News Flash:

Doi timiseni risca inchisoarea pentru ca au folosit ilegal detectoare de metale intr-un important sit arheologic

17 Ianuarie 2020
602 Vizualizari | 0 Comentarii

Doi timiseni au fost prinsi in timp ce foloseau ilegal detectoare de metal intr-un important sit arheologic, in apropiere de Remetea Mare. Risca acum pana la sase ani de inchisoare.

Doi timiseni au fost prinsi in timp ce foloseau ilegal detectoare de metal intr-un important sit arheologic, in apropiere de Remetea Mare. Gomila lui Gabor – situl respectiv – este unul reprezentativ pentru prima epoca a fierului, fiind inscris atat in Lista Monumentelor Istorice, cat si in Repertoriul Arheologic National.

Barbatii risca acum intre 3 luni si 6 ani de inchisoare.

”In urma controlului pe teren efectuat pe raza localitatii Remetea Mare de o echipa din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura Timis, au fost identificate doua persoane care utilizau in perimetrul sitului arheologic, un detector de metale. Fapta lor este infractiune si se pedepseste cu pana la 3 ani de inchisoare. I-am sesizat pe colegii nostri de la Biroul de combatere a infractiunilor contra patrimoniului, de la IPJ Timis, care au deschis un dosar penal sub aspectul accesului cu detectoare de metale si utilizarea lor in zone cu patrimoniu arheologic, fara autorizarea prealabila prevazuta de lege.”, declara Andreea Medinschi, responsabil Comunicare DJC Timis.

La ora actuala, in judetul Timis, aproximativ 200 de persoane detin autorizatie pentru utilizarea detectoarelor de metale. Totusi, acestea nu au permisiunea de a prospecta terenuri aflate in situri arheologice, si, mai mult decat atat, sunt obligate din punct de vedere legal sa predea bunurile descoperite care pot face parte din patrimoniul nostru cultural la primariile pe raza carora au facut descoperirea sau la Directia Judeteana pentru Cultura Timis. Anul trecut, in 2019, nu au existat decat 4 astfel de cazuri.

DJC Timis, in colaborare cu IPJ Timis, realizeaza controale periodice in siturile arheologice emblematice Banatului. In ultimii sapte ani au fost deschise cinci dosare penale, dat fiind faptul ca s-au descoperit urme ale unor prospectari ilegale.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1262 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005875 (s)