News Flash:

SCANDALUL locurilor repartizate la facultati: Cele mai mai importante universitati din tara reactioneaza. Ce spun rectorul Universitatii de Vest Timisoara

13 Aprilie 2018
954 Vizualizari | 0 Comentarii
uvt2

Cele mai mai importante universitati din tara reactioneaza in urma repartizarii de catre Ministerul Educatiei a locurilor la facultati, programe de master sau la doctorate. Parerile rectorilor sunt impartite, unii precizand ca domeniile prioritare sunt necesare economiei romanesti.
"Intr-adevar avem cu 20 de locuri mai putine la licenta si cu vreo noua la doctorat. Nu este o diferenta fantastica, ideea este ca era bine sa nu fie in conditiile in care exista cerere pe piata, exista forta de munca. Am vorbit cu domnul ministru ( al Educatiei Nationale - n.r.) si mi-a spus ca se merge pe acele domenii prioritare. Noi avem , la ASE, doua domenii prioritare: IT-ul, adica, Cibernetica si Economia Agroalimentara si a Mediului. (...)Ministerul are o metodologie de repartizare a locurilor si se merge pe aceste domenii prioritare. Trebuie sa vedem ce este cu aceste domenii, care sunt prevazute intr-o strategie de dezvoltare pentru 2014-2020, dar si care sunt prioritare Europei", a declarat, pentru agentia de presa MEDIAFAX, rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor.

Rectorul a mentionat ca este posibil sa existe o neintelegere in ceea ce priveste numarul locurilor pentru doctorat, acolo unde criteriul a fost gradul de reusita.

De asemenea, Istudor sustine ca este primul an cand Ministerul Educatiei merge pe o astfel de metodologie, care poate fi un succes, dar exista si posibilitatea unui esec, in cazul in care locurile alocate domeniilor prioritare nu vor fi ocupate.
"Ce fac eu daca am dat locuri bugetate la inginerie si nu se duc copiii? Daca nu se ocupa locurile, vor fi redistribuite dupa 15 septembrie, cand calculele se cam incheie pentru admitere. (...) Este primul an in care se incearca repartizarea locurilor pe baza unei metodologii si trebuie sa experimentam, sa vedem daca aduce sau nu rezultate. Eu pot pregati un inginer, dar are unde sa lucreze dupa ce isi finalizeaza studiile? Este bine sa avem o metodologie, dar trebuie sa vedem cum ne pozitionam pe piata muncii. Nu putem sa le impunem copiilor, dupa ce au finalizat studiile de liceu, sa ii indemnam spre niste domenii catre care nu au atractie", a mai adaugat Nicolae Istudor.

Academia de Studii Economice este una dintre cele cinci universitati care fac parte din Consortiul Universitaria, alaturi de Universitatea din Bucuresti, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), Marilen Gabriel Pirtea, si-a aratat, printr-un comunicat de presa, nemultumirea fata de aceasta decizie, precizand ca "locurile bugetate in invatamantul superior trebuie sa urmeze nevoile studentilor, nu ale clientelei politice".

"Am luat la cunostinta, cu neplacuta surprindere, ca numarul de locuri bugetate alocate Universitatii de Vest din Timisoara este mai mic decat cel din anul universitar anterior (cu 10 locuri la ciclul de licenta, cu 32 locuri la ciclul de master si cu 3 locuri la ciclul de doctorat). (...) Prima intrebare pe care ne-o punem este aceea daca nu era util ca acest lucru sa se intample dupa preconizatul proces de clasificare a universitatilor din Romania, proces asumat de MEN inclusiv printr-un proiect realizat impreuna cu Banca Mondiala. (...) Sunt universitati care au primit locuri in plus pentru scoli doctorale unde gradul de abandon este de peste 75%. In lipsa unei analize exacte, nu e vorba de o irosire substantiala de resurse? La UVT abandonul la studiile de doctorat este de 32%", reiese dintr-un comunicat de presa transmis de rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

De asemenea, si conducerea Universitatii ”Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca se declara revoltata de repartizarea locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 si solicita ministrului Educatiei Nationale revizuirea acesteia. S-au redus 29 de locuri la licenta, 200 la masterat si 48 la doctorat.

