News Flash:

Mugur Isarescu: "In 20 de ani, nu am vazut niciodata atatea pericole la adresa stabilitatii Romaniei"

15 Martie 2016
990 Vizualizari | 0 Comentarii
mugur isarescu1
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca nu a mai vazut in ultimii 20 de ani "atatea pericole la adresa stabilitatii economice si financiare a Romaniei".
Perspectiva cresterii deficitului bugetar la aproape 4% din PIB in 2017 pune in pericol stabilitatea macroeconomica pe care Romania a obtinut-o cu greu in ultimii ani si, in consecinta, convergenta economiei romanesti catre zona euro, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, potrivit Agerpres.
"Trebuie sa fim realisti. Personal, nu am vazut niciodata in cei 25 de ani pericole mai mari la adresa stabilitatii economice si financiare a Romaniei. Desi am avut o crestere substantiala a salariului minim, situatia macroeconomica buna este adevarat nu se reflecta intocmai la nivelul populatiei si firmelor. Exista nemultumiri, exista tensiuni. Multi oameni si multe firme mici o duc in continuare greu. (...) Cand inca mai sunt multe de facut pentru ca stabilitatea macroeconomica sa se transmita in cresterea nivelului de trai si a calitatii vietii, ne confruntam cu riscul adevarat de a pierde cel putin o parte din progresele obtinute atat de greu. Cresterea deficitului public in 2016 pana la limita europeana de 3% din PIB si mai ales perspectiva unui deficit bugetar de aproape 4% din PIB in 2017 va duce categoric la intrarea datoriei publice pe o traiectorie ascendenta si ne arata ca nu am invatat destul din principiul potrivit caruia in perioada de crestere economica sustinuta, trebuie sa si economisim. Cand avem mai mult, nu trebuie sa cheltuim tot, trebuie sa facem rezerve", a explicat marti Isarescu in cadrul unei conferinte pe teme de dezvoltare regionala.
In opinia sa, in cazul in care nu se actioneaza pentru conservarea avantajelor obtinute in ultimii ani, economia Romaniei risca nu doar stagnarea ci chiar indepartarea de zona euro catre care tinde.
"Daca nu suntem atenti putem nu doar sa stagnam economic (avem deja o stagnare a productiei industriale) dar si sa intarziem procesul de convergenta. Inainte de a cauta convergenta trebuie sa evitam divergenta. Aderarea la zona euro, bazata pe o strategie echilibrata, poate fi un proces benefic, un adevarat catalizator menit sa creasca competitivitatea economiei romanesti si sa fie o adevarata ancora care sa limiteze posibilele derapaje macroeconomice. Suntem astazi intr-un moment crucial. Pentru a asigura o dezvoltare sustenabila este esential sa nu cumva sa facem pasi inapoi, sa nu punem in pericol realizarile economice obtinute in urma procesului atat de dificil de consolidare fiscala si stabilitate macroeconomica. Exact acum cand inregistram una din cele mai importante cresteri economice din Romania, sa nu punem in pericol aceasta evolutie prin initiative legislative contrare acestui lucru", a mai spus Isarescu.
Cu toate acestea, guvernatorul BNR a admis faptul ca economia creste, in prezent, pe baza consumului intern si mai putin sau chiar deloc pe baza exporturilor. Si investitiile in infrastructura sunt foarte reduse, fapt care impiedica dezvoltarea regionala a Romaniei. "Nu avem inca o autostrada care sa traverseze Carpatii, nu avem o centura completa a Bucurestiului, nu am terminat nici macar cei 16 km care leaga A1 de DN1. Jumatate din localitatile tarii nu au canalizare, apa curenta etc. Toate acestea necesita investitii publice. Trebuie o adevarata chibzuiala in cheltuirea banului public", a subliniat seful BNR.
Potrivit acestuia, cu o infrastructura de transport, investitiile nu s-ar mai concentra doar la zona de vest a tarii si ar ajuta si la dezvoltarea celorlalte regiuni.
Guvernatorul BNR a mentionat si necesitatea stabilitatii legislative, fara de care nu se pot atrage investitii.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1187 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005810 (s)