News Flash:

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra FRIGULUI EXTREM. Recomandarile specialistilor

28 Februarie 2018
874 Vizualizari | 0 Comentarii
ger mare

Ministerul Sanatatii a transmis, miercuri, recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in ceea ce priveste preventia si tratamentul afectiunilor cauzate de temperaturile extrem de scazute.
Dintre efectele adverse asupra sanatatii, cauzate de expunerea prelungita la frig, MS precizeaza ca multe sunt respiratorii, precum: secretii nazale, respiratie dificila, respiratie suiratoare si tuse. In ceea ce priveste efectele cardiovasculae, cele mai intalnite sunt durerea toracica si aritmie (palpitatii).

Potrivit specialistilor, circulatia periferica este foarte afectata de temperaturile scazute, prin modificari de culoare ale pielii degetelor si picioarelor, durere, amorteala, senzatie de gadilare. De asemenea, la nivel musculo-scheletal, afectiunile se manifesta prin durere, rigiditate, umflare, posibilitate de miscare limitata, furnicaturi, slabiciune musculara. Potrivit MS, care citeaza raportul OMS, din punct de vedere dermatologic, afectiunile sunt mancarime, eruptie cutanata (bubite), piele palida sau rosie, umflaturi.

Potrivit surselor citate, din cauza frigului extrem, se pot manifesta afectiuni si leziuni grave, precum astm bronsic, boli pulmonare obstructive cronice, infectii, boli coronariene, infarct miocardic, accidente cerebrovasculare fenomenul Raynaud,sindromul de tunel carpian, torticolis, tenosinovita, peritendinita, urticaria la rece, degeraturi, psoriazis, dermatita atopica sau hipotermie.
„Mortalitatea totala in majoritatea populatiilor este mai mare in timpul iernii decat in timpul verii. Cele mai frecvente cauze de deces sunt: boala coronariana, accidentele cerebrovasculare si afectiunile respiratorii, iar persoanele cele mai afectate de vremea rece sunt varstincii, sugarii, copiii si adolescentii, persoanele care sufera de boli cronice sau de limitari fizice sau mentale, sau iau anumite medicamente sau sunt subnutrite. Situatia economica si sociala a persoanelor si a familiilor joaca, de asemenea, un rol important: Vremea rece ii afecteaza mai grav pe cei care sunt saraci, lipsiti de adapost sau marginalizati”, se arata in raportul publicat de MS.

Foarte afectate de vremea rece sunt si persoanele care activeaza in anumite domenii, cum ar fi agricultura, pescuitul si constructiile, care pot suferi o expunere la frig mai mare. Potrivit medicilor, aceste persoane trebuie sa poarte echipament de protectie adecvat.

In plus, anumite decizii, precum consumul excesiv de alcool, anumite activitati de agrement in aer liber si folosirea de imbracaminte necorespunzatoare, pot creste riscul de a fi afectati de expunerea la frig.

Potrivit specialistilor OMS, citati de MS, masurile generale de pregatire pentru iarna includ activitati precum: „ne asiguram ca locuintele sunt bine izolate, ferestrele si perdelele sunt inchise corespunzator si verificam conductele de apa pentru a preveni inghetarea apei in interior; ne asiguram ca aparatele de incalzit sunt sigure si potrivite pentru spatiul in care sunt utilizate; ne vaccinam impotriva gripei (dupa recomandarea medicului nostru de familie care ne poate vaccina gratuit daca ne incadram in grupa la risc); pentru locuintele care se afla in zone predispuse la viscol si la pericolul de a ramane izolate, ne construim rezerve de alimente, apa si medicamente; suntem pregatiti sa gestionam situatii ca intreruperile in furnizarea caldurii, electricitatii si / sau altor servicii”, se arata in raportul OMS.

Totodata, pentru evitarea afectiunilor cauzate de temperaturile extreme, trebuie avute in vedere urmatoarele: trebuie acordata multa atentie sfaturilor privind sanatatea publica, previziunilor si avertizarilor meteorologice, precum si actualizarilor de calatorie; solicitarea de sfaturi de la medicii de familie, iar cei cu afectiuni cronice sa solicie informatii despre riscurile specifice si dozele adecvate de medicamente; persoanele care se expun la frig trebuie sa poarte imbracaminte adecvata pentru vremea rece si sa-si acopere mainile, picioarele si capul; trebuie sa consume mese calde, suficiente lichide si este necesara evitarea bauturilor reci, a alcoolului si a tutunului.

De asemenea, sunt recomandate exercitii fizice, dar cu grija deosebita atunci cand antrenamentul se desfasoara afara. Se evita totodata statul in picioare, nemiscat, pentru o perioada lunga de timp.

„Daca utilizati combustibili solizi (cum ar fi carbunii sau lemnele) pentru gatit si pentru incalzire, asigurati-va ca incaperile sunt aerisite in mod regulat.Sa fiti precauti cand folositi radiatoare si paturi electrice. Sa fiti atenti la semnele de avertizare de la nivelul pielii, cauzate de expunerea la frig (instalarea amortelii in degetele de la maini si picioare indica un risc crescut de leziuni din cauza frigului, iar paloarea fetii sau aparuta in alte zone este un semn de vatamare si se impune protejarea pielii impotriva racirii in continuare)”, se mai arata in raportul privind recomandarile in perioadele cu temperature extrem de scazute.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1301 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004977 (s)