News Flash:

Presedintele Iohannis nu este de acord cu unele amendamente la Legea vanatorului

25 Martie 2015
1529 Vizualizari | 0 Comentarii
Presedintele Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii de modificare si completare a Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic, opinand ca interventiile legislative adoptate sunt de natura sa aduca atingere dreptului de proprietate si sa afecteze protejarea unor specii cinegetice
"Interventiile legislative adoptate in cuprinsul acestei legi consideram ca sunt de natura sa aduca atingere unor drepturi fundamentale prevazute de Constitutie, cum este dreptul de proprietate, sa afecteze protejarea unor specii cinegetice si, in consecinta, sa antreneze declansarea unei noi proceduri de infringement impotriva Romaniei. De asemenea, in opinia noastra, Legea privind modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, in forma transmisa la promulgare, ridica si probleme de ordin tehnic - legislativ, precum si de respectare a procedurii parlamentare de adoptare a legilor", se arata in cererea de reexaminare.
Potrivit documentului, prin modificarile aduse prevederilor articolului 4 alineatul (1) din Legea nr. 407/2006 (Art.I pct. 2 din legea transmisa la promulgare) se inlatura, pentru vanatori, obligatia de a avea consimtamantul proprietarului terenului pe care se desfasoara vanatoarea, al asociatiei de proprietari sau al celui mandatat de acestia in acest scop, instituindu-se, astfel, vanatorilor un drept de servitute legala asupra terenurilor aflate in proprietatea altor persoane.
"Consideram ca o astfel de prevedere contravine flagrant dreptului de proprietate, consacrat de art. 44 din Constitutia Romaniei, republicata. Totodata, constatam ca dreptul de proprietate, garantat de art. 44 din Constitutie, republicata, este incalcat si prin introducerea, la articolul 15 din Legea nr. 407/2006 a alineatului (72)-art. I pct. 18 din lege -, potrivit caruia «Proprietarii si administratorii terenurilor cuprinse in fondurile cinegetice au obligatia de a permite amplasarea gratuita a instalatiilor vanatoresti temporare, care nu afecteaza folosinta de baza a terenurilor». In consecinta, consideram ca modificarile si completarile dispozitiilor mentionate anterior, dar si a celor conexe acestora afecteaza grav dreptul de proprietate si, prin urmare, se impune reanalizarea acestora in acord cu prevederile Constitutiei", subliniaza presedintele.
In cererea de reexaminare se arata, de asemenea, ca, prin modificarea Anexei 1 a Legii nr. 407/2006, perioadele de vanatoare pentru o serie de specii de pasari au fost prelungite. Mediafax.ro

legii vanatorii potrivit documentului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006325 (s)