News Flash:

BREAKING NEWS: Presedintele Iohannis, mesaj de ultima ora despre legile justitiei. "Le voi trimite inapoi la Curtea Constitutionala si voi sesiza Comisia de la Venezia!"

2 Mai 2018
773 Vizualizari | 0 Comentarii
Klaus Iohannis1

Presedintele Klaus Iohannis va face declaratii de presa la ora 12.30, la Palatul Cotroceni, informeaza Administratia Prezidentiala.

Iata cele mai importante declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:

Despre legile justitiei.. dar haideti sa ne amintim cum am ajuns pana aici.

In toamna naului 2016 a fost campanie electorala pentru parlamentare. PSD a imbrobodit poporul cu un progr5am numai cu lapte si miere. Au ajuns la guvernare, dar au urmat cu totul si cu totul altceva.

A incepiut asaltul asupra justitiei din partea PSD.

La inceputul anului 2017 a venit cu acea infama OG. 13. acea ordonanta am reusit sa o oprim impreuna. s-a protestat in strada.

Asaltul s-a mutat in Parlamanet, iar rezultatul demersului parlamentar a ajuns, acum, si in faza in care se cere promulgarea acestor legi. Procidura originala, graba lipsita de orice justificare. Au determinat, in final, foarta multa neincredere. Reforma este contestata de asociatiile magistratilor, trezeste mari ingrijorari ale partenerilor externi. Nu putem sa asisstam la o schimbare, din mers a Constitutiei. Ne trebuie echilibru si control recirproc. Legile justitiei au un rol esential. Intregul pachet a fost adoptat intr-o saptamana. Apoi a fost necesar de 4 luni si trei decizii CCR pentru a corecta unele prevederi.

Dovedesc ca majoritatea parlamentala ar fi avut de castigat daca ar fi fost dezbatute

Ma voi referi la cele trei legi, 303, 304, si 317! 

 

Constat, de la inceput, ca ele nu sunt adecvate  nici cadrului si standardelor europene. Unele dispozitii ale legii de modificare, 303 din 2004 au fost declarate neconstitutionale in doua randuri. Statutul procurorului este mult tranchilizat.

Legea 304, din 2004, a venit deja la promulgare si am constatat ca in forma in care a a ajuns inca mai ridica probleme. Noile reguli privind admiterea magistratilor pot avea grave consecinte. Sunt infiintate noi institutii, se vrea cresterea rolului ministrului justitiei, in detrimentul CSM

Urmatoarea lege constituie o segregare

Pachetul legislativ nu corespunde Constitutiei Romaniei si nici asteptarilor romanilor care isi doresc o justitie corecta si de neinfluntat. 

Am decis sa trimit intregul pachet inapoi la CCR si in paralel sa sesizez Comisie de la Venetia.

Fac un apel la CCR de a nu se grabi si de a conlucra cu un organism (Comisia de la Venetia) care are o vasta experienta. 

Dupa ce CCR se va exprima asupra acestor chestiuni, voi face o noua analiza si voi decide atunci daca se va impune o reexaminare. 

Stire in curs de actualizare


administratia prezidentiala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1221 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006116 (s)