News Flash:

Iohannis a vorbit cu Juncker despre posibile INGERINTE in justitie: E o preocupare legitima

23 Martie 2018
933 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis juramant

Presedintele Klaus Iohannis a discutat, la Bruxelles, cu presedintele Comisei Europene, Jean Claude Juncker, despre scrisoarea transmisa de premierul Viroica Dancila privind posibile ingerinte in justitie, ca urmare a adresei din 2012, Iohannis sustinand ca este o preocupare legitima. Presedintele Klaus Iohannis participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles, unde se vor discuta subiecte din domeniul economic, precum recentele masuri luate de SUA privind instituirea unor taxe la importurile de otel si aluminiu, dar si relatiile externe.
"Am vazut acea scrisoare si se cer clarificari, nu se face vreo acuzatie. Din acest punct de vedere, scrisoarea nu este gresita. Da, am discutat, in speta, presedintele Juncker m-a abordat si am spus ca este o preocupare legitima din partea opiniei publice si opiniei politice din Romania L-am rugat sa dea in lucru la o echipa care se apleaca cu toata seriozitatea si in profunzime asupra chestiunii si sa ne lamureasca", a declarat presedintele Klaus Iohannis, care se adfla vineri la Consiliul European, la Bruxelles.

Presedintele spune ca raspunsul Comisiei va putea sa schimbe si perceptia romanilor asupra Mecanismului de Cooperare si Verificare.

"Personal, nu cred ca este vorba despre o imixtiune in actul de justitie, dar nu vreau sa dau raspunsul in locul comisie. I-am rugat sa trateze chestiunea exhaustiv si sa vina cu raspunsuri pertinente pentru intregul demers pentru ca de aici rezulta o crestere a credibilitatii mecanismului MCV la noi acasa sau o scadere. Cred ca lucrurile se vor lamuri repede si bine", a mai spus Iohannis.
Premierul Viorica Dancila i-a transmis scrisoarea presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, in document aceasta solicitand ca forul european sa spuna daca documentul din 2012 ce presupune ingerinte in justitie e unul autentic. Dancila afirma ca informarile lui Tudorel Toader arata ca era o practica repetata.

Dancila cere, in scrisoarea transmisa lui Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, clarificarea adresei din 2012, transmisa de CE ministrului Justitiei de la acel moment, Mona Pivniceru, si care contine 21 de cerinte adresate guvernului, inclusiv solicitari concrete, directe, privind anumite cauze penale.

Este vorba despre un document din 10 octombrie 2012, adresat Guvernului Romaniei, care prezinta o lista de 21 de cerinte ale Comisiei Europene in legatura cu MCV, prezentat de Antena 3.

Unul dintre puncte prevede descrierea situatei si stabilirea pasilor de urmati in cazuri de coruptie cunoscute, fiind date si nume: Gheorghe Copos, Adrian Nastase, Serban Bradisteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remes, Dan Voiculescu, George Becali, Catalin Voicu, Tudor Chiuariu.

„Pe agenda reuniunii se afla o serie de subiecte din domeniul economic, recentele masurile luate de Statele Unite ale Americii privind instituirea unor taxe la importurile de otel si aluminiu urmand sa fie principala tema abordata. Vor fi incluse si subiecte legate de ocupare, crestere si competitivitate, axate pe Piata Interna a Uniunii Europene, Piata Unica Digitala, Uniunea Pietelor de Capital, Uniunea Energiei, Semestrul European, Pilonul European al drepturilor sociale si Pachetul de echitate sociala. Impozitarea, inclusiv in domeniul digital, va fi, de asemenea, luata in discutie. Relatiile externe, respectiv stadiul relatiilor dintre Uniunea Europeana si Turcia, precum si cazul fostului spion rus Serghei Skripal reprezinta teme care vor fi dezbatute cu prilejul intalnirii de la Bruxelles”, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

In ceea ce priveste comertul, referitor la masurile recente anuntate de Presedintele SUA, Donald Trump, Iohannis va accentua importanta comertului liber si va sublinia faptul ca masurile protectioniste nu sunt de natura sa sprijine dezvoltarea economica la nivel global. De asemenea, seful statului va preciza ca Romania sustine accelerarea negocierilor cei doi parteneri comerciali importanti ai Uniunii, respectiv Mexic si Mercosur.

„Referitor la Semestrul European, Presedintele Romaniei va saluta mentinerea celor trei prioritati de actiune in derularea acestui proces in 2018, respectiv stimularea investitiilor, continuarea implementarii reformelor structurale si asigurarea unor politici fiscal-bugetare responsabile. Presedintele Klaus Iohannis va sublinia importanta acordata la nivel european procesului de consolidare a dimensiunii sociale a Europei, aratand ca punerea in aplicare a Pilonului social trebuie sa fie un proces bazat pe coeziune si respectul pentru principiile si valorile fundamentale ale Uniunii”, se arata in documentul citat.

In privinta dezbaterii privind impozitarea, Klaus Iohannis va mentiona ca tara noastra sprijina actiunile de crestere a transparentei fiscale si de combatere a fraudei si evaziunii fiscale.

Vineri, la reuniunea Consiliul European (art. 50), sefii de stat si guvern din 27 de state membre vor examina stadiul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana. Totodata, liderii europeni urmeaza sa adopte noi liniile directoare (guidelines) care vor defini cadrul relatiilor viitoare UE-Marea Britanie.

„Presedintele Klaus Iohannis va sublinia faptul ca Romania se pronunta pentru un parteneriat cat mai strans intre Uniunea Europeana si Marea Britanie dupa Brexit, parteneriat care sa includa o cooperare atat in domeniul economic si comercial, cat si in alte domenii precum securitate, aparare si politica externa. Cu prilejul participarii la reuniunea Consiliului European, Presedintele Romaniei va lua parte si la Summitul Partidului Popular European”, precizeaza Administratia Prezidentiala.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1187 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005260 (s)