News Flash:

Covasna: Panoul "SIC - tinutul secuiesc", mascat de un drapel tricolor, de Ziua Unirii Principatelor

25 Ianuarie 2015
1523 Vizualizari | 1 Comentarii
Panoul cu inscriptia "SIC Terra Siculorum" (varianta latina a tinutului secuiesc - n.r.), amplasat anul trecut de liderii UDMR Covasna in vecinatatea Prefecturii si a Pietei "Mihai Viteazul" din Sfantu Gheorghe, unde au avut loc, sambata, ceremoniile dedicate Zilei Unirii Principatelor Romane, a fost mascat, pe durata manifestarilor, de un drapel tricolor romanesc, care a fost sustinut de mai multi tineri.
Saptamana trecuta, prefectul judetului Covasna, Sebastian Cucu, a transmis o adresa oficiala liderilor UDMR, Tamas Sandor si Antal Arpad, care ocupa si functiile de presedinte al Consiliului Judetean, respectiv de primar al municipiului Sfantu Gheorghe, prin care i-a invitat sa participe la manifestarile oficiale dedicate Micii Uniri, dar si sa inlature acest panou.
Prefectul a mentionat ca cereri de inlaturare a panoului au venit si din partea a doua organizatii civile, respectiv Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures si Asociatia Civica pentru Demnitate in Europa, care considera ca mentinerea panoului reprezinta un 'gest extremist' si o 'provocare ce jigneste romanii si lezeaza sentimentele nationale', precum si o 'ofensa adusa insasi sarbatorii Micii Uniri'.
Liderii UDMR Covasna nu au dat curs nici uneia dintre solicitari. 'Nici nu ma asteptam sa dea curs unei asemenea invitatii tinand cont de lipsa dorintei de colaborare, de a da un semnal. In fond, noi atat asteptam: un semnal de respect a acestei sarbatori. Nu era vorba nici de prefect, nici de vreo asociatie, ci de simbolul romanesc al acestei zile si de modul de raportare la aceste lucruri. Nu poti cere sa fii respectat, daca nu respecti pe altii.(...) Majoritatea respecta minoritatea maghiara si celelalte minoritati, iar statul roman le asigura drepturi depline. (...) Gestul conducerii Consiliului Judetean Covasna si a Primariei Sfantu Gheorghe, privit din aceasta perspectiva, este incalificabil', a declarat, pentru AGERPRES, reprezentantul Forumului Civic al Romanilor, dr. Ioan Lacatusu.
Panoul cu inscriptia 'SIC Terra Siculorum' a fost amplasat in fata Prefecturii din Sfantu Gheorghe in luna decembrie 2014, in replica la actiunile fostului prefect, Marius Popica, care a cerut inlaturarea steagului secuiesc din spatiile publice, conform unei decizii definitive si irevocabile a Curtii de Apel Brasov. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1130 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006036 (s)