News Flash:

Reputatul matematician Adrian Constantin, propus pentru a primi titlul de Cetatean de Onoare al Timisoarei

20 Septembrie 2022
271 Vizualizari | 0 Comentarii
Adrian Constantin

Consilierii locali vor dezbate, in cadrul sedintei de marti, 20 septembrie, propunerea primarului Dominic Fritz de a acorda titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Timisoara reputatului matematician Adrian Constantin. Nascut in Timisoara, Constantin este in prezent profesor la Universitatea din Viena si este cunoscut pentru descoperirile sale revolutionare legate de rolul matematicii in geofizica, folosite pentru prevenirea dezastrelor naturale, precum uragane sau tsunami. 

„Adrian Constantin este unul dintre timisorenii care au facut cunoscut numele Timisoarei in lume. Completeaza in mod fericit lunga galerie a timisorenilor plecati de aici, care au reusit in domeniul lor de activitate. Imi doresc sa intarim legaturile cu acesti timisoreni de exceptie, indiferent unde activeaza sau locuiesc. Rolul lor de model pentru comunitatea noastra este esential. Dupa aprobarea Consiliului Local, il voi invita pe dl. profesor Constantin la Timisoara pentru a identifica modalitatile in care putem colabora in domeniul educatiei”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz. 
 
Adrian Constantin s-a nascut la 22 aprilie 1970, la Timisoara. A studiat la Liceul Nikolaus Lenau, iar apoi la Universitatea Sophia Antipolis din Nice. Doctoratul l-a obtinut la Universitatea din New York, in 1996, iar apoi a urmat studii post-doctorale la universitatile din Basel si Zurich. 

Cariera sa include detinerea unor prestigioase functii academice la Universitatea Newcastle uponTyne, Universitatea din Lund, Trinity College din Dublin (TCD), Universitatea din Viena, sau King’s College din Londra.

Profesorul Constantin are un renume mondial, legat de rolul matematicii ȋn geofizica. Studiile sale si-au dovedit din plin utilitatea, printre altele - ȋn cercetarea fenomenelor climatice si ȋntampinarea dezastrelor naturale, precum tsunami sau uraganele. Acestor domenii de cercetare li se adauga cele de analiza matematica si propagarea undelor hidrodinamice. Cu peste 160 de materiale publicate si 11000 de citari, Adrian Constantin a fost distins cu numeroase titluri si premii, de catre institutii de prim rang din lumea stiintifica.

Ceremonia de acordare a distinctiei de cetatean de onoare va avea loc pe 6 octombrie 2022, la Liceul Nikolaus Lenau si va fi urmata de o intalnire cu elevii acestei unitati de invatamant. Detaliile legate de ceremonie vor fi comunicate ulterior. 
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1358 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005509 (s)