News Flash:

Cum va fi impartit bugetul Primariei Timisoara in acest an

8 Februarie 2015
1903 Vizualizari | 0 Comentarii
Reprezentantii Primariei Timisoara au facut public proiectul de buget al municipiului pe anul 2015. Timisoara mizeaza anul acesta pe un buget mai mic decat in 2014, dar tot de peste 1 miliard de lei, aproximativ 235 de milioane de euro. Vedeti in continuare cum se impart banii si ce lucrari vor fi finantate anul acesta.
Proiectul de hotarare privind aprobarea bugetului local al municipiului Timisoara pe anul 2015 a fost publicat de site-ul primariei, urmeaza sa intre in dezbatere publica saptamana viitoare, miercuri, iar apoi va fi supus la vot in consiliul local.
Astfel, bugetul local al Timisoarei pe anul 2015 este estimat la 1.038.292.990 lei, aproximativ 235 de milioane de euro, fata de 1.112.250.490 lei in 2014.
Bugetul total general al municipiului pe anul in curs este de fapt de 1.299.848.510 de lei, deci de aproape 295 de milioane de euro, aici fiind cuprins bugetul local, bugetul institutiilor publice din subordine finantate din venituri proprii si subventii si bugetul din imprumuturi. In 2014, bugetul total al Timisoarei a fost de 1.391.159.930 lei, ceea ce insemna la inceputul anului trecut 307 milioane de euro.
In 2015, la Timisoara vor continua proiectele pe bani europeni care trebuie finalizate, vor fi demarate noi investitii pe venituri proprii, din fonduri de la bugetul local, si se vor pregati proiecte care sa poata fi depuse pe ciclul de finantare 2014-2020. Asta inseamna o multime de noi studii si proiecte...
Mai putin de jumatate din buget va fi directionat catre partea de dezvoltare.
„Filosofia bugetului este orientata catre investitii, procentul alocat dezvoltarii fiind unul foarte mare. Continuarea programelor cu finantare europeana, pregatirea exercitiului financiar 2014-2020, dar si un consistent portofoliu de investitii din bugetul local, prioritati acordate sanatatii, invatamantului, infrastructurii si culturii, sunt cateva dintre elementele fundamentale ale acestui buget. Bugetul este estimat la 1.038.292.990 lei in ambele sectiuni, de functionare si dezvoltare. Sectiunea de dezvoltare are in proiect alocata o suma de 441.356.140, ceea ce reprezinta aproximativ 42,5%”, explica viceprimarul Dan Diaconu.
Dar sa vedem care sunt principalele obiective de investitii care se vor bucura de finantare anul acesta.
Infrastructura rutiera
Cea mai importanta lucrare care va beneficia de finantare de la bugetul local anul acesta este largirea pasajului CF Popa Sapca si a strazii cu acelasi nume - este propusa spre finantare cu 10 milioane de lei.
Investitia este estimata la 15,2 milioane euro, conform celui mai recent studiu de fezabilitate aprobat, cuprinzand extinderea la patru benzi a strazilor Antenei si Popa Sapca, largirea pasajului existent, amenajarea intersectiei strazilor Popa Sapca – Antenei – Demetriade, precum si completarea Inelului II de circulatie cu strada Antenei si realizarea unei giratii.
De asemenea, viceprimarul spune ca in acest an vor incepe lucrari importante si pe alte artere: Calea Martirilor se va extinde la patru benzi spre Giroc – obiectiv pentru care s-au prevazut 3 milioane de lei, iar pentru extinderea la patru benzi si noi amenajari pe strada Dr. Aurel Paunescu-Podeanu s-au prevazut 8,7 milioane lei.
Bani sunt si pentru amenajarea Inelului IV de circulatie (tronsonul str. Macin - str. Constructorilor - legatura Lipovei - zona UMT) – 7 milioane de lei, modernizarea tronsonului Grigore Alexandrescu intre Calea Torontalului si Calea Aradului – 2 milioane de lei si realizarea unor drumuri de legatura si a utilitatilor aferente in zona Oituz – 3 milioane de lei.
Drumul de legatura dintre Calea Buziasului si strada Siemens, precum si sensul giratoriu si parcarea publica ce vor fi amenajata cu aceasta ocazie vor beneficia de o finantare de 5 milioane de lei.
