News Flash:

Mali declara incheiata epidemia de Ebola, in timp ce Guineea isi redeschide scolile

19 Ianuarie 2015
1226 Vizualizari | 0 Comentarii
Mali a anuntat duminica incheierea oficiala a epidemiei de Ebola, care a inregistrat regrese si in cele trei tari cele mai afectate, intre care Guineea, care se pregateste sa isi deschida scolile luni, amenintand insa cu arestarea celor care refuza sa respecte masurile de lupta impotriva virusului.
Incheierea epidemiei in Mali a fost anuntata in declaratii separate, duminica seara, la Bamako de ministrul Sanatatii, Ousmane Kone, si seful Misiunii ONU de lupta impotriva Ebola (UNMEER) in aceasta tara, doctorul Ibrahim Soce Fall, relateaza AFP.
"Din 6 decembrie 2014, data la care ultimul bolnav" de Ebola tratat la Bamako "a fost testat negativ, niciun alt caz confirmat" nu a mai fost inregistrat in Mali, incheindu-se astfel "42 de zile de supraveghere fara cazuri confirmate", ceea ce permite declararea sfarsitului epidemiei, a afimat Kone.
"Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in materie, propagarea" virusului Ebola intr-o tara "poate fi declarata incheiata atunci cand trec 42 de zile fara niciun nou caz inregistrat", se poate considera ca Mali a "iesit din acest episod al epidemiei", a declarat doctorul Fall.
Guineea, de unde a pornit epidemia actuala in decembrie 2013, ramane una dintre tarile cele mai afectate de Ebola, cu Sierra Leone si Liberia.
Aceste trei tari vecine reprezinta 99 la suta dintre cei 8.500 de morti din cauza virusului, potrivit OMS, care afirma ca numarul de cazuri noi este in scadere neta din august in Sierra Leone si Guineea si din iunie in Liberia.
Acest lucru le permite elevilor si studentilor sa se intoarca la cursuri, luni, in Guineea, dupa aproape patru luni. In Liberia, scolile, inchise de la sfarsitul lui iulie, se vor redeschide la 2 februarie.
Cu doua zile inainte de redeschiderea scolilor, presedintele Guineei Alpha Conde a amenintat sambata cu arestarea tuturor celor care raman recalcitranti in lupta impotriva Ebola, in pofida campaniilor de sensibilizare si preventie.
Unele comunitati neaga existenta virusului, in timp ce altele resping masurile sanitare draconice care le afecteaza credintele si obiceiurile, potrivit actorilor de pe teren.
Guineea a inregistrat mai multe reactii ostile, dintre care unele soldate cu morti, in lupta impotriva Ebola.
Primul caz de Ebola din Mali, anuntat la 23 octombrie, a venit din Guineea, o fetita in varsta de doi ani care a murit la 24 octombrie fara sa contamineze pe cineva.
Virusul a fost apoi reintrodus in tara de un alt pacient venit din Guineea, un imam in varsta de 70 de ani, care a contaminat direct sau indirect sapte persoane, dintre care cinci au murit.
Mali este a treia tara din Africa de Vest care a iesit din epidemie, dupa Senagal la 17 octombrie (un singur vaz vindecat) si Nigeria la 20 octombrie (20 de cazuri dintre care opt mortale).
In Africa Centrala, Republica Democratica Congo a cunoscut o ascensiune distincta a Ebola, care s-a incheiat la 15 noiembrie (49 de morti).
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1217 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009161 (s)