News Flash:

Curtea de Apel din Belgrad confirma REFUZUL extradarii lui Sebastian Ghita in Romania

23 August 2018
706 Vizualizari | 0 Comentarii
sebastian ghita2

Curtea de Apel din Belgrad a confirmat, miercuri, decizia Inaltei Curti de Justitie prin care este respinsa solicitarea de extradare in Romania a fostului deputat Sebastian Ghita, informeaza presa sarba.
Curtea de Apel din Belgrad a confirmat decizia Inaltei Curti de Justitie din Belgrad tinand cont de faptul ca Sebastian Ghita este eligibil pentru obtinerea azilului in Serbia "in contextul riscurilor de a fi persecutat in tara de origine din cauza opiniilor politice", informeaza publicatia Danas si site-ul Insajder.net. Potrivit deciziei Curtii de Apel, Inalta Curte de Justitie a ajuns la "concluzia adecvata" ca situatia lui Sebastian Ghita "s-ar inrautati" daca ar fi extradat in Romania.

In iulie, Inalta Curte de Justitie din Belgrad a respins cererea autoritatilor romane privind extradarea fostului deputat Sebastian Ghita si a stabilit ca este eligibil pentru obtinerea azilului. Prin aceasta decizie, Inalta Curte de Justitie din Belgrad a admis ca, in luna iunie, prin decizia Directiei pentru Azil a Ministerului sarb de Interne, Sebastian Ghita a devenit eligibil pentru azil in Serbia, "din cauza actiunilor de persecutare la care a fost supus in tara de origine ca reactie la exprimarea opiniilor politice", a informat agentia Tanjug, citata de publicatia Kurir.

Documentatia in acest caz a fost trimisa deja Curtii de Apel din Belgrad care, dupa audierea procurorului si a avocatului lui Sebastian Ghita, poate confirma, revoca sau anula decizia.
Decizia definitiva privind extradarea va fi transmisa Ministerului sarb de Interne, care o va comunica Romaniei.

In Romania, fostul parlamentar a fost vazut ultima oara in noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, cand pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat in calitatea sa de membru al Comisiei parlamentare de control, moment in care politistii care il filau la cererea procurorilor l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghita conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe politisti. Ulterior, masina lui Ghita a fost gasita la locuinta sa, astfel ca politistii au crezut ca doarme.

Fostul parlamentar a fost prins in Belgrad, pe 13 aprilie 2017. Retinerea lui Sebastian Ghita s-a facut la ora 23.45, acesta fiind pe o strada din Belgrad, alaturi de fratele sau. La legitimare, Ghita a prezentat un act de identitate si un permis sloven, in timp ce fratele sau le-a dat politistilor actele reale.

Sebastian Ghita a fost eliberat, la finele lunii mai 2017, in Serbia, dupa ce a platit o cautiune de 200.000 de euro, neavand insa voie sa paraseasca Belgradul.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004729 (s)