News Flash:

Ministrul Sanatatii: Legea salarizarii unice prevede o crestere a salariului de incadrare pana la 170%

23 Martie 2018
1094 Vizualizari | 1 Comentarii
salariu marit3

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a afirmat, joi, ca legea salarizarii unice prevede pentru angajatii din sistemul de sanatate o crestere a salariului de incadrare care poate ajunge pana la 170%, cat si o plafonare a sporurilor la 30%.
Legea salarizarii unice prevede o crestere a salariului de incadrare care poate ajunge pana la 170%, dar si o limitare a sporurilor acordate angajatilor din sistem la 30% la nivel de ordonator principal de credite, care trebuie respectat. Este pentru prima oara cand salariile de incadrare cresc la acest nivel in Sanatate. Prin elaborarea grilei de sporuri si a modului de aplicare a acestora aducem un echilibru intre veniturile obtinute de salariatii spitalelor din subordinea MS si a celor care sunt in subordinea autoritatilor publice locale, dar si intre categoriile de salariati. Eu ii reprezint pe toti angajatii din sistem si trebuie sa stabilesc un echilibru pentru toti. Am facut simulari, analize pe indicatori si am ajuns la aceasta solutie. Am considerat ca angajatii unui spital constituie o echipa si am avut in vedere ca tot personalul sa obtina venituri cel putin la nivelul lunii februarie 2018. Grila de sporuri, asa cum a fost ea conceputa, asta garanteaza”, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, intr-o videoconferinta cu managerii unitatilor sanitare, reprezentantii directiilor de sanatate publica si cei ai autoritatilor locale.

Potrivit comunicatului remis MEDIAFAX, Sorina Pintea le-a semnalat managerilor de spitale prezenti la videoconferinta ca, de la 1 aprilie, Contractul-cadru prevede o serie de modificari care permit unitatilor sanitare sa obtina fonduri suplimentare la contractarea serviciilor cu casele de asigurari. Astfel, Contractul Cadru, aprobat miercuri in sedinta de guvern, stipuleaza o serie de servicii noi pe care spitalele le pot desfasura in ambulatoriul de specialitate si in spitalizarea de zi, care ar putea suplimenta fondurile spitalului.

Ministerul Sanatatii va supune aprobarii guvernului, saptamana viitoare, regulamentul-cadru privind conditiile de acordare a sporurilor in sistemul de sanatate.
Cuantumul sporurilor pentru anul 2018 va fi aprobat printr-un ordin al ministrului Sanatatii. Cuantumul sporurilor care va fi aprobat prin ordin de ministru pentru anul curent poate fi depasit peste nivelul stabilit astfel: la nivelul rezultat din aplicarea anexelor, diferenta poate fi suportata din veniturile proprii realizate in conditiile legii si/sau din finantari ale autoritatilor publice locale in limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinatie in bugetele locale.

In urmatorii ani, cuantumul sporurilor va fi reanalizat si va creste ca urmare a cresterilor graduale ale salariilor de baza.

Federatia "Sanitas" a pichetat, marti, Ministerul Finantelor, in ciuda conditiilor meteo nefavorabile. Printre nemultumirile sindicalistilor se numara plafonarea salariilor printr-un prag de 30% care ar crea sporuri inechitabile in randul personalului din sistemul de sanatate.

Consiliul National al Federatiei Sanitas a decis, luni, ca sindicalisitii din sanatate sa organizeze pichete in Bucuresti.

„Toata lumea vrea ca din momentul acesta sa facem conflict, sa iesim in strada. Dar trebuie sa ne aliniem totusi la ce spune legea si am decis ca incepand cu datele de 20 si 22 martie sa incepem cu pichetari la Ministerul Sanatatii, care are legatura cu regulamentul de sporuri, Ministerul de Finante si Ministerul Muncii, de unde a plecat Legea 153 si cu modificarile pe care nu le-au facut si sunt imperioase”, a declarat, luni, Leonard Barascu, reprezentant Sanitas.Potrivit lui Barascu, sindicalistii intentioneaza sa picheteze aceleasi ministere si pe datele de 27 si 29 martie, iar in aprilie se va organiza un miting de amploare.

„In data de 25 aprilie vom face un miting de amploare, la care vom incerca sa aducem 20.000 de persoane si sa-i convingem ca ceea ce ne dorim noi asa trebuie facut, adica ne dorim ce ni s-a spus. Ar fi bine sa asculte guvernantii, pentru ca ei au propus aceasta lege”, a completat Barascu.

Ulterior mitingului din data de 25 aprilie, ar putea fi declansata greva generala, daca nu se vor rezolva revendicarile sindicalistilor si se strang semnaturi pentru declansarea grevei, potrivit reprezentantilor Sanitas.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1165 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008896 (s)