News Flash:

Ministrul Sanatatii: Exista niste limite, nu toata lumea trebuie sa ia spor maxim. Chiar merita toata lumea?

13 Aprilie 2018
504 Vizualizari | 0 Comentarii
pintea

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, sustine, referitor la protestele din ultimele zile, organizate de cadrele medicale, legate de modul in care se acorda sporurile, ca nu toata lumea trebuie sa primeasca sporuri maxime.
"Este o problema care in ultima vreme a luat o turnura nedorita din punctul meu de vedere. Regulamentul de sporuri, cel nou, este in vigoare de la 1 martie. Acest regulament limiteaza sporurile pana la 85%. In lunile ianuarie si februarie au avut in vigoare regulamentul vechi, care prevedea un spor de pana la suta la suta. (..)Au fost nislte scaderi la personalul care nu a intrat in grila pana in 2022", a declarat ministrul Sanatatii la Romania Tv.

"La un spital, in luna februarie, un asistent medical pe specialitate care beneficiaza de un spor mare, 5.378 lei, in luna martie 4298 lei. O ingrijitoare la anatomie patologica, in luna februarie, 3.990 lei, repet, ingrijitoare de curatenie, in luna martie 3.700 lei. Aceste diferente se pot echilibra in functie de anvelopa salariala din sanatate pe fiecare luna. In sanatate salariile nu sunt fixe. Ele difera in fiecare luna in functie de numarul de zile lucratoare si atunci incercam sa gasim solutii pe reechilibrarea acestor salarii. Vom vedea exact situatia la 15 aprilie, vom vedea raportarile la Ministerul Finantelor si sunt convinsa ca vom gasi solutii.(..) Exista niste limite, nu toata lumea trebuie sa ia sporuri maxime. Toata lumea vrea sporuri maxime. E normal sa iti doresti venituri mari, dar pana la urma trebuie sa ne facem si o analiza a spitalului in care lucram.Si aici managementul si sindicatul au un rol foarte important. (..) Chiar merita toata lumea sporul maxim?", a mai precizat ministrul Sanatatii.

Sorina Pintea a precizat ca intr-un spital din Bucuresti, intr-o sectie de terapie intensiva , asistentul medical principal, cu un spor nu maxim, ia 6120 lei.
"Mi se pare un salariul foarte bun pentru Romania. O infirmiera, 3263 lei, tot in acest spital. Un medic specialist, tot din acelasi spital din Bucuresti, din subordinea MS, ia in luna februarie, fara garzi, pentru garzi exista un contract separat, 9.300 de lei si in luna martie 15.431 lei. Nu am vazut pe nimeni sa iasa sa spuna <>", a spus Pintea.

Ministrul Sanatatii sustine ca regulamentul de sporuri a fost negociat cu toate sindicatele timp de o luna.

"Doamna ministru Pintea a vorbit despre salarii nete. 15.000 lei este un salariu net. Sunt si doctori care au ajuns la 22.000 lei. La ora actuala suntem aliniati la salariile medicilor cu ceea ce e in Europa Occidentala", a completat Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii.

Sute de asistente, infirmiere si medici de la Institutul "Marius Nasta", de la Spitalul de Urgenta "Sf. Ioan", dar si de la Institutul "C.C. Iliescu" au protestat, joi, in fata unitatilor spitalicesti, acestia fiind nemultumiti de scaderea sporurilor, despre care sustin ca au fost plafonate la 30%.

Angajatii de la Institutul de Pneumofiziologie "Marius Nasta", de la Spitalul de Urgenta "Sf. Ioan" si de la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" spun ca, din cauza acestor sporuri, salariile le scad chiar si cu 1.000 de lei.

Cadrele medicale de la Institutul de Pneumofiziologie "Marius Nasta" sustin ca se vor primi sporuri diferentiate, ceea ce nu este normal, in conditiile in care toti angajatii spitalului intra in contact cu bolnavi de tuberculoza, HIV sau hepatita B. Acestia s-au strans in curtea spitalului si au scandat ''Vrem sa muncim, nu sa cersim!".

Tot joi dimineata, aproximativ 200 de angajati ai Spitalul Judetean din Tulcea au protestat in curtea institutiei, fiind nemultumiti de reducerile salariale drastice pe care le-au resimtit, in urma modificarii legislatiei in privinta salarizarii. Oamenii au scandat ”Mincinosii”, ”Hotii” si „Ne vrem banii inapoi”, au suflat in vuvuzele si fluiere si au purtat foi printate pe care au scris ”Sanatatea valoreaza mai mult de 30%”. Angajatii spun ca situatia este grava, iar protestele vor continua si chiar vor lua amploare, pana cand situatia va fi remediata.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1273 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014421 (s)