranei Bianca Luigia Manoleanu, acompaniata de Remus Manoleanu la pian. 
Vineri, 24 aprilie, sunt programate doua concerte, unul de la ora 18.00, la Galeria Calpe, unde va avea loc Recitalul de deschidere a Concursului de clarinet (faza nationala a celei de-a IV-a editii) a Lions European Musical Competition. Vor urca pe scena clarinetistii Doru Albu, Emil Visenescu, Valentin Clamba, Cosmin Hartian. La pian, Aurelia Simion si Sorin Dogariu, iar la violoncel, Alexandra Gutu. 
De la ora 19.00, Sala Capitol va fi gazda Concertului simfonic extraordinar realizat in colaborare cu Centrul Cultural German si cu sustinerea Institutului Goethe si a Ministerului German de Externe. Dirijor: Michael Hasel (Germania). Solisti: Ion Bogdan Stefanescu (flaut), Vlad Alecsandru Colar (flaut piccolo). Invitati speciali: Anton Braun si Horia Surianu. In program: R. Wagner (Preludiul Operei Maestrii Cantareti din Nurnberg), H. Surianu (Double Concerto pour Flute Piccolo, Flute Traversicre et Orchestre p.a.a.) si A. Dvogak (Simfonia nr. 8 in Sol major, Op. 88). 
Sambata, 25 aprilie, de la ora 19.00, Sala Capitol invita publicul meloman la un Recital cu Muzica de pe sase continente, in interpretarea Academic Clarinet Quartet (Izak Jeno - clarinet si clarinet piccolo, Ciprian Dancu - clarinet, Marius Oprea - clarinet, Ilie Carp - clarinet bas, Ovidiu Nauncef - percutie. Invitati: Sorin Petrescu (pian) si Doru Roman (percutie). 
Festivalul International Timisoara Muzicala deschide ultima saptamana a lunii aprilie, marti, 28 aprilie, cu Recitalul sustinut de Maxim Quartet (Horia Maxim la pian, Mihaela Anica la flaut, Fernando Mihalache la acordeon si Sandel Smarandescu la contrabas) 
Joi, 30 aprilie, de la ora 19.00 are loc Concertul simfonic extraordinar, sub conducerea dirijorala a maestrului Gheorghe Costin, avandu-l ca solist pe Antal Zalai (Ungaria) la vioara. In program: G. Enescu (Rapsodia Romana nr. 2 in Re major, Op. 11), H. Wieniawski (Concertul nr.1 pentru vioara si orchestra in fa diez minor, Op. 14) si D. Sostakovici (Simfonia nr. 9, in Mi bemol major, Op. 70). 
Prima editie a Festivalului Timisoara Muzicala a avut loc la initiativa muzicienilor Nicolae Boboc, dirijor si director al Operei Romane din Timisoara, si Ion Romanu, dirijor si director al Filarmonicii Banatul, in stagiunea 1968-1969. 
Evenimentul a fost gandit sa devina un eveniment care sa marcheze anul muzical, o manifestare de mare tinuta. Dupa cea de-a VI-a editie, festivalul a devenit anual, iar din 1993 a capatat un caracter international, pastrat pana azi. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1103 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005294 (s)