De asemenea, va continua reabilitarea strazii Gavril Musicescu – bugetata anul acesta cu aproape 7 milioane de lei. Mai sunt prevazuti bani pentru amenajarile din zona Petuniei-Magnoliei – aproape 3,9 milioane de lei, cele din zona Campului – putin peste 1 milion de lei, pentru amenajarea zonei Weissmuller-Laurentiu Nicoara – aproximativ 1,3 milioane de lei.
Cate 100.000 de lei apar in buget pentru consolidarea Podului Stefan cel Mare, respectiv a Podului Eroilor.
Se preconizeaza si inceperea executiei lucrarilor la drumul de legatura dintre Calea Mosnitei si DC 149 - Drumul Boilor, finantat in acest an cu 500.000 de lei, spune viceprimarul Dan Diaconu.
Putin peste 1 milion de lei se propune pentru proiectul tehnic si amenajarea strazii Edgar Quinet si, la fel, aproape 1,3 milioane de lei pentru strada Mircea Neamtu.
Pentru studii de prefezabilitate si fezabilitate, proiecte tehnice si alte documentatii sunt prevazuti aici peste 1,5 milioane de lei - pentru reabilitarea sau construirea unor noi poduri, extinderi si modernizari de strazi etc.
Transport
In domeniul transporturilor continua programul de reabilitare a vechilor tramvaie din parcul RATT, pentru care este prevazuta suma de 15 milioane de lei in acest an. Totodata, vor incepe demersurile pentru achizitia unui numar de 15 autobuze de capacitate mica, bugetata cu 1 milion de lei.
Tot 1 milion de lei sunt prevazuti pentru amenajarea Muzeului Transportului Public „Corneliu Miklosi” si parcarea de la RATT.
„Studiile si proiectele propuse in sectiunea transporturi se refera la reabilitarea liniilor de tramvai din Timisoara, pregatite pentru fonduri europene, consolidarea podurilor din Timisoara, un studiu de prefezabilitate pentru un nou pod in Timisoara, dar si un studiu de prefezabilitate pentru introducerea in subteran a liniilor ferate”, detaliaza Diaconu.
Suma pentru SF-uri si PT-uri la capitolul transport se apropie de 1 milion de lei.
Apa-canal si... fantani
In domeniul alimentarii cu apa si canalizarii sunt prevazute lucrari de investitii aferente finalizarii sistemului major de canal Ciarda Rosie si intregirii retelelor de apa-canal care se adauga programului pe fonduri europene derulat de catre Aquatim, spun reprezentantii municipalitatii.
Sunt prevazute totodata fonduri pentru fantana arteziana pe care primarul Nicolae Robu viseaza sa o realizeze pe canalul Bega, in zona Flora – 150.000 de lei pentru studiul de fezabilitate, si se pregatesc studii pentru forarea de noi fantani cu apa potabila in Timisoara.
Parcuri
In domeniul spatiilor verzi sunt trei obiective majore de investitii care vor fi finantate anul acesta din bani de la bugetul local: reconstructia ecologica a baltii de pe strada Lamaitei prin amenajarea unui nou parc in zona Freidorf cu aceasta ocazie, cu luciu de apa, pesti si pasari – pentru care s-au prevazut 2,71 milioane de lei, modernizarea Parcului Padurice Giroc sau Lidia – obiectiv bugetat cu 5 milioane de lei si amenajarea pistei de skateboard din Parcul Central – 1,5 milioane de lei.
De asemenea, viceprimarul Dan Diaconu estimeaza ca va intra in reabilitare, pe bani europeni, Parcul Justitiei, proiect aflat pe lista de asteptare, care va beneficia de finantare in urma economiilor facute pe alte proiecte.
„Se pregatesc pentru finantare din bugetul local sau finantare europeana proiecte pentru un nou parc in zona Calea Sagului - Dambovita, modernizarea Parcului Scudier (Central), amenajarea unui nou parc la intersectia strazii Holdelor cu Sf. Apostoli Petru si Pavel (zona Lipovei), precum si modernizarea Parcului Civic”, mai precizeaza Diaconu. Asta inseamna ca vor fi bani prevazuti pentru documentatii, studii si proiecte.
