News Flash:

Cursuri de prim ajutor la scoala si defibrilatoare in supermarketuri, la Timisoara?

13 Ianuarie 2015
1491 Vizualizari | 0 Comentarii
Medicina de urgenta a dat de multe ori chix in ultimele evenimente care s-au intamplat in tara. Incidentul de la Lacul Siutghiol, acolo unde s-a intervenit deficitar, accidentul din Muntii Apuseni – unde a murit pilotul Adrian Iovan si alti membri ai echipajului– sunt doua exemple unde nu s-a intervenit asa cum ar trebui. Un doctor din Timisoara vrea sa schimbe medicina de urgenta si sa introduca chiar si in scoli cursuri unde elevii sa fie pregatiti pentru a da primul ajutor.
In Romania s-a gresit mult in ceea ce priveste primul ajutor si probabil se va gresi in continuare daca oamenii nu vor fi pregatiti pentru a putea interveni in astfel de cazuri. Iosif Florin Cobzariu, medic primar in medicina de urgenta, doctor in stiinte medicale, sef de lucrari la UMF Timisoara, coordonator disciplina de Abilitati Clinice si Disciplina de Prim Ajutor, spune ca organizarea trebuie centrata pe posibilitati cat mai rapide de interventie disponibile in cat mai multe locuri.
„Preventia este mai ieftina in general decat curatia, dar nu se poate pune problema de preventie in medicina de urgenta. Organizarea trebuie centrata pe posibilitati cat mai rapide de interventie. Asta inseamna intr-o prima faza identificarea locurilor cu eventuale aglomerari de populatie in care si incidenta urgentelor ar putea sa fie mai mare si in perimetrul acestor locuri trebuie asigurate posibilitati de interventie rapide si de specialitate, cu oameni calificati, nu paramedici facuti in trei luni, asa cum exista in majoritatea statiilor SMURD”, spune Cobzariu.
Doctorul crede ca serviciul de urgenta 112 este, acum, un factor de intarziere a urgentelor. De la sfarsitul lui 2011, telefonistele de la numarul de urgenta trebuie sa chestioneze in cadrul apelului despre date personale (nume, prenume, varsta a victimei respective) dupa care transmit legatura la ambulanta, fostul 961, unde telefonistele reiau o serie de intrebari absolut inutile despre victima, datele personale ale victimei, si mai putin despre situatia de urgenta.
„112 ar putea sa fie reorganizat astfel incat sa aiba in interior reprezentanti calificati din cele trei forte principale care actioneaza in situatii de criza, de urgenta: politia, pompierii si forta medicala. Aceste trei forte ar trebui sa fie reprezentate in 112, in incaperea in care se primeste mesajul alarmant si ar trebui sa actioneze in conformitate cu niste standarde clare despre cine, cum si cat actioneaza in functie de mesajul alarmant”, sustine doctorul timisorean, citat de tion.ro.
Florin Cobzariu a inceput din 2005 sa faca cursul de prim ajutor in anul I la medicina generala, cu studentii. Din 2009 face acest curs cu studentii facultatii de medicina dentara si din 2010 cu studentii de la farmacie.
„Sunt si cursuri postuniversitare pentru cele trei categorii de cadre sanitare, aceste cursuri ar trebui extinse la toti membri ISU, la toti politistii, la toate cadrele didactice, in cursul studiilor primare si gimnaziale, astfel incat tot mai multe victime sa poata beneficia de prezenta unui martor care sa stie sa-i acorde primul ajutor pana la venirea sistemelor specializate. Vanzatorii din mall-uri ar trebui sa stie sa acorde primul ajutor, la orice fel de supermarket, nu mai zic de conducatorii de tren, insotitorii de bord. Asta pleaca de la identificarea locurilor prima data, unde ar putea sa apara mai des urgenta. Din 1999, in America exista un program de raspandire in teritoriu a defibrilatoarelor automate insotite de instructia unor grupe care pot interveni in caz de stop cardiac. In aceste locuri solutia ar fi sa existe acest defibrilator automat, o trusa de prim ajutor, foarte similara cu cea auto sau ceva mai complexa si completa si grupe de personal instruit, care pe tot parcursul programului sa poata interveni. Lucrurile trebuie sa inceapa cu educatia, chiar si la Facultatea de Politehnica se poate face un curs de prim-ajutor”, spune Cobzariu.

lacul siutghiol muntii apuseni
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005885 (s)