News Flash:

Iohannis: Asistam la incercarea clara de a subordona justitia politicului. Atac la Tudorel Toader

28 Februarie 2018
884 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis presedinte 1

Iohannis: Asistam la incercarea clara de a subordona justitia politicului

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la bilantul DNA pe anul 2017, ca asistam la incercarea de subordonare a justitiei politicului si a acuzat ca mai multe persoane cu probleme penale s-au unit in incercarea de a discredita magistratii care i-au anchetat.

"Din pacate, asistam la manifestari virulente ale disperarii si incercari de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA si cu incercarea clara de a subordona justitia politicului. Inadmisibil. Niste inculpati si condamnati penal, dupa ce au fost prinsi de institutii, s-au unit pentru a discredita pe aceia care i-au cercetat", a declarat presedintele Klaus Iohannis, la bilantul DNA.
Seful statului a dat exemplu DNA, despre care spune ca a reusit, cu 107 procurori, sa solutioneze 11.000 de dosare penale.

"Asa cum spune si proverbul: Minciuna umbla cat umbla, pana i se infunda. Aceste actiuni concentrate in plan mediatic nu au sanse de reusita. Cei care le-au pus la cale sunt cei care au ramas in trecut, care traiesc cu iluzia ca puterea inseamna privilegii si se exercita prin abuz. Spre nenorocul lor, democratia s-a consolidat in Romania, justitia este acum independenta si eficienta, iar spiritul civic al societatii romanesti se manifesta in ultima vreme cu mult curaj.Vreau sa fiu foarte clar cu privire la un lucru: in lupta dintre nou si vechi, dintre cei care traiesc din coruptie si cei care combat coruptia, dintre cei care se gandesc la viitorul acestei tari si cei care se gandesc doar la propriul viitor, va castiga Romania moderna, europeana, care actioneaza in baza valorilor democratiei occidentale si a statului de drept! Oare de ce mi-am amintit de sintagma democratie originala? Cred ca si de acolo ni se trage ceva legat de coruptie si abuzul de putere", a mai spus presedintele.

Iohannis sustine ca incertitudinea generata de multiplele modificari legislative adoptate de Parlament anul trecut au daunat societatii romanesti.

"In tot acest context intern, deloc linistit, actorii sistemului de justitie din Romania au dat dovada de profesionalism si unitate pentru apararea principiilor care le guverneaza activitatea. Am deplina incredere ca institutiile statului cu atributii in domeniu si asociatiile profesionale ale magistratilor vor continua sa se manifeste atunci cand independenta justitiei este in pericol", a afirmat Iohannis.
Iohannis, atac la Toader: DNA, institutie eficienta. Evaluarea, subiectiva, tententioasa si partizana

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la prezentarea raportului de activitate al DNA, ca evaluarea facuta de Tudorel Toader activitatii DNA este subiectiva, tententioasa si partizana, mentionand ca eficienta institutiei este departe de a putea fi contestata.

"Cifrele nu mint, sunt obiective. In 2017 au fost solutionate peste 3800 dosare, cu 16,5 % mai multe decat in 2016, si trimisi in judecata aproape o mie de incuplati. Pe baza rechizitoriilor DNA, anul trecut, instantele de judecata au condamnat definitiv 713 inculpati, ponderea achitarilor fiind de 12%, din care o patrime ca efect a deciziei CCR prin care abuzul in serviciului a fost limitat doar la incalcarea legii nu si a HG sau alte acte normative. Toate demonstreaza ca DNA este o institutie care functioneaza eficient si se afla deja de ani buni in prima linie a luptei anticoruptie, contrar unei evaluari subiective, tendentioase si partizane prezentata opiniei publice de cineva saptamana trecuta. Eficienta DNA este departe de a putea fi contestata", a spus Klaus Iohannis.

Presedintele a felicitat DNA pentru rezultatele de anul trecut.


iohannis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1117 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004566 (s)