News Flash:

Județul Timiș, pedepsit din cauza ca a facut prea multe teste

19 Februarie 2021
754 Vizualizari | 0 Comentarii
test co

Autoritățile trag un nou semnal de alarmă cu privire la numărul mare de teste efectuat în Timiș. Primarul Dominic Fritz spune că miercuri s-au făcut, în județ, 10% din testele efectuate la nivel național. Peste 2.700 în Timiș și doar 40 în Caraș-Severin. „Ghiciți care dintre cele două județe este în scenariul roșu”, spune edilul.

Joi, 18 februarie, în România s-au făcut 27.599 de teste PCR și 7.997 teste rapide antigenice. 2.862 de teste, din care 352 rapide, s-au făcut doar în Timiș. Cu o zi înainte, în 17 februarie, în Timiș au fost efectuate 2.972 de teste, din care 260 de teste rapide, în timp ce la nivel național s-au făcut 27.362 de teste PCR și 9.174 teste rapide antigenice.

„Ieri, în județul Timiș s-au efectuat 10% din toate testele țării. Am testat peste 2700 persoane – în județul Caraș-Severin au fost doar 40. Ghiciți care dintre cele două județe este în scenariul roșu. Cât timp măsurile de restricții se iau în funcție de rata de infectare, această rată trebuie să fie un instrument credibil și comparabil. Altfel cum să convingem oamenii că restricțiile sunt un efort ce merită? Timișul e pedepsit pentru că nu se minte singur”, a atras atenția primarul Timișoarei.

Fritz spune că se știe de un an că numai testarea masivă permite autorităților să țină lucrurile sub control.

„Strategia unor județe de a suprima situația adevărată a infectărilor este una care ne va costa pe toți. Mă bucur că Ministerul Sănătății lucrează la un sistem care va transparentiza numărul de teste făcute în fiecare județ”, a conchis Fritz.

Județul Timiș este de mai bine de trei săptămâni, aproape zilnic, singurul județ din zona roșie de infectare, adică are o rată de peste 3 la mia de locuitori. Joi, 19 februarie, rata în Timiș era 3,86/1.000 locuitori. În Caraș-Severin, rata era de 0,89.

„Ministrul Sănătății să regândească total campaniile de testare”

Un parlamentar spune și el că „Timișul nu mai poate fi victima unor cifre și a unei nepăsări generale”.

„Fac un apel public ministrului Sănătății Vlad Voiculescu să regândească total campaniile de testare, vaccinare și de stabilire a scenariilor raportate la rata de incidență a infecțiilor Covid-19.
(…) Toată minciuna dintr-o bună parte a județelor țării, în care virusul este aproape «eradicat», va avea un efect de bumerang asupra noastră, a tuturor! Nu este posibil ca diferențele dintre județe, în ce privește testarea, să fie atât de uriașe: ex: 4,5 teste la mia de locuitori în Timiș vs. 0,3 la mie în Vrancea sau 0,1 la mie în Caraș Severin.

În același timp, luând în considerare rata mare de incidență, observăm că în Timiș numărul de vaccinuri furnizate nu diferă cu nimic față de județele în care primim raportări că virusul este aproape de a fi stârpit. Consider că e momentul să schimbăm unele calcule și strategii făcute în anumite birouri. Propun ca atunci când plasăm sau menținem, în cazul nostru, un județ într-un anumit scenariu, să adăugăm la incidența raportată la mia de locuitori un algoritm care să țină cont de numărul de teste efectuate.

Este frustrant pentru fiecare locuitor sau antreprenor al județului să privească neputincios la relaxarea, bazată pe nepăsare, din alte județe, în timp ce aceștia strâng din dinți, unul în frigul de la terasa restaurantului, celălalt la facturile lunare care trebuiesc plătite dintr-un profit zero. Lucrurile nu mai pot continua așa”, transmite și deputatul Ben-Oni Ardelean.

Potrivit autorităților, în județul Timiș funcționează 16 laboratoare avizate de Direcția de Sănătate Publică. Sunt cele mai multe laboratoare de testare din țară, după București.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1147 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004747 (s)