News Flash:

Declaratia Unica de venituri - cine si cum trebuie sa completeze noul formular pentru ANAF. Ce formulare vor disparea in urma comasarii actelor fiscale

5 Martie 2018
1086 Vizualizari | 0 Comentarii
formularul 600 pentru anul 2017 04706300

Ministerul Finantelor a publicat proiectul Declaratiei Unice prin care contribuabilii din sase categorii vor depune un singur formular la Fisc, raportandu-si veniturile si oferind astfel baza de calcul pentru impozitul pe venit si pentru contributiile sociale. Este inlocuit inclusiv Formularul 600.
Declaratia Unica va trebui depusa pana la data de 31 martie 2018, apoi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va emite decizii de impunere, iar plata impozitului/contributiilor aferente va trebui efectuata pana la 15 iulie 2018.

Noul formular inlocuieste declaratiile D200 - veniturile realizate din Romania D201 - veniturile realizate din strainatate, D220 - venitul estimat/norma de venit, D221 - norme de venit in agricultura, D600 – venitul care reprezinta baza pentru contributiile de asigurari (CAS), D604 - stabilirea contributiile de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru persoanele fara venit si D605 - stoparea CASS pentru persoanele fara venit.

Potrivit Ministerului Finantelor, „pentru anul 2018 se afla in analiza posibilitatea introducerii unui sistem de bonificatii pentru contribuabilii care achita anticipat obligatiile fiscale estimate datorate”.
De exemplu, daca Declaratia Unica se depune prin SPV (spatiul privat virtual), reducerile ar putea fi de 10% pentru obligatiile fiscale achitate integral pana la 15 iulie 2018 si de 5% pentru obligatiile achitate integral pana la 30 septembrie 2018. Iar daca Declaratia Unica se depune pe suport hartie, reducerile ar putea fi de 5% pentru obligatiile fiscale achitate integral pana la 15 iulie 2018 si de 2% pentru obligatiile achitate integral pana la 30 septembrie 2018.

Prin noul mecanism fiscal, in cazul veniturilor pentru care impozitul pe venit nu se retine la sursa, „se trece de la sistemul platilor anticipate, cu definitivare in anul urmator (stabilite de ANAF prin decizii de impunere), la sistemul de autoimpunere (calculul impozitului pe venit se efectueaza de catre contribuabil persoana fizica prin Declaratia Unica)”, se mentioneaza in proiectul normativ.

Autoimpunerea pentru impozitul pe venit se realizeaza astfel:
- impozitul pe venit pentru anul curent se stabileste prin Declaratia Unica de catre contribuabil prin aplicarea cotei de impozit (10%) la venitul estimat a se realiza in anul curent
- platile de impozit se efectueaza oricand pana la scadenta (31 martie anul urmator)
- apare posibilitatea de rectificare a Declaratiei pana la termenul de plata (pana la 31 martie).

Definitivarea impozitului pe venit pentru anul precedent, in anul urmator, se stabileste prin Declaratia Unica depusa pana la 31 martie, prin autoimpunere, prin aplicarea cotei de impozit (10%) la venitul realizat in anul precedent.

„In cazul veniturilor pentru care impozitul pe venit se retine la sursa, se mentine mecanismul retinerii la sursa - drepturi de proprietate intelectuala, dividende, dobanzi, lichidarea unei persoane juridice, alte surse, asocieri cu persoane juridice, premii si jocuri de noroc”, se mentioneaza in proiectul citat.

Pentru venituri din activitati independente, „drepturile de proprietate intelectuala sunt excluse”, mai arata initiatorii proiectului. Se trece, astfel, „de la sistemul de stabilire a CAS de catre ANAF, prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CAS se efectueaza de catre contribuabil persoana fizica prin Declaratia Unica)”.

Potrivit proiectului, persoana fizica face evaluarea pentru incadrarea ca platitor CAS, in functie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat in anul precedent), astfel:
- daca venitul net estimat pentru anul curent este mai mare sau cel putin egal cu 22.800 de lei, contribuabilul datoreaza CAS la un venit ales, dar nu mai mic decat nivelul salariul minim brut pe tara
- daca venitul net estimat pentru anul curent este mai mic de 22.800 de lei, nu este obligatorie plata CAS (se poate asigura optional).

Autoimpunerea pentru CAS la contribuabilii independenti se realizeaza astfel:
- CAS se stabileste prin declaratia unica de catre contribuabil, prin aplicarea cotei de CAS (25%) la venitul ales, dar nu mai mic decat nivelul salariul minim brut pe tara
- platile de CAS se efectueaza oricand pana la scadenta (31 martie anul urmator)
- apare posibilitatea de rectificare a declaratiei pana la termenul de plata (pana la 31 martie)
- atentie, termenul de plata este tot 31 martie, data depunerii Declaratiei Unice.

In cazul CASS, pentru venituri din activitati independente, drepturile de proprietate intelectuala sunt excluse, dar sunt luate in considerare veniturile din cedarea folosintei bunurilor, agricultura, silvicultura, piscicultura, asocieri cu persoane juridice, investitii si alte surse.

