News Flash:

Primăvara astronomică

Luni la ora 23.24 a avut loc echinocțiul de primăvară

21 Martie 2023
310 Vizualizari | 0 Comentarii

Echinocțiul de primăvară, care semnifică debutul primăverii astronomice, se va întâmpla luni la ora 23.24. În conformitate cu Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", după perioada "Mărțișor", "Babe" și "Mosi", precum și după "zăpada mieilor", când calendarul ne arată că am intrat deja în primăvară, chiar dacă luna martie poate fi capricioasă, suntem foarte aproape de echinocțiul de primăvară, care simbolizează începutul primăverii astronomice. Acesta se produce în jurul datei de 20 martie, când longitudinea sa astronomică revine la zero grade.

„După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′ ”, precizează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

În momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc de la emisfera sudică la cea nordică. Acest punct este numit punctul vernal, iar Soarele descrie o mișcare diurnă de-a lungul ecuatorului ceresc, determinând egalitatea duratei zilei cu cea a nopții, indiferent de latitudine. La latitudinea României, cu o valoare medie de 45°, aceasta reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la amiază. În aceeași zi, Soarele răsare în est și apune în vest. De la această dată, durata zilei va crește continuu în raport cu cea a nopții, în timp ce durata nopții va scădea, până la solstițiul de vară de pe 21 iunie.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1123 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004671 (s)