News Flash:

Recolte afectate de vremea la extreme. Dupa rosii, si castravetii vor ajunge cu intarziere in piete

25 Martie 2018
939 Vizualizari | 0 Comentarii
cartofi 4 9230323030

Frigul si zapada din ultimele saptamani au dat peste cap planurile agricultorilor galateni. Producatorii de castraveti din zona Matca spun ca prima recolta din acest an va aparea cu intarziere, probabil dupa Florii si Paste, iar rezutatele vor fi sub asteptari, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Producatorii galateni din cel mai mare bazin legumicol al tarii sperau sa obtina prima recolta de castraveti la inceputul lunii aprilie, astfel incat, de Florii si Paste, in piete sa se gaseasca legume romanesti.

Valul de frig care a lovit judetul Galati le-a stricat planurile. Chiar daca agricultorii au facut focul in sere, plantele au suferit din cauza lipsei soarelui iar recoltele vor intarzia cu cateva saptamani fata de termenul initial. In plus, cheltuielile au crescut foarte mult din cauza cantitatilor mari de lemn si rumegus folosite pentru incalzire. Anul acesta pretul unui sac cu rumegus s-a dublat, de la 10 lei la 20 de lei.

„Am ars pana acum aproape 100 milioane de lei. Si ne-ar mai trebui cam tot atat ca sa iesim din iarna, dar buzunarele sunt goale. La trei saptamani ar fi trebuit sa incepem sa culegem, dar anul acesta ne intarzie foarte mult. Bagam lemne de foc pentru a iesi la capat, nu stiu daca vom reusi. In stadiul acesta, nu vom reusi sa iesim la capat. Ramanem fara lemne, fara combustibil”, a declarat agricultorul Iulian Lupu.
Si ceilalti agricultori din zona Matca se confrunta cu probleme similare. Din cauza frigului, in special cel de pe parcursul noptii, plantele nu s-au dezvoltat armonios iar culturile sunt partial compromise.

„Planta, la doua saptamani de la plantare, trebuia sa fie mult mai inalta, cel putin de doua ori mai mare. Trebuia sa aiba frunzele mult mai dezvoltate si implicit varful plantei cel care se dezvolta, trebuia sa fie mult mai deschis. Castravetele este o planta sensibila, are nevoie in general macar de 15 grade Celsius in aer si de o temperatura apropiata in sol. Vremea de afara ne cam incurca in momentul de fata. Temperaturile de afara, de minus 6-7 grade, ne forteaza sa facem focul. Si chiar si asa, ziua sa spunem ca prindem cele 15 grade, insa noaptea abia daca ajungem la 4 sau 5 grade”, a spus legumicultorul Gheorghita Borza.

Probleme sunt si la culturile de varza. Legumicultorii nu au putut planta rasadurile pe camp din cauza zapezii si a frigului. Rasadurile stau in depozite iar productia de varza va fi afectata, spun agricultorii din comuna galateana Matca.

In zona Matca este cel mai mare bazin legumicol din tara. Regiunea aflata in mijlocul judetului Galati are peste 4.000 de producatori,1.000 de hectare de sere si 2.000 de hectare cu culturi in camp.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1217 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005136 (s)