News Flash:

Decalogul prevenirii cancerului de prostata

14 Iunie 2016
2835 Vizualizari | 0 Comentarii
prostata

Cancerul de prostata este cea mai frecventa forma de cancer la barbati. Daca o femeie care descopera un nodul la san se gandeste imediat la cancer mamar, un barbat care incepe sa urineze tot mai des noaptea si caruia medicul ii spune ca are prostata marita se teme de cancer al acestei glande.


 Nu se cunoaste cu exactitate cauza cancerului de prostata, insa s-au identificat mai multi factori de risc, iar unii dintre ei pot fi inluentati de deciziile noastre. Iata cativa dintre factorii de risc pentru cancerul de prostata


1. Varsta: Riscul de a face cancer de prostata creste o data cu inaintarea in varsta, mai ales dupa 50 de ani.


2. Prezenta bolii in familie: Barbatii care au rude apropiate ce au suferit de cancer de prostata au un risc mai mare de a face si ei aceasta boala. De exemplu, daca tatad dvs. a avut cancer de prostata, riscul dvs. este de 2-3 ori mai mare. Daca fratele dvs. a avut cancer de prostata, riscul dvs. poate fi de pana la 5 ori mai mare. Iar daca in familia dvs. a existat atat cancer de prostata cat si cancer ovarian sau de san la rudele din partea mamei, riscul dvs. de cancer de prostata poate fi de 6 ori mai mare!


3. Alimentatia: Unii factori alimentari par sa cresca riscul - de exemplu alimentatia bogata in carne rosie, grasimi si produse lactate. Dimpotriva, alte alimente par sa aiba un efect protector.


 Specialistii de la American Institute for Cancer Research estimeaza ca peste 30% din toate cancerele sunt legate de dieta. Organizatia Mondiala a Sanatatii, intr-un raport epocal publicat la sfarsitul anilor '80 intitulat Dieta, nutritie si prevenirea bolilor cronice merge chiar mai departe si afirma ca intre 35 si 60% din toate formele de cancer (si exista peste 100) sunt legate de greseli in alimentatie. 


Legatura dintre cancer si alimentatie este dubla, in sensul ca unele alimente si obiceriuri alimentare cresc riscul de cancer, iar altele il scad. Nici cancerul de prostata nu face exceptie. Studii recente au demonstrat existenta unei legaturi stranse intre ceea ce mancam si aceasta forma de cancer. Iata decalogul prevenirii cancerului de prostata:


1. Reduceti consumul de carne si de alte alimente bogate in grasimi animale (aceasta are efect benefic si asupra sanatatii inimii).


2. Folositi cu moderatie toate grasimile , inclusiv cele vegetale (uleiul de masline nu pare sa creasca riscul de cancer de prostata).


3. Consumati mai multe fructe si legume, indeosebi legume din familia verzei, precum si mai multe rosii si suc de rosii.


4. Folositi laptele si produsele lactate cu prudenta. Daca sunteti deschis la nou, incercati laptele de soia.


5. Evitati supra-alimentatia si excesul de kilograme.


6. Ganditi-va si discutati cu medicul dvs. eventualitatea folosirii unui supliment cu vitamina E.


7. Consumati regulat cereale integrale pentru a va asigura un aport satisfacator de seleniu.


8. Verificati daca aveti un aport satisfacator de vitamina D.


9. Faceti regulat miscare si evitati consumul de alcool.


10. Nu neglijati controalele medicale periodice. Ideosebi dupa 50 de ani se recomanda efectuarea anuala a unui control medical (tuseu rectal, eventual ecografie) si dozarea antigenului specific prostatic (PSA) a carui valoare in sange creste in general mult in cazul unui cancer de prostata. Cu cat un eventual cancer este descoperit si tratat mai repede, cu atat sansele de supravietuire pe termen lung sunt mai mari.


varsta alimentatia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1132 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006066 (s)