News Flash:

Cum comunica presedintele Romaniei cu premierul. Legile nescrise ale palatelor Cotroceni si Victoria

25 Aprilie 2018
868 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis dancila

Mutarea Ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim a adus in atentia publica o problema de comunicare intre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si premierul Viorica Dancila. Libertatea a consultat mai multe surse care au facut parte in trecut din aparatele de lucru ale celor mai importanti oameni in stat si a aflat ca nu exista legi scrise care sa reglementeze clar aceasta comunicare.

“In celelalte administratii s-a mers pe cutuma ca nu poate fi ignorat un apel al presedintelui tarii, indiferent de calitatea relatiilor cu seful Executivului”, precizeaza un fost oficial guvernamental. In cazul de fata, la scurt timp dupa ce Administratia Prezidentiala transmitea presei nemultumirea sefului statului fata de decizia Guvernului, surse politice declarau pentru Libertatea ca presedintele Iohannis nu a reusit sa o contacteze pe Viorica Dancila pentru a-i cere lamuriri.

Nu exista legi scrise care sa reglementeze comunicarea telefonica intre presedintele Romaniei si prim-ministrul. Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) asigura o linie directa de comunicatii intre cei doi oficiali ai statului roman. Exista telefoane care folosesc frecvente speciale pentru ca toate conversatiile, unele dintre ele secrete, sa poata avea loc. Mai exista posibilitatea ca oficialii sa-si pastreze telefoanele personale, dar, si in acest caz, ele au un regim special in situatia unor conversatii la un asemenea nivel.

“Urmare solicitarii dumneavoastra, transmisa prin posta electronica in data de 24.04.2018, va comunicam faptul ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale furnizeaza beneficiarilor prevazuti in Legea nr. 92 din 1996, anexa 1, serviciile de comunicatii in retele speciale si de cooperare prevazute in anexa 2, din aceeasi lege”, se arata intr-un raspuns al STS.

De regula, presedintele Romaniei nu-l suna direct pe prim-ministru, ci prin intermediul centralei de la cabinetul sau. Un operator face legatura telefonica intre cei doi demnitari, pe canalele de comunicare sigure. Cutuma spune ca, atunci cand cei doi se afla la evenimente oficiale, telefonul sa ramana la un consilier sau la ofiterul care asigura protectia, tocmai pentru situatiile de urgenta care pot aparea.
Fosti oficiali care au lucrat in cadrul Administratiei Prezidentiale ne-au spus ca, in timpul mandatelor lui Ion Iliescu si Traian Basescu, telefoanele de la Cotroceni nu puteau fi ignorate de catre premierii in functie. Era o chestiune de respect fata de Institutia Presedintelui Romaniei, nu neaparat fata de persoana. Aceleasi surse ne-au declarat ca, in cazul de fata, este posibil ca persoana care a efectuat apelul de la Cotroceni sa nu fi explicat urgenta sau, pur si simplu, premierul Viorica Dancila sa fi avut telefonul pe modul silentios, lucru care ar putea ridica semne de intrebare. In imaginile surprinse la Simfonia Lalelelor din Pitesti, locul unde se afla seful executivului atunci cand a fost contactata de la Presedintie, se poate observa ca Viorica Dancila avea telefonul in mana.

“Da, initial nu am raspuns. Eram la Simfonia Lalelelor, nu am vazut apelul, apoi am sunat si am discutat cu dumnealui. A fost o discutie privata cu domnul presedinte, pot sa confirm ca a avut loc aceasta discutie”, a explicat premierul Viorica Dancila

A urmat si reactia presedintelui Iohannis.

„Stiti, daca ar fi un domn prim-ministru, i-as spune ceva. Fiind o doamna, ma abtin“, a spus presedintele Klaus Iohannis.
Aceasta situatie a aparut dupa ce Guvernul a aprobat Memorandumul privind relocarea Ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
“Presedintele Romaniei nu a fost informat sau consultat in prealabil in legatura cu acest demers. Administratia Prezidentiala subliniaza ca aceasta decizie nu are la baza evaluari solide si cuprinzatoare. Un astfel de demers nu se poate face decat in urma unei analize de profunzime, care sa ia in considerare toate consecintele si implicatiile politice externe ale acestuia”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale

O pozitie total opusa fata de seful partidului de guvernamant, Liviu Dragnea.

”Guvernul a adoptat un memoranum prin care se decide inceperea procedurilor pentru mutarea efectiva a Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate parea un lucru putin important. Are valoare simbolica uriasa acest gest al nostru, in primul rand o valoare simbolica pentru un stat care are o influenta nemaipomenita in lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relatii speciale de foarte multi ani, un stat in care sunt peste 500.000 de romani, are o valoare foarte mare pentru administratia americana. (…) Suntem, practic, a doua tara care facem acest lucru. Mutarea Ambasadei la Ierusalim poate si cred ca va aduce niste beneficii pe termen si scurt, si mediu, si lung pentru Romania. Trebuie sa folosim aceasta sansa uriasa”, a spus Liviu Dragnea, intr-o interventie la Antena 3.

Sursa: libertatea.ro


viorica dancila
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1376 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004739 (s)