News Flash:

Discursul sustinut de Klaus Iohannis la Iasi, de Ziua Unirii Principatelor

24 Ianuarie 2016
1335 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis la iasi
Administratia Prezidentiala a publicat pe site-ul oficial documentul cu discursulsustinut de Klaus Iohannis in fata iesenilor adunati in Piata Unirii, cu ocazia manifestarilor organizate de Ziua Unirii Pricipatelor Romane.


""Buna ziua, Iasi,

Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea,

Domnule Prim-ministru, Dacian Ciolos,

Inaltpreasfintia Voastra Mitropolit al Moldovei, Teofan,

Preasfintia Voastra Episcop, Petru Gherghel,

Domnule Primar al orasului Chisinau, Chirtoaca,

Domnule Primar interimar,

Domnule Presedinte interimar, 

Onorati ministri si parlamentari,

Doamnelor si domnilor,

Dragi romani, 


Imi face o deosebita placere sa ma aflu aici la Iasi, astazi, in zi de sarbatoare, cand se implinesc 157 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. 24 ianuarie ne ofera prilejul sa onoram o pagina ilustra din istoria noastra, din ceea ce suntem si am devenit in ultimul veac si jumatate. Revin cu mare bucurie de fiecare data la Iasi – orasul vechilor zidiri, o creatie organica a vechii Moldave, cum il numea Nicolae Iorga. Astazi insa, cand sarbatorim Mica Unire, as vrea sa vorbesc despre lectiile acelui eveniment istoric si despre actualitatea lor. Dorinta romanilor, de o parte si de alta a Milcovului, de a fi impreuna, a fost inteleasa de elitele vremii, care au reusit sa transpuna aceasta nevoie a locuitorilor din doua state intr-un act de inalta abilitate politica si solidaritate. Practic, nu exista mare entitate sau personalitate a vremii care sa nu fi pus umarul la acest proiect. Si atunci politica era plina de scandaluri, de divergente, de crize ascunse sau la vedere. Actul unirii a avut de infruntat nu doar vechile boli ale politicii, ci si interesele din afara granitelor celor doua state. Insa, cu maturitate si iscusinta, elitele vremii au trecut peste toate aceste obstacole si au reusit. Unirea de la 1859 este legata de un eveniment si o alegere, in definitiv - Alegerea ca domn al Moldovei si al Tarii Romanesti a lui Alexandru Ioan Cuza, omul potrivit la locul potrivit, prin care doua state au devenit unul singur. 


Acest moment a reprezentat inceputul unei perioade de transformari si reforme intr-un context politic dificil, marcat de multiple crize interne si externe. In sapte ani de domnie, acest lider vizionar a transformat Principatele Unite, in pofida tuturor presiunilor, care nu au fost putine sau neinsemnate, si a demarat reforme profunde in numeroase domenii. La alegerea sa ca domn al Moldovei, Mihail Kogalniceanu i-a transmis intr-un memorabil discurs: "Alegandu-te pe tine Domn in tara noastra, am voit sa aratam lumii ceea ce toata tara doreste: La legi noi, oameni noi! […] Fii dar omul epocii; fa ca legea sa inlocuiasca arbitrarul; fa ca legea sa fie tare... Fa, dar, ca domnia ta sa fie cu totul de pace si de dreptate..."


Dragi romani,

Ca si atunci, in acest an, avem de ales. 2016 este un an electoral, urmeaza perioada in care clasa politica are sansa de a se reconecta la asteptarile cetatenilor, de a reconstrui increderea stirbita in timp si de a asuma responsabilitati. Cred ca cetatenii nostri isi doresc lucruri simple de la politicieni: sa se tina de cuvant, sa isi puna puterea si priceperea in slujba interesului public si sa respecte legile. Partidele au ocazia sa probeze ca au inteles aceste lucruri, prin modul de conduita, prin oamenii pe care ii vor propune in competitiile politice si prin actiunile lor din acest an. Cei care se vor antrena in bataliile electorale trebuie sa isi aminteasca, dincolo de culoare politica si interese, ca avem acelasi obiectiv - binele oamenilor pe care ii reprezentam. Sper ca vom avea un an electoral decent, in care tenacitatea, munca si profesionalismul vor castiga.  Vocea mea se va face auzita in tot acest an, dar nu pentru a intra in campanie, ci pentru a vorbi despre innoirea clasei politice si continuarea schimbarii modului de a face politica. Avem nevoie de abordari, idei si oameni noi, care au inteles ca metehnele trecutului trebuie sa ramana ale trecutului, ca nu putem continua inseland sperantele oamenilor. Aici as vrea sa va aduc exemplul inaintasilor nostri de la 1859. Multi dintre ei, oameni cu profesii diferite, tineri educati in strainatate sau seniori scoliti in Principate, care au lucrat cu atata dedicatie la proiectul unionist, nu facusera niciodata politica, dar erau ferm atasati de tara lor si de valorile timpului lor. Cu o incredere oarba in menirea lor, cu abnegatie si solidaritate, s-au facut avocatii unui proiect si al unui vis.


