News Flash:

Inchisoarea de weekend si cea la domiciliu trec de Parlament. Opozitia anunta ca va contesta masurile alternative la CCR

25 Aprilie 2018
824 Vizualizari | 0 Comentarii
parlament5

Deputatii au adoptat, miercuri, proiectul de lege privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, persoanele condamnate pentru fapte de coruptie fiind exceptate din textul legii, PNL anuntand ca va ataca la CCR aceasta initiativa legislativa.
Proiectul de Lege privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate prevede instituirea unor masuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate. Potrivit proiectului de act normativ, aceste pedepse ar urma sa poata fi executate fie la domiciliu, fie doar in zilele de sambata si duminica intr-un centru special infiintat, fie prin "echivalent zile munca in folosul comunitatii", fie in regim mixt, de "echivalent zile de munca in folosul comunitatii" si de zile de executare sambata si duminica intr-un centru special infiintat.

Masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt masuri de natura judiciara, dispuse prin hotarare de catre judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, constand in inlocuirea masurii executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu masura executarii acesteia la domiciliu, in libertate sau in regim special penitenciar.

Masurile alternative nu pot fi dispuse in cazul detinutilor care au savarsit abateri disciplinare. Masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate nu se aplica pentru condamnarile privative de libertate: a) pentru savarsirea de catre condamnat a unei infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, b) pentru infractiuni de coruptie prevazute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare sau pentru infractiunile prevazute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al Romaniei, c) persoanelor aflate in stare de recidiva.
“Nu imi face nicio placere sa vin la microfon si sa vorbesc despre acest proiect depus de colegii senatori ai PSD si pe care grupul PNL nu il va sustine. PNL nu va vota acest proiect in forma iesita din Comisia juridica, pentru ca nu mai are absolut nicio legatura cu ceea ce au gandit colegii nostri si nici nu scopul urmarit, anume: de a contribui la degrevarea penitenciarelor de aglomerarea existenta in prezent si de a fi alaturi de o eventuala lege pentru prevenirea si reducerea recidivei. Acestea doua erau proiectele necesare pentru ca in penitenciare sa se produca o adevarata reforma. Din nefericire, ati pervetit ambele masuri. Pe de o parte, aceste masuri alternative au devenit un instrument prin care din masuri alternative la executarea pedepselor cu inchisoarea, dumneavoastra ati elaborat un proiect prin care introduceti ca inovatie juridica masuri alternative la liberarea conditionata. Acesta este efectul amendamentelor care au fost depuse in Comisia juridica”, a spus deputatul PNL Gabriel Andronache.

PNL va ataca proiectul la CCR, a precizat Andronache.

„Prin cale de consecinta, vom vota impotriva acestui proiect si ne determinati, din pacate, sa il atacam la CCR, pentru a vedea daca modificarile pe care le-ati propus sunt intrunesc elementele de constitutionalitate sau sunt neconstitutionale”, a spu Andronache.

USR a sustinut ca PSD se comporta ca un „piroman”. “Este o bazaconie ceea ce propuneti dumneavoastra – inchisoarea acasa. Ce a facut PSD de se comporta asemenea unui piroman care smulge cutia de chibrituri din mana si da foc casei. A preluat pur si simplu un alt proiect al colegilor nostri, a adus amendamente – 18 am numarat – la opt articole, au modificat complet continutul si au relaxat foarte mult aceasta legislatie, in continuarea demersului mai vechi de dezincriminari, de relazare a legislatiei penale. Isi doresc cei de la PSD sa rezolve problema coruptiei prin eventuala abrogare a intregului cod penal. PSD distruge justitia, slabeste legislatia penala, deschide larg portile inchisorilor”, a sustinut Stelian Ion.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1351 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005241 (s)