News Flash:

Specialist american: Pesta porcina ar putea afecta comertul cu carne de porc dintre UE si SUA

6 Septembrie 2018
1345 Vizualizari | 0 Comentarii
pesta porcina

Un specialist american in patologie veterinara clinica avertizeaza ca pesta porcina africana ar putea afecta comertul cu carne de porc dintre UE si SUA, care este unul foarte bine controlat. Acesta crede ca sacrificarea animalelor este o solutie, fiind aplicata si in alte tari.
Verena Affolter, profesor de patologie clinica, microbiologie si imunologie la Universitatea Davis din California (SUA), a declarat, joi, presei, la Cluj-Napoca, la Congresul European de Patologie Veterinara de la USAMV, ca, pentru o perioada de timp, pana la eradicarea bolii, importurile de carne de porc vor fi sistate de partea americana.

„Pesta porcina africana este o boala foarte importanta, pe care in SUA nu avem, dar afecteaza mai multe tari, dar si comertul. Orice boala care are si o componenta financiara pe partea de productie, mai ales ca nu exista granite intre tarile UE, ridica mari probleme privind controlul acesteia. Aceasta boala ar putea afecta comertul cu carne de porc dintre UE si SUA, care este unul foarte bine controlat, imi pot imagina ca, pentru o perioada, se vor stopa importurile, care se vor relua dupa eradicarea bolii”, a spus Affolter.

In ceea ce priveste virusul pestei porcine africane, specialistul american a subliniat ca acesta se poate raspandi cu repeziciune, iar acest lucru nu depinde de un singur factor.

„Printre masurile de preventie a raspandirii pestei porcine africane este diagnosticarea precoce a bolii, oprirea oricarei forme de comercializare pana se lichideaza focarele de pe plan local. Cateodata, virusul reactioneaza diferit, astfel ca nu este recunoscut decat dupa ce a apucat sa se raspandeasca, ceea ce constituie o problema. Sacrificarea a mii de animale afectate este o solutie, a fost aplicata si in Marea Britanie si Elvetia, cand a fost vorba de boala vacii nebune, dar nu stiu daca este si o solutie din punctul de vedere al dreptului animalelor. Dar, cu siguranta, metoda va stopa raspandirea bolii”, a precizat Verena Affolter.

Un alt specialist prezent la congres, Jorge Martinez, din Spania, a declarat, la randul sau, ca pesta porcina africana este o boala devastatoare care s-a raspandit in Europa din cauza porcilor mistreti din zonele salbatice si care, odata infectati, pot infecta porcii domestici.

„Una dintre cele mai importante probleme este controlul fermelor afectate de boala, dar si al mistretilor, al caror numar creste an de an. Sacrificarea a mii de porci este, in acest moment, o solutie, dar din punct de vedere etic nu este o idee buna. In Barcelona, la un centru universitar de cercetare, se cauta un vaccin si speram ca, in viitor, sa fie gasit un vaccin care sa previna uciderea animalelor”, a spus acesta.

Martinez considera ca o masura de prevenire este izolarea focarelor unde a izbucnit pesta porcina africana, pentru evitarea circulatiei porcilor, iar pe termen lung recomanda controlul populatiilor de mistreti.

Rectorul USAMV Cluj-Napoca, Cornel Catoi, a mentionat ca bolile infectioase, care sunt o amenintare economica, in primul rand, au existat dintotdeauna, dar ca in prezent se extind in zone unde nu au mai fost intalnite.

„Pesta porcina africana este endemica in Africa, in urma cu 20 de ani a ajuns si in Europa, in Portugalia sau Sardinia, sunt coridoare pe care migreaza mistretii. Sacrificarea porcilor in ferme sau in localitatile unde apare boala este o solutie pentru a reduce sau elimina animalele care se pot infecta si pot trimite mai departe boala”, a afirmat Catoi.

Congresul European de Patologie Veterinara se desfasoara in perioada 6-8 septembrie la USAMV Cluj-Napoca, la manifestare fiind prezenti peste 250 de specialisti de pe cinci continente. Mediafax


verena affolter
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1274 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005986 (s)