”UBB protesteaza fata de repartizarea locurilor bugetate pentru Admiterea 2018. Conducerea UBB se declara revoltata de repartizarea locurilor pentru anul universitar 2018-2019 si solicita ministrului Educatiei Nationale revizuirea acesteia, precum si transparentizarea criteriilor de repartizare a locurilor pentru admitere. Solicitarea vine in contextul scaderii numarului de locuri bugetate repartizate de Ministerul Educatiei Nationale pentru admiterea din acest an, in ciuda rezultatelor foarte bune obtinute de UBB pe plan intern si international. Ministerul a alocat universitatii noastre pentru anul universitar 2018-2019 un numar de locuri bugetate mult mai mic fata de anii anteriori. Astfel, a scazut cu 29 numarul de locuri la licenta, 200 numarul de locuri la masterat si cu 48 la doctorat fata de anul universitar 2017-2018”, se arata intr-un comunicat transmis miercuri.

Pe de alta parte, Universitatea Politehnica din Bucuresti a primit, pentru anul universitar 2018-2019, aproximativ 50 de locuri la studiile de licenta, 300 la master si in jur de 40 de locuri la doctorat, rectorul institutiei de invatamand precizand ca domeniile prioritare formulate de Ministerul Educatiei sunt necesare economiei din Romania.

"Universitatea si eu nu ne putem dezice de ceea ce sustinem de ani de zile si anume, alocarea locurilor pe domenii prioritare. Consiliul National al Rectorilor a solicitat, in unanimitate, in ultimele trei rezolutii, Guvernului si Ministerului Educatiei, indiferent de culoarea politica, alocarea acestor locuri, pe aceste criterii. Sunt trei componente avute in vedere in acest moment: domeniile prioritare, numarul de locuri aprobate pentru tinerii care vin de la licee din mediul rural, ceea ce este extrem de benefic pentru ca le dam o sansa acelor tineri si al treilea element de care UBP nu beneficiaza, dar nu asta este important, un numar special de locuri aprobate pentru acele domenii, care pregatesc cadrele didactice pentru invatamantul preuniversitar. Acestea sunt cele trei lucruri cu care Politehnica nu poate sa nu fie de acord. Suntem de acord si le sustinem", a explicat, pentru agentia de presa MEDIAFAX, rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Mihnea Costoiu.

Miercuri, rectorul Universitatii din Bucuresti si-a aratat nemultumirea fata de scaderea locurilor pentru admiterea la facultate.

"Cu ura si cu razbunare, dl. Ministru Popa, alaturi de colegii sai de partid, dl. Dragnea si d-na Dancila, au taiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi si mai prestigioase universitati romanesti, universitatile din Consortiul Universitaria, si le-au impartit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetati de scaun ale invatamantului universitar romanesc. Este lipsita de orice justificare rationala scaderea arbitrara a numarului de locuri repartizate Universitatii din Bucuresti pentru anul universitar 2018 - 2019, pe toate cele trei cicluri de studii", se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa de rectorul Mircea Dumitru.

Potrivit acestuia, la studiile de licenta, Universitatea pierde 60 de locuri fata de anul precedent, la master sunt alocate cu 334 de locuri mai putin, iar la doctorat, au fost "taiate" 59 de locuri, cu 17% mai putin decat in anul universitar 2017-2018".

In replica, Ministerul Educatiei sustine ca la Universitatea din Bucuresti poate fi admis oricine,cu scopul ca institutia sa incaseze finantarea.

"In anul universitar 2017 – 2018, Universitatea din Bucuresti are un portofoliu de 190 programe de studii universitare de master, din care insa 44 de programe au un numar de studenti bugetati cuprins in intervalul 20 – 25 studenti bugetati/an de studiu, 144 programe de studii au un numar de studenti mai mic de 20 studenti bugetati/an de studiu si 86 de programe cu mai putin de 10 studenti bugetati/an de studiu, in conditiile in care sustenabilitatea financiara impune un minim de 25 de studenti/an de studiu", se arata intr-un comunicat de presa transmis, miercuri seara, de Ministerul Educatiei.

Institutia precizeaza ca domeniile prioritare de dezvoltare a Romaniei, definite in Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014 – 2020, respectiv in Strategia Nationala pentru Competitivitate 2014-2020, sunt bioeconomia, tehnologia informatiilor si a comunicatiilor, energie, mediu si schimbari climatice, eco-nanotehnologii si materiale avansate si sanatatea.


ministerul educatiei rectorilor nationale cibernetica rectorul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1426 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006705 (s)