News Flash:

Expozitie de exceptie la Muzeul de Arta din Timisoara

5 Aprilie 2016
1112 Vizualizari | 0 Comentarii
muzeul de arta1
In cadrul Campaniei Timisoara Capitala Culturala Europeana, Muzeul de Arta organizeaza joi, 7 aprilie 2016, de la ora 18.00, la Palatul Baroc din Piata Unirii nr.1, vernisajul expozitiei internationale de grafica „Vincent van Gogh – Desenul arhetipal”. 
Expozitia este organizata de Muzeul de Arta Timisoara in cooperare cu Merkur Global si cu sprijinul Consiliului Judetean Timis. In cadrul vernisajului vor lua cuvantul Victor Neumann, director al Muzeului de Arta Timisoara si colectionarul Thomas Emmerling.
Prof. univ. dr. Victor Neumann a explicat ca Vincent van Gogh (1853 – 1890) este unul dintre cei mai cunoscuti pictori ai lumii, situat pe aceeasi treapta cu Leonardo da Vinci, Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens, Pierre Auguste Renoir si Pablo Picasso. Aproape toti am auzit de el. Pe google este artistul cu cele mai multe cautari. Frumusetea operei sale si, poate, viata sa tragica, plina de indoieli si ezitari, l-au transformat intr-unul dintre parintii artei moderne, scrie ziuadevest.ro.
Muzeul de Arta Timisoara prezinta publicului o suta de desene realizate de van Gogh. Aceasta expozitie este importanta pentru cei ce doresc sa inteleaga viata si opera acestui artist. Desenul reprezinta un stil aparte in creatia lui van Gogh. Aici, emotiile sunt exprimate cu multa claritate. Descifrandu-le, lumea lui van Gogh se face usor inteleasa.
Iubitorii de arta se gandesc la contributia lui la arta moderna, la minunatele sale peisaje post-impresioniste, la simtul deosebit pentru armonie si frumusete, la autopotretele expresive si la culorile puternice. Lumea cunoaste cel putin faptul ca a dus o viata amara, si-a taiat o ureche si s-a sinucis la 37 de ani.
Atunci cand privim tragediile din viata lui van Gogh, descoperim o minte ascutita, inzestrata cu o inteligenta iesita din comun si cu o puternica sensibilitate. Exista butada binecunoscuta: geniul si nebunia merg mana in mana. Dar aceasta este doar o fraza. Van Gogh ne invita sa privim mai atent destinul sau individual. Parafrazandu-l pe filozoful germano-italian Romano Guardini, a fi inteligent si sensibil reprezinta o combinatie periculoasa pentru ca ne face sa credem ca lumea si viata pot fi diferite. Acest punct de vedere transforma emotiile, conducand la suferinta.
Van Gogh a analizat in profunzime lumea din jurul sau. A descris-o prin desene, prin linii clare si taioase. In frumusetea peisajelor artistului putem descoperi visul despre o lume asa cum o vedea el. Acesta este motivul pentru care oferim un dialog intre desene si imaginile reprezentand peisaje.
Principalul scop al acestei expozitii este urmatorul: intr-o perioada de aproape zece ani, van Gogh a realizat 864 de picturi si peste 1000 de desene. A incercat sa se elibereze de dilemele dintre creativitate si nebunie, dintre analiza si visare, muncind enorm. Desenele se prezinta ca fiind timide, modeste si singuratice, asa cum era el insusi in spatele lumii galagioase.
Poate acum vom intelege de ce desenele sale sunt mai mult decat niste simple schite pentru picturi. De fapt, ele il reprezinta pe suferindul Vincent care si-a sacrificat tineretea pentru a ne face constienti de semnificatia emotiilor sale. Van Gogh se afla ancorat in traditia artistilor umanisti, asemenea lui Rembrandt, care plaseaza omul si sentimentele in centrul compozitiei. Fara van Gogh, Guernica lui Picasso nu ar fi fost posibila – a explicat prof. Neumann.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006066 (s)