News Flash:

Cum descoperim cancerul osos

2 Iunie 2018
954 Vizualizari | 0 Comentarii
os

Cancerul osos este tipul de cancer de la nivelul osului, iar una dintre formele sale, cel primar, este destul de rara, fiind intalnita de regula la copii sau la adolescenti.

Formele cele mai des intalnite ale cancerului osos sunt: osteosarcomul, sarcomul Ewing si candrosarcomul. Osteosarcomul isi are geneza in tesutul osos in perioada de crestere, iar candrosarcomul apare de regula in cartilaj. Sarcomul Ewing isi are originea in tesutul neajuns la maturitate din cadrul maduvei osoase. Ultimele doua tipuri de cancer osos mentionate apar cel mai adesea la copii, dar si la adolescenti si la adulti, avand o mare incidenta la varstele cuprinse intre 10 si 20 de ani.

Cancerul osos se poate trata, insa metodele de eliminare difera in functie de tip, de stadiu si de organismul fiecarei persoane in parte, dar si in functie de localizare si de marimea pe care o are tumoarea. Simptomele cancerului osos nu sunt deloc de ignorat avand in vedere ca acestea sunt destul de puternice.

Cancerul osos la copii poate fi tratat cu succes in cele mai multe cazuri

Cum descoperim cancerul osos
In cazul unor semne precum durerile osoase inexplicabile, aparute fara sens, trebuie neaparat sa consultati un medic, pentru a putea incepe eventualele tratamente timpuriu, dar daca apar dureri osoase nu inseamna ca diagnosticul trebuie sa fie neaparat cancerul osos, acestea avand si alte cauze, precum artrita sau diverse tipuri de traumatisme. Insa pentru a determina cu precizie cauza durerilor trebuie ca medicul sa examineze indeaproape o proba din tesut, putand astfel sa determine daca este vorba despre o tumora necanceroasa, numita si benigna sau despre una canceroasa.

Examinarea se poate face prin intermediul scanarii osoase, metoda ce presupune injectarea unei cantitati mici de material radioactiv, acesta putand fi detectat cu ajutorul unui aparat care reuseste in acest sens sa creeze imaginea oaselor.

Diagnosticare si tratare
Probele de tesut se fac prin intermediul biopsiei, de catre un specialist in domeniu, iar pentru un diagnostic cat mai eficient si pentru un tratament pe masura este nevoie de o intreaga echipa specializata, formata de regula din ortopezi, oncologi, terapeuti fizici si radioterapeuti. Proba de tesut pe poate obtine fie prin biopsie pe ac, aceasta constand in indepartarea bucatilor mici de tesut din cadrul tumorei cu ajutorul unui ac foarte fin, fie prin biopsie chirurgicala, aceasta realizandu-se printr-o incizie la nivelul pielii, prin care se indeparteaza intreaga tumora sau doar o parte din ea, necesitand de regula o anestezie generala a pacientului.

Toate aceste proceduri, insa, nu au ca si tinta doar diagnosticarea bolii, ci si determinarea gradului, in cazul in care diagnosticul este pozitiv, iar cateva teste suplimentare, printre care testele de sange si tomografiile, vor arata exact cat de mult s-a extins boala si daca s-a extins. Desi cancerul osos nu este intodeauna depistat timpuriu, indicate sunt testele fara rezultate pozitive, decat diagnosticarea bolii mult prea tarziu. Cu cat este depistat mai repede, cu atat cancerul poate fi mai usor de combatut si sansele de supravietuire sunt mai mari. Printre tratamentele cancerului osos se numara chirurgia, aceasta realizandu-se printr-o operatie ce are ca scop indepartarea tesutului afectat impreuna cu zona sanatoasa care il inconjoara, in trecut fiind folosita chiar si amputatia in cazul in care boala este localizata la nivelul membrelor.

Primele simptome ale cancerului osos

Alte metode de combatere ar mai fi radioterapia, ce implica tratarea cu fascicule cu energie puternica sau chimioterapia, aceasta avand la baza utilizarea de medicamente ce distrug celulele cu capacitate rapida de a se divide.


cancerul osos
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005751 (s)