News Flash:

Scandal pe proiectul pensiilor speciale pentru alesii locali

13 Martie 2018
934 Vizualizari | 0 Comentarii
parlament5

Parlamentari PSD, UDMR, PNL si PMP vor ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de CJ sa primeasca pensii speciale, cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta urmand sa fie suportat din bugetele locale ale UAT si platit de acestea, potrivit unui proiect de lege.
"Incepand cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sau ale varstei standard reduse in conformitate cu legea au dreptul, la incetarea mandatului, la indemnizatie speciala pentru limita de varsta, daca sunt realesi pentru un nou mandat”, potrivit unui proiect care modifica Legea 393/2004 privind Statul alesilor locali.

Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene ar urma sa beneficieze de indemnizatia pentru limita de varsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului.

„Indemnizatia pentru limita de varsta se cumuleaza cu orice tip de pensie si cu orice alte venituri realizate. Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a 3 mandate complete si se calculeaza ca produs al numarului de mandate cu 0,25 din salariul de baza minim brut garantat in plata. Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza salariul de baza minim brut garantat in plata”, potrivit sursei citate.
Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetele locale a unitatilor administrativ teritoriale si se plateste de catre acestea, se arata in proiectul de lege.

Nu beneficiata de indemnizatia pentru limita de varsta alesii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea unei infractiuni de coruptie prevazute la art. 289-291 si la art. 254-257 din Codul Penal.

Nu sunt indreptati sa primeasca pensie speciala nici alesii urmariti penal sau trimisi in judecata pentru comiterea, in execritarea functiei, a unor infractiuni de coruptie. In cazul achitarii, acestia pot obtine indemnizatia de varsta.

Nivelul redus al pensiilor pentru limita de varsta de care beneficiaza primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii CJ genereaza profunde inechitati intre pensiile primite de acestia si cele primite de unii subodonati ai acestora, sustin initiatorii in expunerea de motive.

Parlamentarii care au depus proiectul de lege au precizat ca au avut in vedere criticile formulate de CCR, Decizia 581/2016 si au „asumat observatiile formulate” de CCR.

Senatul este for decizional.

Leoreanu: PNL nu sustine proiectul privind pensiile speciale pentru alesii locali

PNL nu sustine proiectul de lege prin care li se acorda pensii speciale alesilor locali, a declarat, marti, vicepresedintele PNL Laurentiu Leoreanu, afirmand ca partidul a recomandat deputatilor care au semnat proiectul sa isi retraga semnatura.

„(...) A fost initiativa unui grup mic de colegi. PNL nu va sustine acest lucru. Consideram ca nu este oportun si Romania are alte probleme in acest moment. (...) Este o anumita presiune din teritoriu, acolo unde primarii solicita, datorita faptului ca au detinut aceasta functie si contributiile catre fondul de pensii nu au fost semnificative pentru a le putea asigura o pensie corespunzatoare activitatii in viitor pentru a merge pe aceasta cale de a li se crea si lor pensie speciala”, a declarat vicepresedintele PNL Laurentiu Leoreanu.

Ales PNL: Mi-am retras semnatura de pe proiectul cu pensiile pentru alesii locali, dar votez "pentru"

Corneliu Olar, deputat PNL, a declarat marti ca si-a retras, impreuna cu colegii sai, semnatura de pe proiectul privind pensiile speciale pentru alesii locali, dar cu toate acestea isi va asuma orice risc si va vota "pentru" in plen.

"Ca deputat voi vota <<pentru>>, chiar daca contravine cererii partidului, nu ma lasa sufletul sa fiu impotriva alesilor locali. Mi-am retras semnatura ca sa fiu in acord cu decizia Biroului Executiv PNL", a declarat Corneliu Olar, deputat PNL.

PNL a recomandat marti deputatilor Sorin-Ioan Bumb, Lucian-Ovidiu Heius, Corneliu Olar si Claudiu-Vasile Racuci sa isi retraga semnaturile de pe proiectul de lege privind pensiile speciale alesilor locali. Cu toate acestea, Olar spune ca cel mai probabil toti colegii care au semnat proiectul vor vota "pentru".

"Cu orice risc, ma exprim prin vot. Sa nu credeti ca parlamentarii nu voteaza de multe ori cum ii duce....si PNL si PSD. Am vazut de multe ori. Este un proiect vis-a-vis de un judet si parlamentarul nu trebuie sa voteze pentru acel judet? (...) Nu m-a sunt Orban, am auzit in grupul parlamentar. Si-au retras toti semnatura, dar probabil ca asa va fi (n.r.: vor sustine proiectul la vot)", a mai spus Corneliu Olar.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1221 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005982 (s)