News Flash:

Firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii despre persoanele care platesc ramburs la livrare

19 Mai 2022
415 Vizualizari | 0 Comentarii
curier

Miercuri, 18 mai, Guvernul a adoptat proiectul de OUG prin care firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii privind persoanele care platesc ramburs la livrare pentru produsele comandate online.
 
 
Firmele de curierat vor raporta la ANAF informatii precum numarul de inregistrare si data trimiterii postale, datele de identificare a expeditorului, numele si prenumele in cazul persoanelor fizice si denumirea in cazul persoanelor juridice destinatare, adresele de expeditie, respectiv livrare si contravaloarea bunului livrat.

Perioada de stocare a datelor este de 5 ani, calculata de la data primirii de catre organul fiscal central, urmand ca datele sa fie sterse automat, dupa implinirea acestui termen. Furnizarea informatiilor se va face prin completarea unei declaratii pe propria raspundere.
Ordonanta de urgenta va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul oficial.

Potrivit HotNews.ro, Dan Carbunaru, purtatorul de cuvant al Guvernului, a spus ca aceasta colectare a datelor din partea firmelor de curierat nu este abuziva, avand toate avizele necesare, inclusiv de la Autoritatea pentru protectia Datelor Personale (ANSPDCP).

„Scopul acestei modificari legislative este atat prevenirea si combaterea evaziunii fiscale din domeniul comertului on-line, cat si protejarea intereselor cumparatorilor.
Prin aceasta masura se urmareste identificarea beneficiarilor reali care eludeaza taxele si impozitele datorate, prin incasarea sub forma de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii postale, a veniturilor obtinute din tranzactii efectuate in mediul on-line.

Prin stabilirea realitatii relatiei comerciale dintre cumparatorul si vanzatorul implicati in comertul online, ANAF poate avea acces la confirmarea cel putin a beneficiarului, care are interesul direct sa primeasca factura fiscala si sa beneficieze astfel de garantia legala si indirect sa determine plata taxele si impozitele aferente veniturilor incasate de vanzator din comercializarea produselor respective.

Subliniem faptul ca datele colectate respecta normele constitutionale privind viata intima, familiala si privata, precum si secretul corespondentei, fara a se referi la continutul coletului”, sustin cei de la ANAF.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1224 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006114 (s)