News Flash:

Crainicul de la TVR din timpul Revolutiei, pus OFICIAL sub invinuire: A fost principalul factor de diseminare a stirilor false

18 Aprilie 2018
843 Vizualizari | 0 Comentarii
brates1 39389400

Teodor Brates, jurnalist la Televiziunea Romana, primul crainic al Revolutiei, a fost pus sub invinuire de catre procurorii Parchetului General, din probatoriu reiesind ca acesta a fost "principalul factor de diseminare a stirilor false" si care a instalat "psihoza terorista" in randul populatiei.
"Suspectul Brates Teodor - adjunct al redactorului sef al Redactiei ”Actualitati” din TVR - a fost principalul factor de diseminare a stirilor false, cu caracter diversionist, in acest fel contribuind intr-o foarte mare masura la instalarea psihozei teroriste ce a afectat profund intreaga populatiei a Romaniei (militari si civili). Mesajele televizate ale suspectului s-au referit la atacuri teroriste asupra obiectivelor militare si civile, apa otravita, cladiri minate, diverse conduite abominabile ale asa zisilor teroristi, atacuri cu elicoptere, desanturi aeriene, coloane de blindate in deplasare etc. Repetarea acestui gen de dezinformare a facut ca psihoza terorista sa atinga cote paroxistice si astfel sa constituie principala cauza a numeroaselor pierderi de vieti omenesti, vatamari si distrugeri petrecute in timpul evenimentelor revolutionare", reiese dintr-un comunicat de presa transmis de catre Parchetul General.

Potrivit sursei citate, procurorii militari au dispus extinderea si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii fata de fostul jurnalist.

Miercuri dimineata, Theodor Brates a ajuns in fata procurorilor militari pentru a da lamuri cu privire la activitatea sa din timpul Revolutiei de la 1989.
"Nu facem nicio declaratie in aceasta faza a procesului penal, de ancheta, urmarire. Are calitatea pentru care a fost citat de suspect, ceea ce nu are nicio legatura cu vinovatia. Acuzatiile sunt cele pe care le stiti din comunicatele emise Parchetului General. Urmeaza sa studiem ordonanta care ne-a fost pusa astazi la dispozitie", a declarat avocatul jurnalistului la intrarea in Parchetul General.

Marti, procurorii militari au extins cercetarile in ceea ce il priveste pe fostul presedinte Ion Iliescu pentru infractiuni contra umanitatii comise in perioada 27-31 decembrie 1989. In ceea ce priveste infractiuni comise in 22-27 decembrie, Klaus Iohannis a avizat cererea procurorilor.

La intrarea in sediul Parchetului, Ion Iliescu nu a facut declaratii, insa fostul presedinte si-a exprimat opinia pe blogul personal dupa ce Klaus Iohannis a avizat cererea de urmarire penala.

“In ceea ce ma priveste decizia presedintelui Iohannis nu ma surprinde, cu toate ca nu vad care este cadrul legal in care se inscrie. Ma surprinde insa faptul ca, liberi fiind, oamenii nu mai cred ca trebuie sa lupte pentru libertatea lor. De asta au ajuns sa ne dea lectii de democratie oameni care, in timpul ceausismului, au tacut malc, asta cand nu puneau umarul la costruirea cultului personalitatii lui Ceausescu.Stiu ca sunt destui cei care nu vad nici acum cu ochi buni faptul ca promisiunile cuprinse in Comunicatul CFSN catre tara, scris, cum spuneam, printre gloante (atacuri despre care se spune acum ca au fost inscenarea noastra!) au fost indeplinite. Nu poti face din actul suprem de demnitate al natiunii romane o ”lovitura de stat”, doar pentru ca asa a citit cineva in cartea unul apologet-si angajat!-al Securitatii. Am spus si repet: ar fi fost bine daca am fi avut parte si noi precum Polonia, Ungaria si Cehoslovacia, de o tranzitie negociata. O revolta populara a nascut un vid de putere. Niste oameni, din cele mai diverse zone ale societatii, si de cele mai diverse convingeri politice, au incercat sa dea un sens si o directie schimbarii. Si-au asumat niste responsabilitati”, a scris Ion Iliescu.

Pe 2 aprilie, procurorul general, Augustin Lazar, a cerut presedintelui Romaniei incuviintarea urmaririi penale in legatura cu savarsirea infractiunii contra umanitatii in cazul lui Ion Iliescu, membru si presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (din 22 decembrie 1989), a lui Petre Roman, membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului Romaniei si fata de Gelu Voican Voiculescu, membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului Romaniei, in dosarul Revolutiei.

Petre Roman, a declarat atunci, pentru agentia de presa MEDIAFAX, ca este uluit si revoltat de cererea de urmarire penala solicitata de procurorul general Augustin Lazar presedintelui Klaus Iohannis. El se intreaba de ce dosarul Revolutiei nu face referire la cei care au dat ordin sa se traga asupra oamenilor.

In cadrul Dosarului Revolutiei, procurorii au anuntat, pe 18 decembrie 2017, ca au inregistrat avansari in ancheta, fiind clarificate imprejurarile legate de fuga cuplului Ceausescu din decembrie 1989, dar si cele legate de declansarea si efectuarea diversiunii militare, aceasta fiind cauza numeroaselor decese.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004950 (s)