Si in acest caz, „se trece de la sistemul de stabilire a CASS de catre ANAF prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CASS se efectueaza de catre contribuabil persoana fizica prin Declaratia Unica)”, se precizeaza in proiect.

Persoana fizica face evaluarea pentru incadrarea ca platitor CASS, in functie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat in anul precedent), astfel:
- daca venitul net estimat, cumulat din toate categoriile de venituri, pentru anul curent, este mai mare sau cel putin egal cu 22.800 de lei, contribuabilul datoreaza CASS la nivelul salariului minim
- daca venitul net estimat cumulat din toate categoriile de venituri, pentru anul curent este mai mic de 22.800 de lei, contribuabilul nu datoreaza CASS, insa persoana fizica poate opta pentru plata CASS astfel: daca isi exercita optiunea pana la termenul de depunere, plateste CASS la 6 salarii minime si este asigurat 12 luni, iar daca isi exercita optiunea dupa termenul de depunere plateste CASS la 12 salarii minime si este asigurat 12 luni.

Autoimpunerea pentru plata CASS la contribuabilii independenti se realizeaza astfel:
- CASS se stabileste prin Declaratia Unica de catre contribuabil
- platile de CASS se efectueaza oricand pana la scadenta (31 martie anul urmator)
- apare posibilitatea de rectificare a declaratiei pana la termenul de plata (pana la 31 martie).

In cazul persoanelor fara venituri, acestea au posibilitatea depunerii Declaratiei Unice prin care vor dobandi calitatea de asigurat. „Persoana fara venit plateste CASS la 6 salarii minime si este asigurata 12 luni indiferent daca Declaratia Unica este depusa inainte sau dupa termenul normal de depunere”, mentioneaza initiatorii proiectului.

Potrivit Ministerului Finantelor, se analizeaza posibilitatea stabilirii unui mecanism pentru drepturile de proprietate intelectuala - categorie distincta de activitatile independente. „Pentru CAS si CASS, se analizeaza posibilitatea reintroducerii mecanismului de retinere la sursa (acelasi mecanism se are in vedere si pentru CASS aferent veniturilor din arenda si din asocieri cu persoane juridice)”.

De asemenea, se analizeaza posibilitatea exceptarii de la plata CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala a urmatoarelor categorii de persoane:
- pensionarii
- copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani - daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenti, precum si persoanele care urmeaza modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldati sau gradati profesionisti
- tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului.

Ministerul Finantelor precizeaza ca numarul estimat de contribuabili care vor depune Declaratia Unica este de 964.166. La stabilirea estimarii au fost avute in vedere urmatoarele informatii aferente anului 2017:
- contribuabili care au depus in anul 2017 declaratia 200 - 498.887
- contribuabili care au depus in anul 2017 declaratia 201 - 1.807
- contribuabili care au depus in anul 2017 declaratia 220 activitati independente - 344.094
- contribuabili care au depus in anul 2017 declaratia 220 cedare folosinta bunurilor - 195.556
- contribuabili pentru care s-au emis decizii de impunere in baza veniturilor declarate in anul anterior (activitati independente) - 221.905
- contribuabili pentru care s-au emis decizii de impunere in baza documentelor depuse (contracte de inchiriere) in anul anterior, pentru cedare folosinta bunurilor, respectiv chirii in lei - 144.595
- contribuabili care au depus in anul 2017 declaratia 221 - 156.881
- contribuabili care au depus in anul 2017 declaratia 600 - 77.414
- contribuabili care au depus in anul 2017 declaratia 604 - 120.760.

Premierul Viorica Dancila a declarat, joi, ca Guvernul pune in dezbatere publica proiectul de ordonanta de urgenta care prevede comasarea a sapte declaratii fiscale, inclusiv a Declaratiei 600, ea precizand ca Executivul incurajeaza depunerea declaratiei unice in mediul online.

„Platile pentru impozitul pe venit, CAS si CASS in cursul anului se fac la venitul estimat pentru anul curent, nu la venitul realizat in anul precedent. Exista un singur termen de plata, respectiv pana la data de 31 martie a anului urmator celui in care se realizeaza venitul, in loc de cinci termene de plata. A fost eliminata obligatia de a efectua plati anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobanzilor si penalitatilor pentru neplata la aceste termene. Contribuabilul poate alege sa efectueze plati oricand in cursul anului, care vor conduce la posibilitatea resurselor financiare in cursul anului, in functie de necesitatile proprii ale contribuabilului. Se acorda bonificatie, adica se reduce suma de plata pentru efectuarea platuilor inainte de termenul limita”, a spus premierul.

„Incurajam depunerea declaratiilor in mediul online, si pentru acest lucru se acorda chiar o bonificatie. Incadrarea ca platitor de CAS sau CASS se face in functie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat in anul precedent. Calitatea de asigurat se dobandeste de la data depunerii declaratiei, nu de la data efectuarii platii, ca in prezent. Persoanele cu venituri mici sau fara venituri sunt asigurate in sistemul de sanatate timp de 12 luni daca platesc CASS la nivelul a sase salarii minime brute - 1.900 de lei, fata de nivelul a 12 salarii minime, cat platesc in prezent”, a mai precizat Viorica Dancila. Mediafax.ro


viorica dancila
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004893 (s)