News Flash:

Primele semne care anunta DEMENTA

18 Februarie 2016
2756 Vizualizari | 0 Comentarii
dementa
Nu te simti ca de obicei, optimistDepresia pare a fi unul dintre cele mai timpurii simptome de dementa, un simptom care apare mult inainte de problemele de memorie, arata un nou studiu publicat in revista americana Neurology. 
Aproximativ 2.400 de adulti sanatosi (toti peste 50 de ani) au trebuit sa raspunda la intrebari despre sanatatea lor fizica si mentala, iar dupa sapte ani, cercetatorii au i-au chemat din nou pentru a afla cati dintre ei au dezvoltat semne de dementa.

Potrivit studiului, existenta depresiei chiar si la varste mai tinere, dubleaza riscul aparitiei dementei la varsta a treaia. Se presupune ca reactiile biochimice care au loc la nivelul creierului, precum factori ai stilului de viata, precum regimul alimentar si viata sociala pot juca un rol hatarator in aparitia ambelor boli.

Expertii stiu ca cele doua patologii - depresia si dementa - coexista adeseori, insa nu este foarte clar daca una din ele duce la aparitia celeilalte. 15% dintre cei care au prezentat depresie la inceputul experimentului nu au avut semne de dementa dupa 7 ani. Iata si alte semne timpurii ale dementei, mai surprinzatoare: 

1. Schimbari de gust in preferintele culinare
Schimbarile mari in dieta, mai ales preferinta pentru dulciuri, sunt un alt semn timpuriu de dementa, constata un studiu japonez. De asemenea, cercetatorii au observat la bolnavii de dementa si dezvoltarea unei preferinte pentru mancarurile sau combinatiile de gusturi neobisnuite - unii mancau alimente expirate sau mucegaite. 

2. Comportamente care incalca normele sociale
Furtul dintr-un magazin, intrarea prin efractie si un comportament inadecvat in cadrul relatiilor interpersonale cum ar fi comentarii sexuale deplasate, toate pot reprezenta simptome ale bolii. Daca cineva care de obicei este politicos incepe sa insulte sau sa spuna lucruri inadecvate si nu pare sa fie constient sau sa regrete ceea ce a spus, ar trebui sa va puna pe ganduri. 

Potrivit studiilor, un astfel de comportament este de cele mai multe ori mai degraba un semn prematur de dementa frontotemporala (maladia Pick) sau de afazie primara progresiva, un tip de dementa care afecteaza capacitatile lingivistice ale pacientului, decat un simptom al instalarii maladiei Alzheimer. 

3. Nu faci diferenta intre adevar si minciuna, sarcasm si sinceritate
Momentul in care o ironie nu este perceputa astfel ar trebui sa dea de gandit apropiatilor unei astfel de persoane, e de parere cercetatorul Katherine Rankin, din cadrul Universitatii California, din San Francisco. In cadrul studiului, 175 de voluntari, din care mai mult de jumatate fusesera diagnosticati cu dementa, au fost pusi sa urmareasca mai multe inregistrari in care mai multe persoane vorbeau. 

Pe alocuri, discursul unora era presarat cu minciuni sau sarcasm, fiind insotit de un limbaj corporal adecvat. Dupa ce au urmarit inregistrarile, voluntarii au raspuns unor chestionare. Subiectii sanatosi nu au avut probleme in a distinge adevarul de minciuna. Insa cei afectati de dementa au avut mari probleme in a descoperi sarcasmul ori minciunile.

Expertii spun ca naivitatea aparuta din senin, extrema credulitate, care pana atunci nu exista, trebuie sa dea, de asemenea, de gandit. 

4. Dezvolti obsesii
Comportamentele compulsive, "ritualice", pot fi legate de dementa, se arata intr-un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din California, Los Angeles. De exemplu, achizitionarea unui ziar in fiecare zi, fara a-l citi, este un exemplu de comportament compulsiv, care ar putea semnala debutul precoce al demntei.

optimist depresia dezvolti obsesii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1137 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004948 (s)