News Flash:

Cum se pastreaza corect usturoiul pe iarna. Nu va incolti si nu se va strica

22 Ianuarie 2018
1852 Vizualizari | 0 Comentarii
usturoi

Ceapa si usturoiul sunt printre primele recoltate in luna iulie. Nu este suficient doar sa obtii o roada frumoasa, este nevoie sa stii si cum s-o pastrezi ca sa ai tot anul proaspete principalele legume pentru orice bucatarie.

Recoltarea

Daca, de exemplu, cozile cepei si ale usturoiului incep sa se ingalbeneasca si sa se ofileasca, inseamna ca plantele au ajuns la maturitate si trebuie recoltate. Pentru a grabi procesul, frunzele pot fi culcate la pamant si scoase dupa vreo doua saptamani. Ceapa si usturoiul se strang intr-o zi insorita si nici intr-un caz cand solul este foarte umed.

La recoltare poate fi folosita o furca, dar cu mare atentie ca sa nu fie raniti bulbii. Uscati cepele si usturoiul timp de cateva zile, expunandu-le la soare cu tot cu frunze si permanent intorcandu-le. Cat timp sunt inca umezi, bulbii de ceapa si usturoi nu e voie sa fie atinsi, pentru ca o atingere cat de mica ii face sa incolteasca si sa putrezeasca.

Daca ceapa si usturoiul nu pot fi uscati la soare, acest lucru poate fi facut intr-un loc cald, uscat si bine aerisit. Inainte sa depozitati ceapa si usturoiul, taieti-le coada, pastrand doar cativa milimetri.

Depozitarea

Dupa ce s-a uscat si taietura, bulbii pot fi pusi la iernat, asezati intr-o ladita. Cele mai bune conditii pentru pastrare se vor gasi in locurile bine aerisite, fara umezeala, cu temperaturi pozitive ce nu vor depasi 15 grade Celsius.

Daca doriti sa pastrati ceapa si usturoiul cu tot cu cozi, atunci le puteti impleti in funii sau manunchiuri. Important e sa pastrati doar bulbii perfect sanatosi.

O varianta ar fi pastrarea cepei si usturoiului intinse pe jos, intr-un singur strat, pe saci sau hartie groasa. In cazul in care ingheata, ceapa si usturoiul se lasa pe loc pana cand se dezgheata si, daca nu sunt prea moi, se consuma.
Trebuie verificate periodic pentru a indeparta maciuliile stricate.

Gradinarii experimentati recomanda

Dupa ce ati recoltat culturile de vara de ceapa si usturoi, pregatiti terenul pentru culturile de toamna. Afanati bine solul cu un prasit adanc si, daca aveti posibilitate, il puteti trata cu ingrasaminte naturale.

Pentru material de plantat alegeti arpagic de ceapa, bulbi de usturoi (catei), care trebuie sa fie sanatosi, fara codite si frunze. Perioada optima de infiintare a culturilor de toamna este 10-20 octombrie pentru ceapa si 10 septembrie – 30 noiembrie pentru usturoi.

Cu ajutorul unui bat puneti bulbii la o distanta de 10 cm pe rand si 15 cm intre randuri la ceapa si 5-6 cm distanta pe rand, cu 10 cm intre randuri la usturoi. Bulbul se pune cu radacina in jos dupa care se preseaza aproximativ 1 cm, pamantul se niveleaza cu o grebla si se uda bine. Pentru a feri de inghet se face mulcirea culturii. Astfel, odata cu topirea zapezii si primele raze de soare, veti avea in gradina cozi de ceapa si usturoi verde.

Daca ceapa v-a degerat, nu o aruncati, ea poate fi folosita primavara in loc de arpagic. O plantati in camp dupa jumatatea lunii martie si mancati atat ca verdeata, cat si bulbi pana toamna tarziu. Nu este nevoie de o gradina imensa sa cresteti ceapa. Randamentul mediu de ceapa galbena este de 2 kg pe metru de cultura. Daca doriti ceapa verde sau chiar bulbi de ceapa si usturoi si locuiti la bloc, puteti face recolta direct la balcon.

Plantati bulbi de ceapa si usturoi in jardiniere, caldaruse sau orice alt vas aveti la indemana. Puneti recipientele pe pervaz si aveti grija sa fie la caldura.

Stiati ca… ceapa se digera mai usor daca, inainte de a o gati, o taiati in patru si apoi o lasati 20 de minute in apa rece. Mulcirea este un proces simplu care implica acoperirea solului cu materiale de origine vegetala sau minerala, avand drept scop reducerea evaporarii si cresterea buruienilor.

preluat de pe suntgospodina


recoltarea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1123 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004768 (s)