News Flash:

Dragnea, dupa discutiile cu Dancila si Isarescu: Cresterea preturilor, cauzata de factori externi

4 Mai 2018
897 Vizualizari | 0 Comentarii
liviu dragnea01 1

Discutiile dintre Liviu Dragnea, Viorica Dancila si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu pe tema inflatiei si a cresterii ROBOR au durat mai bine de trei ore.
Liviu Dragnea a anuntat, joi seara, dupa intalnirea cu Mugur Isarescu si Viorica Dancila, ca a avut loc un dialog constructiv privind situatia si evolutiile previzibile ale economiei, subliniind ca o mare parte din cresterea preturilor din ultimele luni a fost "cauzata de factori externi".

"In cadrul intrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situatia si evolutiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influenta a ratei de inflatie, precum si referitor la perspectivele acesteia pentru anul in curs si 2019. S-a subliniat faptul ca o mare parte din cresterea preturilor inregistrata in ultimele luni a fost cauzata de factori externi, exogeni raportati la actiunea Guvernului si, respectiv, a BNR", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Camera Deputatilor.
De asemenea, conform sursei citate, s-a stabilit ca este necesara continuarea aplicarii unui "mix eficient si echilibrat de politici fiscal-bugetare si monetare".

"Pentru asigurarea incadrarii ratei inflatiei in intervalul programat pentru finele anului 2018 si perioada urmatoare s-a convenit ca este necesara continuarea aplicarii unui. Dialogul permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale si cu respectarea competentelor fiecarei institutii dintre Guvern si Banca Nationala a Romaniei va fi de natura sa permita realizarea acestui obiectiv.
In cadrul discutiei s-au validat argumentele privind consolidarea stabilitatii si predictibilitatii macroeconomice, precum si existenta unor premise clare de crestere a convergentei nominale si reale cu Uniunea Europeana", se mai arata in comunicat.

Discutiile dintre Liviu Dragnea, Viorica Dancila si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu pe tema inflatiei si a cresterii ROBOR au durat mai bine de trei ore. La aceasta intalnire au fost prezenti Darius Valcov, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, dar si prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Dragnea, despre schimbul de scrisori cu Isarescu: Am convenit sa le facem publice

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat, joi, ca a convenit cu guvernatorul Mugur Isarescu sa faca publice scrisorile pe care si le-au adresat.

„Am avut o intalnire foarte buna. A fost un schimb de scrisori intre mine si domnul guvernator Mugur Isarescu, am si convenit astazi impreuna sa facem publice aceste scrisori si i-am rugat pe colegii mei de la Cabinet sa le publice si scrisoarea mea si raspunsul de la BNR. De asemenea, era stabilita o frecventa de intalniri intre Guvern si BNR si am convenit in aceste zile toti trei sa aiba loc o intalnire comuna, aici, la Parlament”, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a afirmat ca si Guvernul si BNR au convenit ca principalele cauze pentru cresterea inflatiei sunt „factorii exogeni” – gaze, energie, petrol, care „au contributie masiva la cresterea inflatiei si nu sunt gestionate nici de Guvern, nici de BNR”.

„S-a convenit sa existe o colaborare bazata pe intalniri frecvente intre BNR si Guvern. Guvernul si-a asumat responsabilitatea ca inainte de orice masuri pe care urmeaza sa le ia conform programului de guvernare sa aiba o intalnire cu BNR si sa analizeze impreuna daca este nevoie de alte masuri care sa completeze efectele posibile ale actiunilor respective sau nu (...)”, a spus Dragnea.

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat miercuri, 4 aprilie, ca a raspuns scrisorii primite anterior de la presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, mentionand ca nu doreste sa dea amanunte din acest raspuns intrucat Dragnea anuntase ca va da publicitatii scrisoarea respectiva.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a ajuns la biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, in jurul orei 17.00, acolo unde s-a aflat si premierul Viorica Dancila. De altfel, premierul a ajuns la biroul lui Liviu Dragnea in jurul orei 15.30.

Discutiile vin in contextul in care reprezentanti ai Guvernului au spus ca nu este nevoie de o mediere in BNR si Executiv asa cum a anuntat presedintele Klaus Iohannis. Initial, discutia era anuntata chiar de ministrul de Finante la Palatul Victoria.

„Discutia aceasta de la Guvern a fost stabilita inainte ca dl presedinte sa anunte acea mediere care, dupa parerea mea, nu se justifica. Vom discuta, cu dl Isarescu, despre ROBOR, de inflatie si de alte subiecte care dau imaginea noastra macroeconomica”, a spus Eugen Teodorovici, miercuri, intr-o emisiune la Romania TV.

„Colaborarea noastra (n.n.- Guvern-BNR) se va vedea in piata, in sensul scaderii acestor doi indici. Inflatia va fi undeva spre 3,5%, aproape de nivelul calculat de noi la stabilirea bugetului pe acest an”, a mai declarat Eugen Teodorovici.

Referindu-se la declaratiile recente ale presedintelui Romaniei, ministrul Finantelor a intrebat „de ce la o mediere Presedintia cheama doar o singura parte” si „de ce s-a referit la pesedisti” in loc sa aleaga varianta „nu comentez”. „Toate aceste iesiri si declaratii afecteaza zona economica a Romaniei, inclusiv costurile de finantare”, a mai spus Teodorovici.


dragnea liviu dragnea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1232 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004729 (s)