News Flash:

Invataturile unui chirurg celebru despre viata si medicina

3 Septembrie 2018
1233 Vizualizari | 0 Comentarii
nikolai amosov mare

Nikolai Amosov era un necunoscut atunci cand a facut prima sa operatie pe cord. Faima a venit insa mai tarziu, cand cartile sale despre cum sa ai un mod sanatos de viata au inceput sa fie lecturate de milioane de oameni.

Ucrainianul nascut in 1913 in fosta URSS, care a devenit un pionier in domeniul cardiologiei, stia cu siguranta ce insemna responsabilitatea, nervii de otel si limita dintre viata si moarte.

A fost fiul unei moase, care asista la nasterile din mai multe sate. Mama si-a crescut singura fiul, traind practic la limita saraciei. Nikolai a studiat medicina iar dupa universitate si-a pus cunostintele in practica in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand a avut si prima interventie chirurgicala. Spitalul se muta pe campurile de lupta fiind tras de niste cai. Prin mainile sale si ale echipei formate din cinci persoane au trecut peste 40.000 de raniti.

Primele incercari de a ajuta copiii cu defecte cardiace grave au fost facute in 1955. Prima operatie de succes realizata cu ajutorul aparatului inventat de el a avut loc in 1960. Iar in 1962 Amosov inventeaza valvele speciale artificiale pentru inima.

Chirurg, inentator, cercetator, Amosov s-a facut remarcat si prin scris, cartile sale fiind reeditate in zeci de milioane de exemplare. Iata cateva dintre invataturile acestui medic:

Cele zece sfaturi pline de intelepciune ale lui Confucius

1. Nu te astepta ca medicii sa te faca sanatos
Ei iti pot salva viata, chiar vindeca, dar numai pentru inceput. Insa, pentru a trai bine, bazeaza-te doar pe tine. Eu nu diminuez in nici un fel puterea medicinei, pentru ca o servesc de-o viata, dar stiu si sensul sanatatii - atat teoretic cat si practic. Cu aceasta ocazie ma laud: de un an jumate experimentez pe mine - fac exercitii si alerg si asta ma face sa ma simt bine.

2. Medicii trateaza boli, iar sanatatea ti-o dobandesti singur
Pentru ca sanatatea este "capacitate de rezerva" a organelor noastre, toata fiziologia noastra. Acestea sunt necesare pentru a mentine starea functionala normala - in repaus si in timp de stres, fizic si mental, precum si pentru a nu te imbolnavi sau daca te imbolnavesti, sa nu mori. De exemplu, pentru ca tensiunea arteriala si ritmul cardiac sa nu creasca mai mult de 1,5 ori in timpul exercitiilor fizice sau cand alergi.Si, in general, sa poti lucra bine, dormi bine, manca si bea fara riscuri.

Asadar, aceasta "putere" nu o obtii cu ajutorul medicamentelor. Numai prin antrenament si exercitii fizice.

3. Ce este boala, toata lumea simte
Boala este dereglarea diverselor functii care te limiteaza sa simti fericirea si chiar sa o traiesti. Spun inca o data: natura umana este puternica. Cel putin pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, bolile minore sunt inevitabile, iar cele grave de cele mai multe ori vin din stilul de viata haotic: scaderea rezervelor ca urmare a neantrenarii. Conditiile de trai, saracia, stresul, toate sunt pe locul al doilea.

4. Antrenarea rezervelor trebuie sa fie rezonabila
Acest lucru inseamna o crestere treptata, dar persistenta. Daca e sa vorbesc despre esenta antrenamentelor, atunci aceasta este regimul constrangerilor si al presiunii. Acesta este secretul meu. De fapt, nu am inventat nimic original. Doar trei reguli principale:

- Prima: alimente cu un minim de grasime. 300 de grame de legume si fructe in fiecare zi.

- A doua: antrenamente. Este un pic mai complicat. De exercitii fizice au nevoie si copiii si persoanele in varsta - in special. Din moment ce acum aproape nimeni nu face exercitii la locul de munca, pentru o buna sanatate ai nevoie de o ora de antrenament in fiecare zi. Dar in conditiile vremii de azi este practic imposibil. Asa ca cel putin 20 - 30 de minute de gimnastica sau aproximativ 1000 de miscari. In plus poti sa iti faci timp ca sa mergi pe jos de la job spre casa, cel putin 1 km.

- A treia: controlul mentalitatii. Probabil, cea mai dificila. Invata sa te controlezi. Dar, oh, cat de greu este! Multe retete, chiar si pana la meditatie, nu voi descrie. Eu folosesc o metoda simpla: atunci cand este multa adrenalina, fixez atentia pe o respiratie ritmica rara si incerc sa imi relaxez muschii. Cel mai bine in aceste momente e sa faci exercitii viguroase. Excesul de adrenalina este ars prin exercitii si in acest fel organele sunt salvate de la spasme. La animale este mai simplu, ele fug sau se bat, la om este mai dificil.

5. O intrebare interesanta: de ce oamenii se imbolnavesc atat de des?
Cred ca 90% din oameni, daca ar respecta un mod corect de viata, ar fi sanatosi. Dar, din pacate, regimul presupune implicarea vointei. Vindecarea contemporana se face prin metoda "selectare-surplus" a resurselor.

6. Inca ceva: in lume sunt foarte, foarte multi medici prosti
Eu nu pot spune in mod fals: "toti medicii sunt rai." Multi sunt buni, dar la fel de multi - nu. Dovezi? intrebati-i ce au citit si ce pot. Au citit foarte putini, insa cu adevarat cunosc doar doctorii cu profil chirurgical. Pentru ca ei pur si simplu nu pot profesa fara supraveghere.

10 sfaturi despre sanatate de care nu ai auzit, dar pe care trebuie sa le pui in practica

Exista multe conceptii gresite in domeniul stiintei medicale. Adesea, acest lucru depinde de o estimare eronata a datelor statistice. De exemplu, in opinia ta, care este motivul pentru care "creste" numarul bolnavilor de cancer? In lume nu exista o crestere deosebita a numarului de bolnavi cu cancer (cu exceptia cancerului pulmonar). Mai mult decat atat, numarul de cazuri de cancer la stomac chiar a scazut. Cancerul a fost mereu pe locul al doilea sau al treilea in cauzele de deces si va fi mereu asa. Dar putini oameni iau in consideratie faptul ca speranta de viata a crescut in ultima jumatate de secol, iar de cancer de multe ori sufera persoanele in varsta.

In organism exista sistemul imunitar, mecanismele de compensare. Ele functioneaza, trebuie doar putin timp. Tine cont de faptul ca majoritatea bolilor pulmonare trec singure, pe cand medicii isi vor patenta laudele. Ei spun: "vindecat!" si tu ii si crezi: "Bun medic".

7. Daca ai reusit sa dai de un medic bun, ai grija sa il pastrezi
Aminteste-ti ca un medic e mai mult decat doar un specialist. Nu este un instalator. Urmeaza instructiunile medicului si nu-l intreba de medicamente despre care ai auzit de la vecini.

Daca esti tanar, ai sub 60 de ani si te simti bine, nu trebuie sa fugi de fiecare data la medic. Medicii nu au incredere in natura, care este orientata spre vindecare si liniste.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1153 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006333 (s)