Doamnelor si domnilor,

Perioada care a urmat Unirii de la 1859 a adus mari reforme pentru realizarea deplina a proiectului unionist, printre care o noua Constitutie si legi noi, o clasa politica innoita, schimbari semnificative care au dezvoltat si intarit capacitatea institutiilor noului stat modern. Asa cum am spus la inceput, lectia Micii Uniri este mai actuala ca niciodata. Una dintre marile reforme din Principatele Unite a fost o noua lege a scolii romanesti, cea din 1864. Deplin constient de importanta rolului pe care il are educatia in viata unei natiuni, sunt determinat sa implinim impreuna marele proiect pe care l-am numit "Romania educata". Chem toti oamenii politici responsabili sa mi se alature in viitor in acest demers. Piatra de temelie a unei natiuni o reprezinta educatia, iar prin intermediul unui sistem de invatamant eficient si performant se construieste viitorul unei tari. Nu voi ceda tentatiei sa facem lucrurile in graba. Vreau sa cladim cu intelepciune si atentie acest proiect a carui uriasa miza este o Romanie capabila sa ofere cetatenilor sai sanse egale si optiuni solide de cariera.


Doamnelor si domnilor,

Afirm cu toata convingerea ca suntem o natiune care poate sta cu capul sus in Europa anului 2016. Unii va vor spune poate ca nu sunt motive de bucurie astazi. Este totusi o sarbatoare a statalitatii romanesti. Suntem membri cu drepturi depline ai comunitatii europene, facem parte din cea mai mare si mai puternica alianta militara care a existat vreodata, iar multe zone din societate dau semne de insanatosire. Suntem o natiune care a demonstrat ca a avut si are oameni potriviti in momentele decisive, ca stie sa duca la bun sfarsit mari proiecte. Unirea de la 1859 a fost un asemenea moment si a reprezentat un prim pas pentru ce avea sa se intample in 1877, cand ne-am proclamat independenta si mai apoi, in 1918, anul Marii Uniri. Stiu totodata ca sunt multe alte lucruri de reglat si perfectionat, ca avem fragilitati si lipsuri. Sunt convins ca  le putem corecta si gestiona impreuna, prin munca, seriozitate si prin dorinta de a lasa o tara mai buna generatiilor viitoare. Spre exemplu, Moldova sufera inca din cauza decalajelor economice. O autostrada care sa lege Moldova de restul tarii si de Europa ar aduce numeroase beneficii, iar in perioada urmatoare acest proiect ar trebui sa devina prioritar. Suntem la cativa kilometri de frontiera cu Republica Moldova si cred ca este un moment potrivit pentru a ne indrepta gandurile catre fratii nostri de peste Prut. Istoria si limba comune contribuie la consolidarea identitatii si solidaritatii dintre statele noastre. Va asigur ca Romania sprijina cu tot ce este posibil aspiratiile europene ale Republicii Moldova si ramane un partener de incredere.


Dragi romani, 

Inchei tot cu gandul la Mica Unire din 1859. Unul dintre cele mai puternice simboluri ale sarbatorii de astazi este Hora Unirii, care ne transmite un mesaj simplu dar profund: doar impreuna vom reusi. Fiind uniti, lucrand asezat si cautand ceea ce ne uneste si nu ceea ce ne desparte, vom putea transforma si moderniza Romania. Putem avea idei diferite despre felul in care vrem sa ne administram tara, insa obiectivul este unul si acelasi: o Romanie puternica si prospera! Va doresc multa sanatate, curaj, incredere in propriile forte, ambitie si dragoste pentru Romania! 

La multi ani tuturor!

Asa sa ne-ajute Dumnezeu!"

 


administratia prezidentiala documentul discursul klaus iohannis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1223 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005635 (s)