Sport
Si in 2015 se vor aloca bani de la bugetul local pentru finalizarea lucrarilor la sala polivalenta pe care primaria a ajuns sa o realizeze in asociere cu Universitatea Politehnica in zona Stadionului „Dan Paltinisanu” - 11,6 milioane de lei.
De asemenea, va fi bugetata construirea primului bazin de inot semi-olimpic din cele patru promise in cartiere de actuala administratie, cu 200.000 de lei.
Este prevazuta finantare pentru realizarea studiilor de fezabilitate si a proiectelor tehnice pentru toate cele patru bazine – 300.000 de lei. Si nu sunt singurele SF-uri si PT-uri bugetate.
„Se pregateste proiectul pentru 20 de terenuri multifunctionale de minifotbal, baschet si handbal, care va intra in executie la prima rectificare. Se pregateste proiectul unui nou stadion de rugby de 5.000 de locuri”, mai explica Diaconu.
In proiectul de buget apar si SF-uri si PT-uri pentru un nou stadion de 42.000 de locuri si o sala polivalenta cu 15.000 de locuri, fiecare cu cate 300.000 de lei.
Sanatate
In domeniul sanatatii, principalul obiectiv care va beneficia de finantare anul acesta este noul corp de cladire al Spitalului de Copii „Louis Turcanu”, o lucrare in continuare - s-au alocat 10 milioane de lei de la bugetul local si se asteapta o finantare de inca pe atat si de la bugetul de stat.
Un alt obiectiv este modernizarea si extinderea Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul Municipal, pentru care s-au prevazut 3,8 milioane de lei.
Va continua si amenajarea viitorului sediu al Clinicii de Dermatologie de pe strada Daliei, din Complexul Studentesc, unde de altfel sunt prevazute si dotari in valoare de aproape 1,2 milioane de lei.
Se vor finanta studiul de fezabilitate si proiectul tehnic pentru construirea unui nou corp al Spitalului Municipal, modernizare si extindere, pentru reabilitarea termica a aceluiasi spital, lucrare pentru care municipalitatea intentioneaza sa acceseze fonduri europene, proiectul de refunctionalizare a spatiului actual al Clinicii de Dermatologie de pe strada Marasesti cu destinatie culturala etc.
Vor continua si proiectele cu finantare europeana – modernizarea Ambulatoriului de Obstetrica si Ginecologie al Spitalului Municipal, in valoare de 14 milioane de lei, si crearea centrului medical de excelenta pentru diagnosticul antenatal al malformatiilor fetale - 7,5 milioane de lei.
Cele trei spitale care tin de primarie vor beneficia de dotari in valoare de aproape 9 milioane de lei, potrivit viceprimarului Dan Diaconu.
Invatamant
La capitolul scoli, in bugetul pe 2015 este prevazuta o suma, 3 milioane de lei, pentru cumpararea imobilelor in care functioneaza, in prezent in chirie, Colegiul National Banatean si Liceul „Dositei Obradovici”. Se poarta negocieri in acest sens cu Episcopia Romano-Catolica.
Vor continua lucrarile la Liceul „Nikolaus Lenau”, la Liceul „Jean Louis Calderon” si la Colegiul „C.D Loga”, obiective de investitii care prevad reabilitarea, modernizarea si dotarea celor trei scoli din fonduri europene, respectiv prin programul KfW, printr-un credit contractat de la Banca de Dezvoltare a Germaniei in cazul „Lenau”.
„Din fondurile de functionare vor continua lucrarile de reparatii la corpul de pe strada Gheorghe Doja al Liceului „Grigore Moisil”, precum si alte lucrari de reparatii la peste 25 de scoli si gradinite. Scolile si gradinitele timisorene beneficiaza si in acest an de dotari de peste 3 milioane de lei. Se pregatesc studii de fezabilitate si proiecte tehnice pentru exercitiul financiar 2014-2020 in domeniul eficientizarii energetice pentru peste 25 de imobile din patrimoniul scolar, precum si audituri energetice la toate imobilele din patrimoniul scolar. De asemenea, sunt pregatite proiecte pentru exercitiul financiar european 2014-2020 sau bugetul local pentru reabilitarea completa si dotarea Liceului Tehnic „Emanuil Ungureanu”, reabilitarea Liceului „Shakespeare” (reabilitare completa), Liceul Banatul (extindere), Colegiul Tehnic „Ferdinand” (extindere) si Liceul „Grigore Moisil” (corp nou)”, mai explica Diaconu.
