News Flash:

ICCJ: Din inscrisurile depuse de avocati, nu rezulta ca Elena Udrea a primit statutul de refugiat

13 Aprilie 2018
922 Vizualizari | 0 Comentarii
elena udrea4

ICCJ a constatat, vineri, in dosarul "Gala Bute", ca Elena Udrea nu a primit statut de refugiat politic in Costa Rica intrucat din inscrisurile prezentate de avocati reiese ca a depus doar o solicitare in acest sens. Judecatorii au respins si cererea ca fostul ministru sa fie audiat la distanta.
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, dupa ce au deliberat aproximativ o ora, ca Elena Udrea nu a primit statutul de refugiat politic intrucat actele depuse de catre aceasta nu arata acest lucru, ci doar ca a formulat catre autoritatile din Costa Rica o cerere de acordare a statutului de refugiat politic.

De asemenea, judecatorii i-au respins cererea fostului ministru de a fi audiata prin videoconferinta sau prin comisie rogatorie.

Magistratii au respins si cererea aparatorului Elenei Udrea de amanare a termenului din acest dosar.


Avocatul Veronel Radulescu a spus, vineri, la instanta, ca Elena Udrea are carnet de refugiat valabil pe un an si ca acest statut o protejeaza de eventuale cereri de extradare.

"Ne aflam intr-o situatie fara precedent dupa '89, Revolutia de atunci, cand un cetatean roman al unui stat de drept, membru al Uniunii Europene, obtine statutul de refugiat politic. In prezent, doamna Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic in baza Conventiei pentru refugiati din 1956. (...). In 21 martie, i s-a acordat acest statut si asa cum am prezentat in instanta, acest statut o protejeaza de eventualele cereri de extradare. Pe de alta parte, ii acorda toate drepturile de a i se facilita dreptul la aparare in stat", a declarat avocatul Veronel Radulescu, vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Intrebat daca Elena Udrea ar mai putea fi extradata in cazul in care ar primi o condamnare definitiva in dosarul Gala Bute, avocatul a precizat: "In baza acestui statut, nu". Veronel Radulescu a mai spus ca fostul ministru doreste sa dea declaratii in aceasta cauza.

Referitor la faptul ca procurorul DNA a sustinut, in sala de judecata, ca Elena Udrea nu ar avea statut de refugiat politic, aparatorul fostului ministru sustine ca acesta nu a citit bine documentele.

"Nu a citit bine. Pe de alta parte, odata ce a primit carnetul de refugiat, are acest statut. Este adevarat ca e pe un an de zile. Urmeaza sa se efectueze in continuare verificari. Dupa un an de zile, va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru ca asa e procedura. Am mai depus un document in care dansa a solicitat statului Costa Rica sa raspunda in scris care ii sunt drepturile si obligatiile conferite de acest statut, care e legislatia interna la care ne raportam. (...) Are exact aceleasi drepturi ca si cel de statut permanent. (...) Doamna Udrea nu a fost chiar un om de rand. Temerile cred ca sunt justificate. Daca va amintiti, decizia pe care a luat-o doamna Udrea a fost din momentul in care i-a fost schimbat completul de judecata", a mai declarat avocatul.

Procurorul DNA a sustinut ca Elena Udrea nu a obtinut statutul de refugiat.

"Nu rezulta nicaieri in acel document ca i s-a dat statutul de refugiat. Se arata ca exista un interviu acolo cand ea sustinea in fata noastra ca e in imposibilitatea de a se prezenta aici. Documentele au titlu provizoriu si evidentiaza ca i se permite sederea si nicidecum ca are statut de refugiat. Luati act de natura tendentioasa de traducere a documentelor. Se vorbeste in actul respectiv de un carnet provizoriu", a spus procurorul DNA in fata instantei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1283 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004658 (s)