Tot pe fonduri europene, autoritatile locale ar vrea sa construiasca noul campus al Liceului „Lenau” din zona Oituz.
In plan mai sunt extinderea Scolii nr. 16, reabilitarea salii de sport de la Scoala nr. 18, etajarea partiala si mansardarea Scolii Generale nr. 30, extinderea Gradinitei PP 33, reabilitarea acoperisurilor la scolile nr. 25 si 19 etc.
Locuinte si reabilitari
Din fonduri europene si locale ar trebui sa se execute in acest an lucrari de reabilitare termica in valoare de peste 10 milioane de euro in cadrul Programului Operational Regional. Vorbim despre cateva zeci de blocuri.
Va continua programul de reabilitare a cladirilor istorice cu finantare de la bugetul local, bugetat cu 1,5 milioane de lei in 2015, avand in vedere ca rezultatele... nu s-au prea vazut in 2014.
Sunt prevazute de asemenea Planuri Urbanistice Zonale in vederea construirii de locuinte ANL, peste 2.000 de unitati locative, potrivit reprezentantilor primariei, in zona Calea Aradului, respectiv strada Diminetii (Giroc).
Totodata, se prevad fonduri pentru achizitii de imobile si exproprieri pentru cauze de utilitate publica – 660.000 de lei.
Pentru finalizarea noului Plan Urbanistic General al municipiului, in lucru de cativa ani – elaborare si avizare – se propune suma de 1.400.000 de lei.
Cultura
Investitii se pregatesc si in domeniul cultural. Vor demara lucrarile de reabilitare a Galeriei Helios din Piata Victoriei, pentru care este prevazuta o alocare de 550.000 de lei, si se vor pregati documentatiile pentru reabilitarea fatadei Teatrului National si a Operei Romane – Palatul Culturii.
In plan mai sunt, anunta oficialii municipalitatii, constructia/ reabilitarea unei noi sali de spectacole pentru Teatrul German, respectiv introducerea in circuitul cultural a imobilului de pe strada Marasesti in care functioneaza Clinica de Dermatologie.
„Dotari in valoare de peste 1,7 milioane de lei vor fi alocate Teatrului German, Maghiar si Filarmonicii din Timisoara. Valoarea Agendei Culturale a Casei de Cultura va fi de peste 8 milioane de lei, iar programul de finantari nerambursabile pentru organizatii culturale si pentru organizatii de tineret va fi de peste 700.000 de lei”, potrivit viceprimarului.
Proiecte europene
Pe fonduri europene, in 2015 vor continua lucrarile la pasajul Michelangelo, refacerea strazii Stefan cel Mare, reabilitarea centrului istoric si a malurilor canalului Bega, extinderea liniilor de troleibuz catre Dumbravita si Ghiroda, realizarea statiilor de transport intermodal, a sistemului de supraveghere video pentru cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii si, reprezentantii primariei inca spera, proiectul privind managementul traficului, cu probleme la licitatie.
„Valoarea proiectelor europene din fonduri nerambursabile este de aproape 347 de milioane de lei. Pentru exercitiul financiar 2014-2020 se pregatesc proiectele de dezvoltare privind reabilitarea spatiilor publice din centrul istoric al orasului Timisoara (Cetate 2), precum si reabilitarea Ansamblului urban interbelic Corso (Piata Victoriei), dar si strategia de dezvoltare a cartierului Kuncz ca pol de saracie”, a precizat Diaconu.
Timisorenii interesati de modul in care se impart banii, cei care sunt dornici sa vina cu sugestii sau care sunt nemultumiti de planurile autoritatilor locale sunt asteptati la dezbaterea publica pe tema bugetului, programata miercuri, 11 februarie, cu incepere de la ora 15.00, in sala de consiliu de la primarie.
Gasiti anexata lista completa a investitiilor cu finantare de la bugetul local propuse pentru anul 2015 in Timisoara. sursa: Tion.ro

timisoara infrastructura rutiera podului eroilor corneliu miklosi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006743 (s)